Alan & Pim's

Is plofkip in restaurants nog wel van deze tijd?

Het eten van plofkip was tot enige tijd geleden de norm. Deze vetgemeste vleeskuikens dienden alleen om goedkoop kipgerechten op ons bordje te krijgen. Je zag deze slachtkuikens overal terug: in supermarkten, fastfoodketens en in restaurants. Alhoewel de eerste de laatste jaren stappen heeft genomen om de plofkip in de ban te doen, blijven sommige […]

Het eten van plofkip was tot enige tijd geleden de norm. Deze vetgemeste vleeskuikens dienden alleen om goedkoop kipgerechten op ons bordje te krijgen. Je zag deze slachtkuikens overal terug: in supermarkten, fastfoodketens en in restaurants. Alhoewel de eerste de laatste jaren stappen heeft genomen om de plofkip in de ban te doen, blijven sommige restaurants en fastfoodketens deze snelgroeiende kuikens gebruiken in hun gerechten. Is zoiets nog wel van deze tijd?

Het aanbieden van plofkip is voor veel eetgelegenheden een eenvoudige manier om goedkoop kip in te slaan. Het is dan ook niet gek dat de vetgemeste vleeskuikens anno 2021 nog steeds volop gebruikt worden. In de meeste gevallen zijn consumenten niet op de hoogte van het feit dat ze plofkip voorgeschoteld krijgen. De restaurants schreeuwen immers niet van de daken dat ze onverantwoord bezig zijn.

Daardoor zien we een tegenbeweging ontstaan. Tegenover de plofkipaanbieders staan de eetgelegenheden die de gezondheid van de dieren vooropstellen. Sommige etablissementen bieden daarom al jaren geen plofkip meer aan. Neem bijvoorbeeld het Utrechtse Alan & Pim’s, een restaurant in Leidsche Rijn. De kippetjes die in dit kiprestaurant geserveerd worden, hebben een zeer fijn leven gehad. In een ruime stal konden de dieren genieten van vers water en gestrooide graden, terwijl het gebruik van antibiotica en onjuiste bemesting werd vermeden. Zoals het hoort, dus.

Alan & Pim's

Met Alan & Pim’s hebben veel meer andere restaurants de vetgemeste kippen in de ban gedaan. Ook in de supermarkten is er vanaf 2023 geen plofkip meer in de schappen te vinden. We lijken zo steeds meer naar een plofkipvrije maatschappij te gaan. Toch moet er nog een hoop gedaan worden. Fastfoodketens als Burger King blijven rustig gebruikmaken van de vleeskuikens. Op dit moment ligt het lot van de dieren in de handen van de consument. Door te dineren bij kipverantwoorde eetgelegenheden, spoor je het gebruik van Beter Leven-kip aan. Plofkip in restaurants is simpelweg niet meer van deze tijd.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.