Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 5 sterren.
The Good
- Strak design
- HPDP zij tafels én handvat
- Zeer compleet
- Onderhouds vriendelijk
- Prijs/Kwaliteit
- Chipfeeder
- Infinity Gasket
- Veel accessoires
The Bad
- Nog niet gevonden
De nieuwe 21 Kamado
Wanneer je op de website van Bosgrill een beetje rond kijkt, zie je al snel dat er voor iedereen wel een Kamado of accessoire te vinden is. Van 16 tot 21 inch Kamado’s in combinatie met allerlei accessoire pakketten. De Keuze is reuze. Toch is er besloten om nóg een nieuwe Kamado in het assortiment op te nemen. Maar dan met een nieuwe look en door-ontwikkelde features. We waren al een tijdje op de hoogte van deze ontwikkelingen, en zijn dan ook erg benieuwd naar deze Kamado.
What´s in the Box??
De Kamado komt in 3 Pakketten. Pakket Goud, Diamant en Briljant.
En dít zit er in pakket Goud!
- Regenhoes
- Chipfeeder + toebehoren
- Gereedschapset
- Zwart verrijdbaar onderstel met 2 remmende wielen
- Thermometer in de dome
- HDPE Kunststof zijplanken
- HDPE Kunststof handvat
- BosGrill’s Divider incl. 2 halve hitte deflectors en 2 halve rvs roosters
- Extra RVS rooster met midden rooster
- Glasfiber afdichtingsband
- Aspook
- Kolenmand
- Grill verhoger
- Gietijzeren rooster 47 cm
- Tang voor Gietijzeren rooster
- Pizzasteen 34 cm
Zeer compleet dus. Echt bizar wat je allemaal nog méér krijgt bij de hogere pakketten!
Assemblage
Sjouke en Marian komen zélf de Kamado afleveren, en dat is prettig. Want niet alleen kunnen op deze manier alle features worden besproken, het Bosgrill duo is aangenaam gezelschap, en een fijn gesprek komt snel tot stand. Hierna volgt het in elkaar zetten van de Kamado. Altijd een klusje om te doen, dus gelijk maar beginnen!
Alle onderdelen om het frame of standaard in elkaar te zetten zijn goed verpakt en komen onbeschadigd aan. Tijd voor de gebruiksaanwijzing geef ik mezelf weer eens niet, maar was achteraf wel nodig geweest, want de standaard is nét even wat anders dan de standaard standaard 🙂 Zie de extra verticale versteviging op de foto’s. Deze maken het standaard echt heel stevig en geven het óók nog eens een robuuste uitstraling. Ik vind ‘m goed uitgedacht en leuk dat hij anders is dan alle andere. Dan is het een kwestie om de Kamado leeg te halen, want mijn favoriete buurman is bij het zien van de Bosgrill bus gevlucht om zijn rug te sparen waarschijnlijk en zodoende moet ik zélf de base in het frame zetten. Ik raad dit écht af om te doen, maar nood breekt wetten en het is goed gegaan gelukkig, maar zeker niet voor veel herhaling vatbaar! Dan hoeven we alleen nog maar de Kamado af te monteren en kan de fik erin! Maar eerst even goed bekijken!
Wat valt op?
Nou, allereest valt natuurlijk op dat we af zijn van het golfbalreliëf. Een verademing als je het aan mij vraagt, want zo zagen de eerste Kamado’s die ons bekend zijn er uit, en persoonlijk vind ik het nogal gedateerd. Erg fijn dat ze dit hebben aangepast. De Kamado is helemaal glad en zwart. Enkel de Chipfeeder en de thermometer zijn chroom, die springen er lekker uit. Ook de vorm is anders, wat ovaler. Ja de eerste indruk van de 21″ is goed. Erg goed
Divider
Wat de nieuwe BosGrill zo compleet maakt is, dat er een Divider bij geleverd is. Het divider grillrek is een perfecte accessoire voor je Kamado. Het systeem maakt je Kamado niet alleen compleet, maar ook veelzijdiger. Zo hoef je geen dure deflector plate te kopen er zitten namelijk 2 halve maan plates bij. Zo kun je dit rek dus ook perfect gebruiken om gelijktijdig direct en indirect te grillen. Bovendien verdubbel je met deze set eenvoudig je grilloppervlak. Het systeem bestaat uit 2 halve maan grill roosters, 2 halve maan deflectors van dik (2 cm) cordieriet keramiek en een accessoire ring. Met de ring hang je eenvoudig een Dutch oven in je Kamado. Met het divider systeem haal je alles uit je Kamado.
Chipfeeder
Gaaf om te zien dat de nieuwe Kamado voorzien is van een Chipfeeder. Dit ziet er niet alleen mooi uit op de kamado, het bied je de mogelijkheid om jou eigen smaak toe te voegen aan je eten. Erg leuk om me te experimenteren, én vooral ook erg lekker!! Gelijk geprobeerd natuurlijk en je proeft echt verschil in smaak. Kan óók ingezet worden voor nog meer zuurstof toevoer om extra snel hoge temperaturen te bereiken, dit werkt super!
Zijtafels en handvat
De HDPE zijtafels zijn top! Bij de goedkopere versies zie je vaak dat er bamboe gebruikt wordt, met als resultaat dat wanneer je de Kamado uit zijn winterslaap wekt en de regenhoes van de BBQ haalt, schrikt van wat het winterklimaat met je bamboe gedaan heeft. Het ‘weer’ gaat erin zitten wat ervoor zorgt dat je, of nieuwe zijtafels moest bestellen en de volgende winter binnen plaatsen, of flink moet schrobben. Met het sterkere onder hoge druk geperste materiaal, verwacht ik een zeer langere levensduur en geen onderhoud hieraan. Ook fijn dat het handvat van het zelfde materiaal gemaakt is. Onderhoudsvrij, maar het heeft ook een fijne grip en feel.
Eerste gebruik
Ooh wat een plaatje van een Kamado zeg! De binnenkant is nog maagdelijk wit, en het is bijna zonde om hier kolen is te doen, maar bijna is niet helemaal dus we gaan eerst eens even rustig wat spare ribs erop klaar maken! Het aansteken doe ik graag met een elektrische aansteker, en dit werkt ook nu weer naar verwachting. De Kamado komt rustig op temperatuur en blijft mooi stabiel. Hij reageert erg goed op het moment ik de lucht wat knijp wanneer de gewenste temperatuur bereik is. Hij doet wat ik van een Kamado van dit kaliber mag verwachten. En het resultaat is dan ook geen verrassing.
Conclusie
Inmiddels is de nieuwe BosGrill 21″ ruim een maand in bezit en ik kan zeggen dat de Kamado is wat ik verwachtte. Het is een hele mooie Kamado om te zien, maar smaken verschillen natuurlijk. Maar wat de Kamado presteert en hoe er mee te werken is dát is voor iedereen toch wel het zelfde. En dan ook nog eens zo strakke stoere uitstraling… tsja dan heb je gewoon een topper in de tuin staan!
We hebben Diverse keren Low & Slow gedaan met een stabiele temperatuur van 110 graden. Super stabiel en wanneer er meer Temp nodig is reageert hij erg fijn en niet overdreven op mijn handelingen. Waarschijnlijk werkt de wat ovalere vorm hierin mee. Óók hogere temperatuur wordt snel bereikt en pizza’s maken is een waar feest. Voor degene die voor het eerst Pizza’s maken op een Kamado, dit gaat je zeker verrassen! Helemaal als jezelf aan de gang gaat met zelf je bodem maken. Mocht je dat téveel werk vinden, maar wil je toch die perfecte boden raad ik aan om eens bij onze trouwe sponsor Beef&Steek te kijken, want niet alleen hebben zij heerlijk vlees binnen 24 uur bij jou thuis geleverd, maar ook pizzabollen!! Superhandig, goedkoop én erg lekker!
Dus Low & Slow voor grote stukken vlees, super stabiel. Voor Pizza’s lekker snel op hoge temperatuur, en na meerdere “gewone” grill sessies die prima zijn verlopen, kan ik met recht zeggen dat dit een erg fijne Kamado is. Hij doet wat je wilt en heeft een mooie uitstraling. De HPDE zijtafels en handvat zorgen voor een onderhoudsvrije Grill koning in je tuin, de chipfeeder is ideaal wanneer je wat rooksnippers wilt toevoegen. Wat wil een mens nog meer?
Kijk hier voor de beste prijs voor de nieuwe 21″Kamado
ha peter ik heb een vraagje ik zit er aan te denken om een bosgrill te kopen gezien hoe compleet de kamado’s geleverd worden maar kan er online niet heel gek veel van vinden (als in reviews enzo op sites van 3de) behalve die van jou. Kan ik niet zoeken of klopt het dat dit een minder bekent merk is? In het geval dat dit een minder bekent merk is zijn er dan nadelen om voor een minder bekent merk te gaan? bijvoorbeeld met evt reserve onderdelen?
Ik zag deze vond hem heel tof prijs en opties die ik zocht. Maar denk je dat dit op langer termijn ook een goede keuze is? En denk je dat wit een goede keuzen is of word dat snel vies en langzaam schoon? Zo dit was mijn vragen vuur. hopenlijk kan u me helpen om een keuze te maken.
Hi Anne,
Goede vraag(en), Bossgrill lijkt het meest van zijn eigen kracht uit te gaan. Ze hebben een andere, veel persoonlijke manier van hun kamado aan de man brengen. Hun website is erg goed en wordt regelmatig geupdate met nuttige, leerzame informatie. Óók brengen ze ieder jaar een kamado kookboek uit.
Tevens zijn. Ze deze maand nog op tv geweest.
https://www.instagram.com/reel/C6y1H1FPzu1/?igsh=MXU0b2Vybnh0bXppcQ%3D%3D&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1BoXCpCzhA5SAj_sU2Ou5KuZgyObwJ2AGSf5Spk6-Gjky8bg6Qu7lKxRw_aem_AWq8F_F34RpT36qldvjiVcrDr1mGMSQ7YydlyfWuOiJh2b3lKK-cdlnCqv1GZI1zdnMnF_KrbkqTpd-_CaEVuhy0
Wat de vraag over de witte kamado, houd de site van ons in de gaten, want die wordt op dit moment uitvoering getest! ☺️