Nieuwe van/voor wetgeving niet van toepassing op voedsel

In Den Haag hebben ze een nieuwe wetgeving in leven geblazen die winkeliers treft die iets te creatief zijn met van/voor prijzen. Maar jouw biefstuk krijgt die bescherming niet. Misschien herken je het wel. Je ziet een BBQ met ogenschijnlijk waanzinnige korting staan op een site als iBood of gewoon ergens in de etalage. De […]

In Den Haag hebben ze een nieuwe wetgeving in leven geblazen die winkeliers treft die iets te creatief zijn met van/voor prijzen. Maar jouw biefstuk krijgt die bescherming niet.

Misschien herken je het wel. Je ziet een BBQ met ogenschijnlijk waanzinnige korting staan op een site als iBood of gewoon ergens in de etalage. De van/voor prijs laat de originele catalogusprijs van de BBQ zien en de prijs waarvoor je deze nu kunt kopen. De korting lijkt waanzinnig, maar is het in de praktijk vaak niet. In veel gevallen werd die BBQ al voor een lagere prijs aangeboden. Of wellicht helemaal niet, maar kon de verkoper een interessante inkoopdeal maken.

Voortaan geldt in de EU dat van/voor prijzen op basis van de laatste prijs in de laatste dertig dagen moet zijn. Was die BBQ al een stuk goedkoper, dan moet de van prijs, die goedkopere prijs in die afgelopen 30 dagen zijn.

Een belangrijke uitzondering zijn opvolgende prijsverlagingen. Wanneer een product eerst 10% korting krijgt en aansluitend ineens 20%, dan mag de winkelier nog altijd naar de originele prijs verwijzen. Een belangrijke escape dus, die we misschien meer gaan zien.

Maar voor jouw biefstuk gaat dat dus allemaal niet op. Dat is bederfelijke waar en daarmee uitgezonderd van deze nieuwe wetgeving.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.