Review: Yakiniku Shichirin Tafelgrill BBQ Rechthoekig


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
  • Snel op temperatuur
  • Ondanks formaat tóch veelzijdig
  • Easy schoonmaak
  • Ideaal voor op balkon of camping
  • Strak design
  • Blijft stabiel en lang op Temperatuur

The Bad
  • Luchtschuiven worden to hot to handle

YAKINIKU, wat in het Japans gegrild vlees betekent, is fabrikant van al eerder hier geteste kamado's. Ben je benieuwd wat onze algehele mening is over dit merk? Check dan ons eerder bericht over de knoeperd van een YAKINIKU Large Kamado. Linkje zit in de review :) Nu is deze Shichirin wel een totaal andere tak van sport dan het gebruikelijke kamado-werk. Dat was wel even wennen dus, maar is het ons gelukt om een groot stuk vlees als Coute Bouf goed te garen op deze tafelgrill? Lees het hier bij de BesteBBQ2025 test van de YAKINIKU Shichirin! We hebben er zin in, dus Let's Go Boys!!

Yakiniku Shichirin

Van oudsher is de Shichirin een typische Japanse open grill waarop men met speciaal ‘Binchotan’ houtskool op extreem hoge temperaturen traditioneel Japanse gerechten kan bereiden. Binchotan houtskool wordt alleen in Japan gemaakt. Al sinds mensenheugenis weet men in Japan een houtskool te maken met een ongekend hoog koolstofpercentage (95%). Dit speciale zuivere houtskool kan temperaturen bereiken van 900+ graden en is van zichzelf, wanneer aangestoken,  geur- en rookloos. Helaas in het échte Binchotan houtskool niet te betalen en testen wij deze YAKINIKU Shichirin met gewoon in Nederland verkrijgbaar kwaliteitshoutskool.

Wat zit er in de doos?

De stevige doos waarin de Shichirin wordt afgeleverd bevat het volgende:

  • De zware Shichirin zelf
  • Een fijnmazig RVS grillrooster
  • Een onderstel waarmee je de Shichirin makkelijk kan verplaatsen en los houdt van de ondergrond
  • Een RVS hitteschild zodat de warmte niet de toplaag van je tafel verbrand
  • En extra plank van fraai bamboe waar je de Shichirin op kan zetten

 

Het geheel is binnen vijf minuten te monteren met de bijgeleverde moertjes en bouten.

De Shichirin

Deze Shichirin van YAKINIKU is met 1 1 kilo zeker geen lichtgewicht te noemen. Zeker niet gezien het grilloppervlak van 40x20cm. De YAKINIKU voelt hierdoor erg solide en is veilig te gebruiken. Het gewicht van de Shichirin maakt het nagenoeg onmogelijk om hem om te stoten. De Shichirin is gemaakt van keramiek dat quartz bevat, ook wel cordieriet genoemd. Deze sterke keramieksoort kan hoge temperaturen aan en is beresterk. Het keramiek is rondom geglazuurd en dit geeft na verhitting kenmerkende barstjes (craquel). Op dit materiaal is het licht barsten van het glazuur volkomen normaal. No worries dus. 🙂

Door middel van twee openingen aan de onderzijde van de Shichirin is de luchtstroom eenvoudig te regelen. Door het open- en dichtschuiven van deze schuiven kan je de luchtstroom, en dus de temperatuur van de grill, gemakkelijk verhogen of verlagen. Ook de handvaten aan de buitenzijdes van deze Shichirin zijn gemaakt van fraai bamboe. De Shichirin krijgt hierdoor, zeker samen met de eveneens van bamboe gemaakte bodemplank, een luxueuze uitstraling. En oh ja! Oppakken en verplaatsen is hierdoor veilig en een eitje!

Het rooster waar je al je lekkernijen op kan bereiden is van gecoat fijnmazig RVS. Doordat het rooster zo fijn is loop je nooit het risico dat jouw eten tussen het rooster door, en dus op de kolen valt. Door de speciale coating is het rooster bovendien, na gebruik, eenvoudig schoon te maken.

Specificaties

  • Aantalpersonen 2-6
  • Breedte 50 cm
  • Diepte 22.5 cm
  • Hoogte 17.5 cm
  • Gewicht in kg. 11

 

 

Gebruik

Nadat we deze YAKINIKU klaar hebben gemaakt voor gebruik en deze veilig en stevig hebben neergezet is het tijd om hem aan te steken. Zoals eerder genoemd gebruiken wij kwaliteitshoutskool van hardhout. Hiermee zullen wij niet de 900 graden gaan halen, wat met de speciale Binchotan houtskool kan worden bereikt. Maar reken er maar op dat dit houtskool in combinatie met deze Shichirin ook bijzonder hoge temperaturen bereikt.

Door de luchtschuiven volledig open te zetten heeft het houtskool geen gebrek aan zuurstof en is het houtskool binnen no-time voorzien van een mooie rode gloed. Ook wanneer deze luchtschuiven volledig gesloten zijn blijft het houtskool natuurlijk gewoon branden en zal het niet uitdoven. Maar door de betere luchtstroom bij geopende schuiven meet onze thermometer een temperatuur boven de 500 graden Celcius.

Let wel op! Waar cordieriet vaak wordt gebruikt in geïsoleerde barbecues, zoals de kamado, is deze Shichirin niet geïsoleerd. De buitenzijde van het keramiek wordt dus nagenoeg net zo heet als de kolen die erin liggen. En de luchtschuiven dus ook! Wil je in the heat of the moment even de luchttoevoer verhogen of verlagen: doe dan wel even de vuurvaste handschoenen aan. Thank me later.

Vanavond staat er een samenstelling van groentes, sardines en een hele mooie Côte de Boeuf op het menu. Uiteraard van onze huis slager Beef&Steak! De groentes en sardines gaan direct op de grill en doordat jouw eten door de hoge temperaturen binnen no-time karamelliseert blijft er nagenoeg niets plakken aan het RVS rooster. De Côte de Beouf garen wij low-en-slow tot een kerntemperatuur van 39 graden Celsius om hem vervolgens 2 minuten om 2 minuten het vuur aan de schenen te leggen op deze fijne Shichirin. En het resultaat mag er zijn… Zo vinden wij zelf.

Eenmaal voldaan zetten wij de YAKINIKU Shichirin veilig weg en laten we deze volledig afkoelen voordat wij hem schoonmaken. Dit schoonmaken is trouwens een fluitje van een cent. Mits goed afgekoeld, kan je de Shichirin afspoelen met water. En het rooster, die doe ik gewoon in de vaatwasser. Maak je de Shichirin schoon met water? Zorg dan echt dat deze volledig is afgekoeld én zorg dat deze volledig droog is voordat je hem weer aansteekt… Anders zou die oersterke glazuurlaag wel eens een iets minder lange levensverwachting kunnen krijgen dan we allemaal zouden hopen. 😉

 

Conclusie

Ja hoor. Heerlijke machine! Lekker handzaam door zijn compacte formaat. Solide door zijn gewicht. Doet precies wat hij moet doen: Héél heet worden. En schoonmaken is een fluitje van een cent. En oh ja, het is een bijzonder fraaie grill die je bijna nergens anders in de tuin zal zien staan

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.