Review: Barbacoa.Pro 49-19 Etna kamado


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de 49-19 Etna van Barbacoa.pro met 5 sterren.

The Good
  • Door de kleur, redelijk uniek
  • Perfect uitgerust qua accessoires
  • Hoog niveau afwerking

The Bad

De afgelopen paar weken mocht ik mijn culinaire uitspattingen beleven op de Barbacoa.pro 49-19 Etna. Het merk is nieuw voor ons hier op JustForKoks, maar laat met deze eerste test al meteen haar tanden zien, op een zeer positieve manier. Unboxing Barbacoa.pro levert haar kamado in een grote, kartonnen krat. Gemaakt van enorm stevig golfkarton […]

De afgelopen paar weken mocht ik mijn culinaire uitspattingen beleven op de Barbacoa.pro 49-19 Etna. Het merk is nieuw voor ons hier op JustForKoks, maar laat met deze eerste test al meteen haar tanden zien, op een zeer positieve manier.

Unboxing

Barbacoa.pro levert haar kamado in een grote, kartonnen krat. Gemaakt van enorm stevig golfkarton en daarmee geheel geschikt om bij het oud papier te knallen. Kijk, dat vinden we qua unboxing meteen al een goed verhaal.

Ook qua accessoires stelt de Barbacoa.Pro 49-19 Etna niet teleur. Je krijgt een echt mooie aspook met bamboe handvat. Je krijgt twee halve grillroosters, een verhoogd grillrooster, een plate setter, twee halve heat deflectors, een afdekhoes, bamboe zijtafels en een verrijdbaar onderstel.

Wat mist is een handleiding. Dit is een bewuste keuze vanuit het merk. Een goede handleiding ontwikkelen kost veel geld. Het merk richt zich op persoonlijke verkoop vanuit winkels zodat jij als consument precies weet wat je moet doen als je de doos thuis ontvangt. Overigens zit er wel een handleiding in voor het onderstel.

Tip – Zoals veel andere merken, worden de meegeleverde, dunnere stenen op de site van de fabrikant beschreven als pizzastenen. Dit is wat ons betreft niet de beste bewoording, maar het kan. Ons advies is om gewoon een echte, dikkere ronde pizzasteen bij te bestellen zodat je zonder aanbranden pizza kunt maken.

Al met al kunnen we zeggen dat de geleverde set zo compleet is dat je eigenlijk alleen nog kolen nodig hebt om vrijwel alles met deze kamado te kunnen doen.

Kick Ash Basket

Opvallend is dat je ook een deelbare kick ash basket. In plaats van een plaat onderin de keramische vuur box, krijg je van de fabrikant dus meteen een Kick Ash Basket. Dit is een mand waar jouw kolen in liggen wanneer deze branden. Wanneer ze zijn uitgebrand, kun je deze mand optillen en al het as van je kolen schudden. Dit maakt het heel veel gemakkelijker om je kolen bij de tweede ronde weer op te starten. Doordat deze deelbaar is, kun je ook kiezen om maar op één helft van je kamado een vuurtje te starten. Op het formaat van de Barbacoa.Pro 49-19 Etna is dit net zinvol. In tegenstelling tot kleinere kamado’s kun je dus beter de temperatuur regelen.

Design

Eigenlijk hebben we het nu al heel erg gehad over het design aan de binnenkant. De buitenkant verdient ook complimenten. De Barbacoa.Pro 49-19 Etna is een iets grijze kamado en valt hierdoor op tussen de standaard zwarte modellen in het schap.

Hoewel een infinity gasket pakking tussen de dome en de base heel populair is, is bij de Barbacoa.Pro 49-19 Etna toch gekozen voor een standaard pakking van vilt. Dit gaat minder lang mee, maar zal zonder twijfel bijdragen aan de zeer scherpe prijs van deze kamado. En heel eerlijk, vinden we dit geen heel bezwaarlijk dingetje. Wanneer je na een paar jaar het vilt moet vervangen, kun je tegen die tijd zelf een infinity gasket erop plakken.

Het merk heeft voor een grote asdeur gekozen. Hierdoor kun je het as gemakkelijk onderuit de base schrapen met de meegeleverde aspook. Het is een luxe asdeur met vergrendeling en duidelijke markeringen op het roostertje.

Iets anders dat opvalt, is de grill thermometer. Wanneer we die eiken is deze al behoorlijk nauwkeurig. Bovendien zijn de duidelijkste cijfers ook keurig in graden Celcius. Het merk laat zien dat het zich echt richt op de Nederlandse markt en daar wordt ik heel blij van.

Ook de margrietschijf is een sterke keuze geweest van het merk. Niet het klassieke gietijzeren zwenkmodel, maar één van dunner metaal. Één die al snel een beetje plakkerig wordt en waar ik dan weer heel blij van wordt. Deze verschuift daardoor namelijk niet bij het openen en sluiten van de zware dome. Heerlijk! Hij is misschien nog wel comfortabeler dan de margrietschijf van de Big Green Egg.

De bamboe zijtafeltjes hebben we vaker gezien, maar dit zijn wel de betere modellen. Aan beide tafels zitten aan de voorkant vier haakjes. Je kunt dus acht gereedschappen ophangen. Dit is echt iets dat ik relatief vaak mis bij kamadotafels.

Opbouwen

Opbouwen van de Barbacoa.Pro 49-19 Etna doe je echt niet alleen. Je komt ver, maar uiteindelijk moet je het ei in het onderstel tillen. Dat kun je echt niet alleen. Het gevaarte weegt ruim 60 kilo en is in je eentje eigenlijk net iets te groot om goed vast te houden. Bouw hem dus op met een maatje, wel zo gezellig. Met een kleine 20 minuten heb je hem in elkaar zitten.

De eerste burn

De eerste keer een kamado aansteken blijft een bijzonder moment. Je weet dat hij van binnen nooit meer zo bleek zal zijn als op het moment dat je hem net hebt opgebouwd. Natuurlijk doe je de eerste paar keer rustig aan. Gewoon lekker onder de 250 graden blijven zodat het keramiek kan wennen aan haar taak. Rustig grillen met vlees, waarvoor Beef & Steak weer een prachtig testpakket heeft afgeleverd. Daarnaast de nodige groenten en krieltjes.

De derde burn

Inmiddels zit ik op mijn derde burn. Lekker low en slow experimenteren gaat echt prima. Met zowel de asdeur als de margrietschijf kunnen we de temperatuur heel fijn afregelen. Door de goede isolatie reageert de Barbacoa.Pro 49-19 Etna echt naar wens.

De zevende burn

Voor ik mijn review ga schrijven, is het nog tijd voor pizza. Ik heb een pizzasteen bijgekocht van een zeer royaal formaat. Met een grilloppervlak van 48.3 vierkante centimeter kun je er een aardige steen op kwijt. Ik laat de dome keurig oplopen naar de 300 graden en wacht even tot de steen ook op temperatuur is. De pizza’s bakken in zo’n 2 minuten mooi krokant af zonder te verbranden. Ook de topping is mooi gaar. Dit is precies wat ik wil. Heerlijk!

Accessoires en onderdelen

Wat mij meteen opviel bij Barbacoa.pro is hun webshop. Letterlijk elk onderdeel van de kamado is los te bestellen. Zelfs als je de pot of het deksel breekt, kun je alleen die bij ze bestellen. Bovendien laat het merk weten dat het met een no-nonsense houding naar productondersteuning kent. Wanneer er problemen met onderdelen zijn, besteden ze daar het liefst zo weinig mogelijk tijd aan. Dat klinkt misschien negatief, maar voor Barbacoa.pro komt dat neer op zonder al teveel gezeur gewoon vervangende onderdelen op de post doen, zodat de gebruiker zo snel mogelijk verder kan met de barbecue. Prima verhaal.

Bovendien zijn er nog meer accessoires verkrijgbaar. Zo kun je in de stijl van de aspook ook andere tools van het merk bestellen. Wil je liever geen zwart metaalwerk op jouw kamado, dan kun je zelfs RVS ombouwsets bestellen. Een zeer interessante optie.

Conclusie Barbacoa.Pro 49-19 Etna

Al met al kunnen we stellen dat de Barbacoa.Pro 49-19 Etna een kamado is zonder fratsen of opsmuk. Het merk heeft echt nagedacht over hoe je een basic kamado op het hoogste niveau kunt afleveren zonder daar direct een hoog prijskaartje aan te hangen. Dit reflecteert ook in de gesprekken die ik met het merk heb mogen voeren. Je merkt dat het een familiebedrijf is dat trots is op haar product en op het merk waar ze aan bouwen. Bovendien is het merk zelfverzekerd genoeg om te roepen dat je hem ook in de horeca kunt gebruiken.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.