
Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.
The Good
- Enorme Grilloppervakte
- Goede kleuren combi
- Glasfiber vilt
- Blijft verrassend stabiel
- Temperatuur gemakkelijk te regelen
- Compleet geleverd
- Deksel klem
- Robuust onderstel
- Gewoon een hele dikke Kamado
The Bad
- Bamboe plankjes
- Topvent is niet handig bij regen
Unboxing
Zo! We krijgen een kast van een doos binnen. Keurig geleverd op een wegwerp pallet. De vriendelijke chauffeur was zo aardig om met pompwagen en al achterom te rijden en het geheel zo in mijn achtertuin te plaatsen. Helemaal mooi dus, want dan kunnen we gelijk beginnen met uitpakken.
De Kamado zit super stevig verpakt en kan geen kant op. Alle loze ruimtes in de doos zijn voorzien van opvul materiaal wat er voor zorgt dat beschadigingen praktisch onmogelijk zijn en de enorme unit komt dan ook in “mint condition” aan! Ok dan is het zaak om alles uit te pakken te sorteren, om vervolgens over te gaan om het in elkaar zetten. Oftewel in een wat luxere omschrijving…… de Assemblage, Let’s go!
Assemblage
De assemblage bestaat grotendeels uit het in elkaar zetten van het onderstel. Dit moet goed gebeuren, want het onderstel moet het gevaarte van ruim 145 kilo blijvend dragen. Daarom is er ook voor gekozen voor een zeer stevige constructie. Deze is zonder gebruiksaanwijzing prima in elkaar te zetten, maar die zit er wél bij uiteraard. Wanneer je de kamado in het onderstel wilt zetten is zijn er toch écht serieuze hulp troepen nodig. Mijn buurman is mentaal voorbereid gelukkig en inmiddels ook ervaren, dus ook deze kamado vind zijn weg gemakkelijk in het standaard. Don’t try this alone!!!
Wat valt op?
Ja wat natuurlijk opvalt is dat ie echt enorm groot is. Er staat werkelijk een gigant in de tuin die alle aandacht automatisch op eist. Hij valt dus erg op! Als we wat meer naar de details gaan kijken zijn er 2 zaken die mij nog meer opvallen. Namelijk, de zijtafeltjes zijn dusdanig gepositioneerd dat wanneer ze ingeklapt zijn, ze niet in aanraking kunnen komen met de dome. Dit is slim bedacht en voorkomt een hoop schade in de toekomst. Ik spreek uit ervaring met 2 jonge jongens die dachten te kunnen voetballen in bijzijn van een kamado, maar toen er toch een zijtafel geraakt werd kwam er een behoorlijke “chip” keramiek van de kamado af. Erg zonde, en lastig te herstellen. Maar dat zal met deze dus niet gebeuren! Hetgeen eigenlijk pas écht als voordeel kan worden beschouwd wanneer je iets vergelijkbaars overkomt. Maargoed voorkomen is altijd beter dan genezen dus dat is écht een slimme fabricage.
Wat nóg meer opvalt is de dekselklem. In het begin is het even wennen, maar het wordt al heel snel een “gewone” handeling om dan met een duimbeweging eerst de klem in te drukken wanneer je de deksel wilt openen, vervolgens voel je al dat de deksel loskomt en kan deze zonder enige moeite omhoog gedaan worden. Na verloop van tijd merkte ik dat bij het sluiten van de deksel de “klik” van dat de haak in de klem gedrukt wordt als zeer prettig ga ervaren, wetende dat de deksel echt dicht zit en er dus voor zorgt dat er geen valse lucht wordt gezogen, wat uiteindelijk dus resulteert in een hele stabiele kook ervaring!
Specificaties
- Diameter kookoppervlak: 56 cm
- Gewicht: 150 kilo
- Geschikt voor aantal hamburgers: 16
- Inclusief thermometer: Ja
- Inclusief verwijderbare aslade: Ja
- Inclusief luchtrooster: Ja
- Inclusief onderstel: Ja
- Met zijtafel: Ja
Grill Ervaring
We beginnen zoals gebruikelijk met een heerlijke Low&Slow sessie. In dit geval hebben we Buikspek en Porkhammers van Beef&Steak als proefkonijnen. De vetkap is iets ingesneden en licht ingerubt. Niet te veel, want dat heeft een goed stuk buikspek helemaal niet nodig. De beefhammers gaan wat royaler in de rub. Wat zo fijn is aan een sessie op lage temperatuur is dat je snel je kamado leert kennen. Je moet er in het begin echt even bovenop zitten om te zien hoe de Kamado reageert of verschillende zuurstof bepalende handelingen.
De fik erin dus! En ik wacht zelf altijd eerst even af tot dat de wokkel opgebrand is en het houtskool zelf gloeit, om vervolgens de deflectors in de kamado te doen. Zo is de temperatuur in de kamado snel op niveau en kan je daarna gelijk al het vlees op het rooster leggen. Wat ook fijn is aan een sessie op lage temperatuur is dat je dan pas écht kan zien hoe luchtdicht de kamado is. Mocht hij ergens valse lucht trekken zal je de temperatuur niet goed kunnen laten dalen en is het onmogelijk om de temperatuur laag te houden. En zeg nou zelf, een kamado is een mooi ding, helemaal zo’n bakbeest als deze, maar hij is wél echt bedoelt om indirect mee te koken. Want anders heb je gewoon een hele dure griller in de tuin staan, en dat wil je natuurlijk niet!
Ik kan heel kort zijn over hoe stabiel de BLISS 26″ is qua temperatuur is, want dat is hij serieus opvallend goed! De ervaring leert dat hoe groter de Kamado, hoe lastiger het is om op de gewenste temperatuur te komen, en nog lastiger om ‘m hierop te houden. Het voelt vaak als een soort van “uit de bocht vliegen”. Dan knijp je de lucht nét te laat, wat resulteert in een te hoge temperatuur. Waardoor de kans dat je teveel knijpt groot is, en weer te laag kan gaan of zelfs de kolen laat doven! Maar dat heeft deze Kamado dus niet. Ondanks zijn afmeting is hij echt heel gemakkelijk te bedienen en al snel had ik het vertrouwen om tussen het grillen door even bij de kids te gaan kijken of alles goed ging bij het buiten spelen. Terug gekomen daarvan natuurlijk direct een kijk nemen op de thermometer en ja gewoon stabiel het zelfde gebleven! Dat geeft vertrouwen en extra plezier in het bbq’en.
Conclusie
Ja, dan zijn we aangekomen bij de conclusie. En die is zeer positief, want niet alleen is de BLISS 26″ Kamado een bakbeest van een Kamado, nee hij is ook nog eens echt erg goed in waarvoor hij bedoelt is. Namelijk stabiel in temperatuur blijven en gemakkelijk te bedienen. Hij reageert echt heel fijn op mijn handelingen, en ja het grilloppervakte is enorm. Capaciteit genoeg dus om veel vrienden en familie uit te nodigen voor een culinaire avond. Minpuntjes zijn de bamboe plankjes en topvent. Deze hebben beide wat aandacht nodig, want de plankjes zullen met de tijd wat gaan verweren en de topvent zal gaan roesten én laat water doorlopen bij regenval wat resulteert in natte kolen. Goed droog laten staan dus of een regen hoes er bij kopen is mijn advies. OP deze kleine puntjes na kan ik geen slechte zaken vinden. En voert vooral positieve verbazing de boventoon vanwege het fijne gebruik. En dat is juist super belangrijk!
Reageren