4 Tips om gezonder te grillen

Grillen met minder kans op gewellen

Grillen, we doen dit het liefst iedere dag. Ja, zondigen mag. Maar als je veel gebruik maakt van de gril, is het wel handig om dit een beetje gezond te doen. Onze vijf tips.

1 -Niet alleen op houtskool

Er is een goede reden om twee barbecues in de tuin te hebben. Alle rook bestaat uit paks en die zijn slecht. Veroorzaken kanker enzo. In tegenstelling wat je zou denken, is het ongezonder om gerookt voedsel te eten dan om te roken. Omdat de paks veel gemakkelijker het lichaam binnendringen via de spijsvertering. Er lijken geen uitzonderingen te zijn qua rook. Dus grill je regelmatig maar heb je de rooksmaak niet hard nodig, overweeg dan om jouw mooie houtskool BBQ of kamado niet iedere keer in te zetten, maar ook regelmatig een gas BBQ te gebruiken. Minder stoer, maar daar heb je niets aan wanneer het tijd is om zelf het vuur in te gaan.

2 – Weg met de marinades

Marinades zijn prachtig om vlees mee te bereiden voor in de pan, maar zeker niet boven het vuur. Wil je marinades gebruiken om het vlees vooraf op smaak te brengen, dep het vlees dan echt droog voor het de grill op gaat. Krijg je olie op de kolen, geeft dit vlees een hele nare smaak en krijg je ook nu weer grote hoeveelheden paks op jouw prachtige vlees en wat er nog meer onder de grill ligt. Beter nog is om een rub te gebruiken.

Kies je een marinade, dan bij voorkeur een marinade zonder suiker, glucose of een andere suikervariant. Suikers bakken sneller aan en verkolen sneller. Een groter risico dus dat je ook op deze manier slechte koolstoffen jouw lichaam in jaagt. Hoe kun je dit wel veilig doen? Wanneer je marinades in het vlees spuit met een marinadespuit. Als je dit goed doet, zal de marinade er nauwelijks uit lekken.

3 – Verstandig met rubs

Er zijn vele rubs in de winkel verkrijgbaar en zelf ben ik er ook een groot fan van. Gewoon omdat je niet met die smerige olie hoeft te werken. Heb je olie dan niet nodig om aanbakken te voorkomen? Nee. Vlees gewoon zo op de grill. Vlees dat gaar is, komt gewoon los.

Rubs uit de winkel bevatten vaak grote hoeveelheden suikers en zouten. De zouten zijn goedkope smaakversterkers terwijl de suikers naast smaak, helpen een krokant laagje te vormen. Maar, net als bij mijn commentaar op marinades, suikers verkolen snel. Dus moet je rubs vooral op lagere temperaturen gebruiken om gezond te grillen. Of maak ze zelf zodat je controle krijgt over jouw rubs qua gebruik van zouten en suikers.

4 – Gebruik geen anti-aanbak pannen

Het kan verleidelijk zijn om een pannetje met satésaus of iets anders boven de kooltjes klaar te maken. Maar… telfon gaat kapot vanaf 260 graden en vanaf 350 graden ontbindt het materiaal zelfs. Tenzij je 100% zeker bent de temperatuur goed onder controle te kunnen houden, kun je niet zomaar anti-aanbak pannen op de grill zetten.

Slotopmerking

Eten van grote hoeveelheden vlees en grillen op zich is nooit echt gezond. Een bak sla is gezond. Zonder sous erin. Het liefst vers van het land.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.