De bierkip! Dit klinkt toch alleen al prachtig. Bier is altijd goed én kip is het meest veelzijdige stukje vlees, kip. Van horen zeggen. In deze post pakken we een simpel recept op zodat iedereen die nét zijn kamado binnen heeft, direct als iets tofs kan maken op de BBQ.
‘Vier personen?!! Hoe groot is die kip wel niet?!’ Oke, rustig aan. Een beetje delen kan geen kwaad. “Sharing is caring” zei mijn goede vrind BBQ Pete wel eens. Jij kan vast een hele kip alleen op, als je je een beetje kwaad maakt, of niet tijger?! Dan serveer je naast deze kip gewoon nog wat anders leuks. Goed, we gaan verder…
De bierkip heeft vele bereidingswijzen, vele mythes en vele fabels. Heb je wel eens bierkip Cave Man Style gemaakt? Ook leuk. Gewoon tussen de kolen (met een beetje aluminiumfolie rondom) heerlijk! En dat bier? Moet dat? Niks moet. Er wordt er wel eens geroepen dat het bier helemaal niets toevoegt of doet. Wie wel eens bierkip heeft geproefd merkt dat er wel degelijk een biersmaak door het vlees geproefd kan worden én dat het vlees mega mals is! In dit artikel pakken we in simpele stappen de bierkip op zodat jij er deze zomer (of winter) er tegenaan kan.
Ingredienten Bierkip Kamado BBQ
Wat hebben we nodig om dit feest tot een goed geheel te brengen. Als eerst natuurlijk een hele kip. In de supermarkt te vinden als braadkuiken, BBQ kip of gewoon hele kip. Allemaal goed! De kipprijs schommelt altijd behoorlijk, maar voor een goed braadkuiken ben je ongeveer een euro of 8 kwijt in de supermark. Wil je echt goed en eerlijk vlees? Surf dan eventje naar Beef & Steak daar hebben ze een Gilde Hoen voor 9,95 en wordt ie nog thuisbezorgd ook. Kijk wel even of je qua gewicht minimaal op een kilo komt. Ideaal is 1,3 kg.
Je kunt uiteraard wel voor minder gaan, maar een bierkipje met z’n tweeën gaat al op. Dus zoek een mooie flinke uit. Daarnaast hebben we een BBQ Rub nodig om de kip eens goed te verwennen met kruiden. Je hebt uiteraard bier nodig. Het merk maakt niet uit, dat is je eigen keuze. Hoe gekker je bier, hoe gekker de smaak. Ga dus niet meteen aan de slag met een IPA of Tripple klapper kanonskogel, maar neem een pils. Wij adviseren minimaal TWEE halve liters. Eentje om half te legen en daarna te gebruiken om te BBQen en de ander om lekker op te drinken tijdens het proces. Want een biertje hoort bij de BBQ, al zeg ik het zelf.
Ingrediënten:
- 1 hele Kip (1 kg +)
- BBQ Rub (Braaisout van BeefEnSteak.nl lekker zoet met rietsuiker en vele andere kruiden)
- 1 teentje knoflook
- 2 blikken Bier (halve liter pils)
Benodigdheden:
- 1 Kamado (minimaal medium)
- 1 x kerntemperatuurmeter
- 1 x heatdeflector ( 2 halfjes)
- 1 x Aluminiumfolie
- 1 x rubberen handschoenen (wegwerp voor het kruiden)
- 1 X BBQ handschoenen (dikke lederen)
- 1 x Flink groot en scherp mes
- Optioneel: kippensitter (extra stabiel)
Benodigdheden Bierkip Kamado BBQ
Oke, we hebben de kip, het bier, knoflook en de rub in huis. Dan hebben we een aantal zaken nodig die eigenlijk voor zich spreken. Je hebt een kamado nodig. De kip is flink en hij staat rechtop, dan is het prettig om minimaal een medium te hebben (39-40 cm grillrooster) dan is de dome, de deksel van de kamado hoog genoeg zodat de kip haar hoofd niet stoot. Waarom een Kamado voor de bierkip? Doordat de dome goed afsluit circuleert de hitte constant als een ronde oven om je vlees heen. Dat maakt het dat je een compleet gare kip krijgt.
Dan hebben we nog wat aluminiumfolie nodig en rubberen handschoentjes om straks te kruiden. Wat ook prettig is zijn die grote lederen BBQ handschoenen die je kunt gebruiken om de kip en het rooster op te tellen. Heb je daarvoor andere tools, dan is dat ook helemaal top.
Verder hebben we nog een heat deflector nodig. Dat is een soort halve pizzasteen, maar dan iets dunner. Heb je een halve dikkere pizzasteen dan kan dit ook. De reden dat ik een halve heb gebruikt is omdat het borststuk van de kip een andere kerntemperatuur nodig heeft dan de rest van de kip. Een lagere namelijk. Zou je dus alles gelijk verhitte dan kom je niet helemaal uit en wordt de borst echt net te droog. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om dit goed te doen, bijvoorbeeld een lekbakje in je asmand van de kamado plaatsen en die niet vullen met kolen. Zo is precies onder die lekbak de temperatuur wat lager en zou je de borst daaronder kunnen plaatsen.
Je kunt er ook voor kiezen om dit hele recept geen heat deflectors te gebruiken, maar de kamado gewoon heel laag te houden. Wikkel dan wel even de onderkant van de kip in met aluminiumfolie anders brandt het aan.
Tijdens het bakproces heb ik na een half uur de tweede helft van de pizzasteen gebruikt om de temperatuur gemakkelijker op de 180-200 graden te houden. Doe je het zonder pizzasteen dan gaat je temperatuur sneller omhoog. Vet drupt op je kolen, vlammen laaien meer op; dan moet je best wel knijpen om de temperatuur laag te houden. Kan zeker wel, maar is voor de meer gevorderde BBQ’er.
Heb je een kippensitter? Een RVS rekje met bakje waar de kip op kan? Dan maakt dat het geheel iets stabieler dan het blik bier. Ik giet dan het bier in het bakje waar de kip op zit.
Het maken van de Bierkip op de Kamado
We starten met kruiden van de kip. Trek je rubberen handschoenen aan, anders heb je de volgende dag nog rub tussen je nagels. Je BBQ mag nog even uitblijven, want het is fijn dat de kruiden nog even kunnen intrekken. Dat kan mooi tijdens het aansteken van je Kamado.
Neem de kip uit de verpakking en spoel het af onder de kraan. Dep de kip geheel droog en leg deze op een grote plank.
Pak de BBQ rub Beef & Steak Braaisout en wrijf de gehele kip in. Met een mesje kan je aan de voor en achterkant de huid insnijden en onder de huid de kip ook wat insmeren met kruiden zodat het beter in het vlees trekt. Ook aan de binnenkant rub je flink. Doe je dit allemaal niet, dan blijft de kip iets flauw ondanks de knoflook.
Pak je halve liter bier en drink de eerste helft op. Lekker he, maat! Proost. Daarna gebruik je of de kippensitter of het blik. Pak een teentje knoflook en pers die door het blikje heen of gooi deze in je kippensitter bakje waar je de helft van je bier ingiet. Het mag een heel teentje zijn, maar als je het perst proef je het meer.
Pak wat aluminiumfolie en wikkel je heat deflectors om. Dit is geen must, maar zou houd je de deflectors mooi schoon en wit. Gebruik je geen deflectors wikkel dan een klein beetje folie om het onderste deel van de kip en je blik/sitter.
Laat de kip nu even rusten en loop naar je kamado. Wrijf even over de dome zodat jullie beiden weten dat jullie blij van elkaar worden en vul de kamado met kolen. ECHT Houtskool is een mooi merk met dikke chunks en een tikje duurzaamheid. Dat kan nooit kwaad en ze branden mega lang.
Gebruik wat aanmaaktondel of blokjes (niet van die spierwitte want dat trekt in je keramiek, wordt er gezegd). Als je kamado aanstaat wacht je even tot de tondel uitgebrand is en de helft van je kolen lekker wit zijn en wat gloeien.
Zet je ventilatierooster op drie kwart dicht en je schoorsteen ook.
Plaats dan een halve heatdeslector op de kamado, plaats je rooster en pak je kerntemperatuurmeter.
Stel je alarm in op 80 graden voor het borststuk en 90 graden voor de overige kip. Normaal zou je misschien zeggen dat de kip op 75 graden al goed is en de rest op 85, maar doordat we het bier gebruiken zal je merken dat je kip mega mals en zacht wordt ondanks deze kerntemperatuur.
Plaats je kip op het rooster met de buik over de heat deflector en de rest direct boven de kolen.
Sluit de dome en houd in de gaten of de temperatuur rond de 180 graden blijft. Belangrijk! Open het tweede blik bier en geniet van het proces. Wacht 30 minuten en houd de temperatuur in de gaten. Stijgt deze? Dan schuif je de ventilatie wat meer dicht en je schoorsteen ook.
Na 30 minuten komt de grote wisseltruc. Je pakt je lederen handschoenen en zoekt een plek waar je de kip met blik/sitter eventjes neer kunt zetten. Je haalt het rooster er vanaf en plaatst de tweede helft heat deflector zodat je de kip voor het laatste half uur alleen nog indirect gaat grillen.
Je kamado is nu door de hele heat deflector bijna 90% afgesloten. Je plaatst het rooster terug en zet de kip in het midden. De onderkant van je kip is waarschijnlijk als iets knapperig door de directe hitte uit het eerste proces. Nu gaan we verder met een complete garing en het knapperige huidje.
Je kamado mag iets verder open. Half onder en half boven. De dome mag weer dicht en je zal zien dat de temperatuur zal stijgen naar ongeveer 200 graden. Wordt het heter, dan sluit je de ventilatie weer wat meer. Na 30 minuten gaan je piepers af. Dit wil zeggen dat je kip aan de borst nu ongeveer 80 graden is en de rest op 90 graden.
Normaal gesproken grill je kip tot 75 graden op de BBQ. Maar doordat het bier gaat koken en de vochtige dampen omhoog in de kip stijgen zal je merken dat je vlees mega zacht is.
Zijn de piepers afgegaan, dan mag je kip eraf. Trek je handschoenen weer aan en haal de kip met sitter/blik er vanaf. Laat het even een minuutje of 8-10 rusten in folie. Aroma’s zullen dan nog even doorwerken.
Je kamado mag uit. Wil je de kolen volgende keer weer gebruiken? Dan zet je alles compleet dicht. Wil je alles schoonbranden, dan zet je alles compleet open. De kamado kan dan wel 400-450 graden worden, dus is dit je eerst run op je kamado doe dat dan maar niet.
Neem de kip mee naar binnen en let een beetje op. Het bier is kokend heet wat er inzit dus handle with care. Schuif de kip eraf met je handschoenen aan. Alles is heet. Daarnaast nog een tip.
Je buitenkant van de kip is nu lekker knapperig. Als je de kip neerlegt na het afschuiven en je gaat snijden, dan komen er sappen vrij en wordt het huidje weer nat. Dat is jammer. Helaas ondervond ik dat zelf deze keer. Leg de kip daarom op de kant met het minste vlees. De onderkant bijvoorbeeld en pak een mega scherp groot mes en snijdt de kip.
Ojee, had je nog groente nodig? Of iets erbij? Alles kan bij kip. Wil je het super simpel omdat je reeds al je liefde hebt gegeven aan je kamado. Dan is deze kip lekker als je gebakken aardappeltjes met zeezout erbij eet en je een gemakkelijk potje van Hak met doperwtjes en worteltjes erbij bonjourd. Een goede majo mag, maar je kip is al zo lekker genoeg.
Gelukt? Genoten? Laat het mij weten. Vindt ie leuk.
Reageren