Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Greek Fire van Easylight met 4 sterren.
The Good
- Hergebruik van houtafval
- Geen chemische bindmiddelen
- Goede zuurstofgeleiding
- Lange brandduur
The Bad
- Relatief veel brokken en gruis
Onlangs waren we te gast bij de mensen van Beef&Steak voor een workshop van Harry. Hij is de man achter BBQ Guru en distributeur van een aantal producten. Tijdens de workshop schoof hij me een doosje briketten op tafel. Moest ik maar eens proberen met met Kamado BBQ en inderdaad. Het maakt een heel verschil ten opzichte van bijvoorbeeld standaard houtskool.
Unboxing
We weten inmiddels dat de briketten in verschillende verpakkingen worden verkocht. De 10KG verpakkingen waar ze als lange stukken in zitten en de 5KG uitvoering die wij mee naar huis namen. Daar zitten ze als brokken in. Wat meteen opvalt bij het openen is hoe Easylight de briketten inpakt. Niet alleen in een zak, maar ook gewoon een handschoentje erbij. Oké, die sneuvelde al bij het eerste gebruik, maar het is een mooi idee. Zeker wanneer je met de doos naar het park bent getrokken en even niets anders voor handen hebt. Kun je toch mooi zwarte klauwen voorkomen ;-).
Aansteken
De naam Easylight zegt het al een beetje. Het doel van deze briketten is dat ze vlot aan te steken zijn. Met een hongerige maag lang klooien om de briketten aan te krijgen is natuurlijk alles behalve leuk.
Hier komt de kracht van de vorm van deze briketten naar voren. Door de gaten die erin zitten, kan zuurstof zich beter verplaatsen en heb ik ze voor mijn gevoel toch echt een stuk sneller aan het vlammen. Daarnaast werkt de warmte afgifte een beetje als de ijskegeltjes die je bij de horeca in je glas krijgt. Die zijn ook hol en daarmee wordt het oppervlak vergroot. Dus meer ruimte voor temperatuurafgifte. En ja, daardoor branden ze ook wel iets sneller op. De verhouding briket/warmte blijft dus ongeveer gelijk. Het is de warmtecapaciteit die wordt vergroot.
Ik gebruik voor het aansteken drie aanmaakblokjes in een firestarter. Met een kwartiertje heb ik de kolen mooi aan het gloeien en vormt zich al een aslaag. Gun je ze de tijd om een aslaag te vormen, dan stopt ook het roken van de kolen en ken je geurvrij op de BBQ werken. Dit is belangrijk, want de geur moet van rookhout komen. Niet van kolen.
We hebben de kolen gebruikt in een Black Bastard Compact. De firestarter hebben we 2/3 gevuld en de ventilatie staat vol open. Met deze basis blijven de kolen zo’n 4 uur warmte afgeven. Met een beetje management is deze tijd nog wel op te rekken.
Materiaal
Na wat verdieping, hebben we ontdekt dat het hout van de Greek Fire uit de meubelindustrie afkomstig is. Het is afvalhout. De structuur vertelt ons dat het mogelijk op elkaar geperst is. Chemicaliën lijken daarbij niet gebruikt te zijn gezien er geen vreemde geur van af komt en de kleur van de vlammen ook normaal is.
Conclusie Easylight Greek Fire 5KG briketten
Geen kolenrook aan mijn vlees? check! Vlot op temperatuur? Check! Lange warmteafgifte? Check! Of je nou voor kwaliteit gaat of gewoon een luie BBQ’er bent die snel wil knallen, de Greek Fire briketten voldoen. Jammer van dat net iets te dunne handschoentje, maar verder is het pakket dik in orde.
Reageren