Review: Weber Genesis E-335W (2025)


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Extra grote Sear Zone
  • Ruimte voor 10 kilo gasfles
  • Slimme vet opvangbak
  • Voorzien van GBS Systeem
  • Digitale thermometer
  • Weber Works-zijtafel voor drop-in accessoires

The Bad
  • Assemblage is wel een (behoorlijk) ding

Jaja! Denk je aan barbeque, dan denk je aan Weber. In een competitie om DE BESTE BBQ, mag Weber dan ook zeker niet ontbreken. Ze komen in de categorie Beste buitenkeuken met de Genesis E-335W. Dit ziet er in eerste instantie uit als dé benchmark voor grillmerk Nederland, maar is de Genesis net zo goed als dat hij er uit ziet? Wij hebben hem uitvoerig getest en dit vinden we er van!!

Weber

Weber is de wereldwijde marktleider op het gebied van barbecues en buitenkeukens. De multinational vindt zijn oorsprong in Chicago, Illinois in de Verenigde Staten. Weber-Stephen Holland B.V. is een volle dochter van het familiebedrijf en heeft sinds haar oprichting in 2003 een stormachtige groei gekend dankzij de uitmuntende productkwaliteit, de innovatieve concepten en haar sterke service- en dienstverlening. Vooral de service is uniek. Weber geeft namelijk 12 jaar garantie op al haar producten.

Unboxing

De Weber Genesis e-335w buitenkeuken komt als een flink bouwpakket binnen. Ik ben in totaal een goede 2, 5 uur aan het bouwen geweest. Tijdens het bouwen zien we dat Weber goed heeft nagedacht over het gebruik van busjes en boutjes om te zorgen dat je de coating van het metaal zo min mogelijk beschadigt. Overal waar je dat moet doen, bestaat immers de kans op roest. Hier laat Weber zien erg goed na te denken over de duurzaamheid van de constructie en daar worden we wel heel blij van.

Voor de elektrische ontsteker heb je een batterij nodig. Die leveren ze gewoon mee. Qua gereedschap krijg je minder meegeleverd, maar ook dat vinden we een prima, duurzame keuze. Zorg dat je een sleutelsetje en een kruiskopschroevendraaier paraat hebt. Dan kom je er wel uit.

De assemblage heeft wel heel wat voeten in aarde. Alles goed gesorteerd weg leggen in het begin en aandacht besteden aan netjes te werk gaan zal je uiteindelijk veel tijd schelen met de opbouw, want alles bij elkaar is het nogal wat!! MAARRRRR dan staat er ook wel echt een BEUKER van een bbq!!

Het design

Een beetje buitenkeuken heeft al snel een enorm kookoppervlak, zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden, veel ruimte om prachtige stukken vlees, groenten en piepers te bereiden. Zoals we van Weber gewend zijn, krijg je een 50/50 systeem geleverd. Aan de ene kant een gietijzeren rooster, aan de andere kant een gietijzeren rooster voorzien met het vertrouwde GBS Systeem. Dit wordt een cirkelvormig gat dat je vrij kunt maken, door het middendeel uit het rooster te tillen. Zo kun je er gemakkelijk pizzastenen, wokpannen en andere accessoires plaatsen om de mogelijkheden van de Weber Genesis buitenkeuken te vergroten.

Zijbrander

Waar een aantal merken tegenwoordig kiest voor fancy plasmabranders, kiest Weber voor een reguliere zijbrander in deze buitenkeuken. Maar vergis je niet in de warmte die hieruit komt. Jouw pannetje satesaus kan nog vervelend aanbranden wanneer je deze te hard hebt staan. Vermogen genoeg dus om hele leuke dingen te bereiden.

 

De Gaspit is erg mooi en voorzien van het weber logo. Gaaf om te zien dan Weber nog steeds blijft verrassen met in het oog springende details in hun design!

Onderkast

In die onderkast kun je prima een 10 kilo gasfles kwijt. Let er wel op dat je er iets onder legt. Het mooiste is een plaatje triplex, maar wij hadden op het moment van opbouw alleen karton beschikbaar. Zo voorkom je dat jouw gasfles de onderkant van de BBQ bekrast, wat mogelijk roestproblemen kan opleveren.  Weberheeft een combinatie van staal en aluminium gebruikt voor de productie van deze barbecue, maar we weten niet zeker waar die onderplaat van is gemaakt.

Het grillwerk

En dan komt het op het gebruiksgemak tijdens het grillen zelf aan. De kap laat zich lekker gemakkelijk liften. Die is echt mooi gebalanceerd en voelt zeer stevig aan. Het kookoppervlak is lekker ruim!

We merken dat de machine heel goed is in het behouden van een stabiele temperatuur. De gasregelaars werken echt perfect. Dus ook een appeltaart afbakken mag geen enkele uitdaging vormen met deze buitenkeuken.

Barbecueën op een buitenkeuken met kap is iets anders dan werken op een open bak met een houtskoolvuurtje. Je zult er even aan moeten wennen, net als je aan een kamado moet wennen, als je daar nog nooit mee gewerkt hebt. Een met gas gestookte buitenkeuken met geopende kap werkt als een klassieke barbecue, zij het dat de warmteverdeling aan de onderzijde gelijkmatiger is. Met gesloten kap is het apparaat vergelijkbaar met een heteluchtoven en je kunt er dan ook gemakkelijk een appeltaart in bakken. Of een pizza. Een buitenkeuken is dus veelzijdig, snel op temperatuur en geeft minder rommel dan een houtskool barbecue. Is je vlees ontdooid, dan ben je met 5 minuten aan de braai.

 

Het referentiemateriaal wat wij in onze barbecue reviews gebruiken om tot een steak-houdend oordeel te komen, is een vleespakket dat welwillend beschikbaar wordt gesteld door Beefensteak.nl. Wij gebruiken dit hoge kwaliteitsmateriaal graag omdat daardoor de invloed van de barbecue op het eindresultaat groter is dan de kwaliteitsverschillen in het vlees: leg twee biefstukken naast elkaar en je ziet dat ze verschillend zijn. Voor hen die dit mooie materiaal ook eens willen uitproberen: Beefensteak.nl levert het bestelde op de gewenste datum, diepgevroren in een handige koeltas aan huis af.

Braaien die worst

We zeggen het zo vaak: het zal me een worst zijn. Daarmee geven we ook aan wat we van worst vinden. Toch is de worst van Beef&Staek een ambachtelijke stuk worst en wezenlijk anders dan het in plastic gehulde vetmengsel uit de gemiddelde supermarkt. Na een minuut of 20 langzaam garen ligt er een lekker gekruide vleeslekkernij op je bord. Een natuurdarm gevuld met een grof gemalen mengsel van rund en varkensvlees. De natuurdarm is wat dikker dan de algemeen gebruikte kunststof darmen en geeft een aparte bijtsensatie. Een lekkere kruidenmix met o.a. kruidnagel maken dit worstje bijzonder.

De gemarineerde varkenshaassaté laat zich goed bakken. Je hebt een ruime portie op je bord. Het vlees is heerlijk zacht. Je proeft als het ware dat het varken een goed leven heeft gehad. De gebruikte marinade is een smaakvolle toevoeging. Naar mijn smaak hoeft er dan ook niets aan worden toegevoegd. Saté- of knoflooksaus of welke andere smaakverpester dan ook zouden dit heerlijke stukje vlees ruïneren.

Conclusie

Wie voor een redelijke prijs een waanzinnige buitenkeuken hoopt te vinden, kan bij Weber een mooie, duurzame keuze maken. Het merk doet niet haar best om zoveel mogelijk features voor weinig te bieden. In plaats daarvan kiest het ervoor om enkel features te leveren die ook goed en stevig uitgewerkt zijn, zodat de machine lang meegaat. Een strategie die we enorm belangrijk vinden.

buitenkeuken is een apparaat dat goed is ontworpen en degelijk gemaakt. De vormgeving geeft het allure, de klasse straalt er van af. Maar je koopt het ding natuurlijk om op te koken. En dat gaat uitstekend. De temperatuur is goed te regelen, de werkplek is groot en veelzijdig. De keuken staat als een blok en wiebelt niet. Koken op dit apparaat is puur plezier.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.