IFA: De koffiemachine waar je bijna de liefde aan verklaart

Alles opnieuw uitgedacht, dat is de Saeco Xelsis van Philips

Ah, het zwarte drabje dat iedere morgen net even die boost geeft om de ogen echt te openen. Of na de maaltijd de boost geeft om de tafel weer af te ruimen. Koffie is verslavend en misschien wel één van de beste verslavingen om te hebben. De nieuwe Saeco Xelsis volautomatische espressomachine wist mij tijdens de IFA het meest te verbazen.

Jarenlang heb ik de Saeco machines getest. Naar volle tevredenheid. Een goed maalsysteem, een prima thermoblok en steeds een iets hoger comfort. Iedere keer dat ik bepaalde wensen uitsprak, zag ik die grotendeels terug in de machine die het jaar erop volgde. Maar er was een duidelijke lijn in de ontwikkeling. Op vele fronten, kleine stappen maken. Met de Xelsis lijkt Philips Saeco deze evolutie te doorbreken. Op de zetgroep na lijkt de machine totaal opnieuw uitgevonden te zijn.

Weg met de goedkope displays. Philips knalt eindelijk een degelijk kleurendisplay in de machine. Met touchondersteuning. Het besturingssyteem van de machine kan eindelijk echt goed met koffieprofielen omgaan en twee koppen tegelijk bereiden? Geen enkel probleem.

En dan de melkkaraf. Gemaakt om snel in en uit de koelkast te plaatsen. Met een nieuw reinigingssysteem waardoor niet alleen de melk langer vers blijft, maar de machine ook veel hygiënischer koffie zet. Dit door gebruik te maken van een beter stoomreinigingsysteem.

Maar dat is niet alles. Aan de zijkanten heb je een opening waarin je de stand van het waterreservoir kunt bijhouden. Zo kun je nog sneller zien of dit al moet worden bijgevuld. Ook in het donker, want het is wit verlicht. Dat klinkt misschien als een klein detail, maar het is een fijn detail. Tenslotte is de machine vrijwel geheel in RVS afgewerkt.

De Saeco Moltio maakte me bekend met het merk. De Saeco Granbaristo loste de praktische problemen op die ik zag en maakte me blij. De Saeco Incanto bracht het Italiaanse gevoel terug in de keuken en verfijnde op vele fronten en de Xelsis, doet de oudere machines verbleken. Dit is hoe het moet.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.