Review: Apache Grill 21 inch Dubbelwandige metalen Kamado


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de 21inch Kamado van Apache Grill met 3.5 sterren.

The Good
 • Eye catcher
 • Licht van gewicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Enorm grillrooster
 • Super prijs!
 • Dubbelwandig
 • Heel mobiel
 • Hittebestendige grepen

The Bad
 • Scharnieren deksel/kamado te veel speling
 • 1 Jaar fabrieksgarantie op materiaal
 • Flinke assemblage klus
 • Heat Deflector te klein voor het grote rooster
 • Tafels niet inklapbaar, wel demontabel.

Een dubbelwandige metalen kamado! Dat zien we niet vaak! Apache Grill komt met een plaatje van een Q die wij tot in de details gingen testen. Lees het hier!

Apache verrast ons enigszins; een metalen kamado! Die hebben we nog niet eerder getest. De aanschafprijs is relatief laag voor een Large model en het design ziet er schitterend uit. Werkt dit net zo goed als een authentieke kamado? JFK ging aan de slag voor DeBesteBBQ.nl

Apache Grill speelt duidelijk in op de behoefte van onze lezers. De werking van een kamado, de veelzijdigheid van de BBQ en de marketing is helemaal hot. Maar aan een hedendaagse kamado zitten ook wat minpunten; zo schrijven zij. Het keramiek kan breken en de BBQ’s zelf zijn loeizwaar.

Daarom is Apache aan de slag gegaan met een dubbelwandige, metalen kamado. Dezelfde lusten, maar niet dezelfde lasten. Wij mochten als één van de eersten aan de slag met deze bijzondere kamado om de assemblage, werking en uitstraling van deze metalen BBQ te testen.

Apache Grill Unboxing

De Apache Grill wordt zeer compleet geleverd. Dat zien wij graag. De details zitten hem in een zeer uitgebreide en duidelijke handleiding die je stap voor stap meeneemt in het proces. Alles schroefjes en benodigde ringetjes zitten netjes voorverpakt in plastic en karton met beschrijving en nummering erbij. Zo kan je precies zien wat je nodig hebt voor welk onderdeel. Keurig jongens!

De kamado wordt geleverd met een gietijzeren grill rooster, een verchroomd verhogingsrooster, een roosterhouder voor heat-deflector, de pizzasteen (deflector zelf) een roosterhaak van gietijzer om je roosters te tillen, een set grote wielen en de tafels.

Het in elkaar zetten van deze kamado kostte mij een uur. Een flinke klus. Tijdens het monteren heb ik mij voortdurend afgevraagd of het materiaal wel stevig genoeg zou zijn. Het geheel bestaat namelijk uit zeer veel onderdelen waarvan het onderstel erg gevoelig lijkt. Ook over de wielen, die je om een ijzeren staaf schuift en stopt met een pinnetje had ik mijn vragen. Het geheel zag er namelijk onstabiel en fragieler uit tijdens het assemblageproces.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Waarom gebruikt Apache geen ouderwets onderstel? Op die vraag zijn wat rechtvaardige antwoorden hoor. Daar kom ik zo op terug. Maar toch blijf ik er wel een beetje bij: Wat als je de metalen kamado zelf in een gewoon onderstel zou plaatsen zou dat een meer solide en expensievere look geven.

Apache Grill 21 inch kamado

Alright, de kamado staat. Eerlijk is eerlijk, het is een plaatje geworden. Behalve misschien dat het logo geen metalen logo is, maar een sticker op de zijkant. Ach, details? Wat belangrijker is, is dat het geheel stevig, stabiel staat en dat gecoate staal ziet er gewoon erg chique uit. Bij het eerste gebruik vallen mij heel veel zaken op. Die zal ik hier uitschrijven.

De kamado is zeer compleet. Alles wat je nodig hebt om te grillen, roken, stomen, pizza te maken, direct en indirect. Je kunt meteen met alles aan de slag.

Als je kamado opent dan mis je een sterke vering die je gewend bent bij de keramieken kamado. De deksel van de kamado zit met een relatief kleine scharnier vast waardoor er snel speling in komt. Dit voelt minder solide en is wel een puntje van kritiek. Door een breder en steviger scharnier met vering te maken zal het geheel steviger zijn en geen speling bevatten. Ik verwacht dat het beetje speling na drie keer testen, na een half jaar overgaat in grote speling. Wel geeft Apache een jaar garantie op het materiaal, wat dat betreft ben je dus gecoverd.

EDIT Reactie van Apache Grill:

Het scharnier moet speling hebben om de sluiting makkelijk te kunnen gebruiken van de deksel. Mocht iemand toch de voorkeur hebben dat erg geen of minder speling op het scharnier zit is dit heel gemakkelijk op te lossen door er een revet bij het scharnier te monteren. Hierdoor voelt het scharnier veel solider aan. Daarnaast hebben wij meerdere zwaardere scharnieren met vering uitvoerig getest. Echter is de deksel zo licht dat iedere veer te zwaar is. Als je de deksel dan los liet ging deze vanzelf open. Bij een keramische BBQ weegt de deksel 4 a 5x zoveel en is een scharnier met veer dus ook echt nodig.

Edit van Apache Grill

De kamado is aan de ring afgedicht met fiberglas/glasvezel vilt. Dit hebben tegenwoordig de nieuwere kamado’s en dit verhoogd de luchtdichtheid zodat je geen temperatuur verlies of winst hebt. Heel belangrijk bij het low en slow waarbij je vaak een constante lagere temperatuur nodig hebt. Ik had graag gezien dat de onderste laag ook een glasvezel rand had waardoor de twee delen beter op elkaar aansluiten.

De kamado deksel wordt extra goed gesloten door een clip die de deksel aan de kamado vastmaakt. Dit verminderd de speling die ik eerder voelde tot een nihil. Deze manier van bevestigen zien we bij de nieuwste modellen kamado terug en is een prettige manier van goed afsluiten.

Ik had ondanks de glasvezel vilt, het afsluiten en de lekvrije schoorsteen toch moeite om de temperatuur constant op 125 graden te houden voor een tijdsduur van een uur. Dit omdat ik een Staartstuk van 1,4 kilo aan het bereiden was. Na uitvoerig testen kan ik de schuldige heel duidelijk aanwijzen, al vermoed ik nog een tweede oorzaak. Het komt voornamelijk komt omdat de pizzasteen (heat deflector) flink kleiner is dan het enorme grillrooster. Zo komt er nog veel hitte langs en circuleert dit.  Zie foto hieronder.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Door de flink met de ventilatieroosters te spelen heb ik de temperatuur uiteindelijk naar 175 graden gekregen waardoor ik de Picanha toch nog even kon laten liggen. Daarna heeft het stuk wel 30 minuten in folie gelegen om bij te komen en is het uiteindelijk wel goedgekomen.

Ik merkte wel dat het ventilatierooster onderaan niet geheel dicht kan. Dit om kolen te besparen na het BBQen of de temperatuur heel rigoureus terug te dringen. Uiteraard kan daar de kamado op verschillende standen worden gezet, maar waar ik wel een schuif met bewuste luchtgaten erin terugzag die niet geheel luchtdicht kan worden ingesteld. Zie onderstaande foto.

Onderstel ventilatierooster met de luchtgaten

Mijn temperatuur ging na een half uur naar 200 graden wat er voor zorgde dat mijn Staartstuk niet volgens doel/planning gegaard was.

Op de dome van de Apache zit een mooie schoorsteen die veel ruimte biedt om de temperatuur te controleren. Hij sluit goed af én het bedienen van de sluif is vergemakkelijkt door een hittebestendig plastic/rubber te gebruiken zodat je de vingers niet brandt bij het veranderen van de temperatuur. Erg makkelijk. Daarnaast zien we een duidelijke temperatuurmeter die goed in graden aangeeft hoe warm het is.

 

De wielen die in eerste instantie mij een goedkoper gevoel gaven, blijken enorm praktisch. Ze zijn groot, kunnen tegen oneffenheden op zoals ongelijke tuinvloeren, drempels en noem maar op. Ik ben nog steeds meer fan van de soft wieltjes die ik onder de andere kamado’s zie, qua looks. Maar practisch werken deze beter. Aan het design zou wellicht gewerkt kunnen worden door de wielen iets mooier te maken. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb nog nooit zo gemakkelijk een kamado verplaatst.

Dat komt ook door het gewicht. Waar een keramieken kamado gemakkelijk 80 kilo kan wegen, weegt deze jongen 37 kg. Dat scheelt enorm, maar is toch nog solide genoeg om dat zwaardere kamado gevoel te creëren.

De tafels van deze kamado zijn niet inklapbaar zoals het bekende systeem met de bamboe-tafels. Dat is jammer. Zeker bij het opbergen van de BBQ in de schuur. De tafels zijn met twee schroeven per tafel wel lost te maken, maar iedere keer schroeven is toch minder gemakkelijk dan in en uitklappen. Er zit wel een verklaring aan deze manier van tafelen. Aan één van de tafels zit namelijk een handvat om de kamado te kantelen zodat de poten omhoog komen en de BBQ rust op de twee wielen. Yes, zo kan je dus als een soort kruiwagen de Apache overal naar toe bewegen en dat maakt de kamado erg mobiel.

De onderzijde van de dome heeft een handigheidje. Je kunt namelijk het onderste gedeelte van je ei losmaken. Deze zit vergrendeld met twee klemmen die genoeg kracht geven om het geheel luchtdicht te houden en toch gemakkelijk loskomen om het onderste gedeelte los te maken en zo restanten van as en kolen weg te kieperen. En schoon te maken.

Dat kan sowieso gemakkelijk bij deze kamado. Je kunt de buitenste ring (hij is dubbelwandig) eruit tillen en schoonmaken. Dit doe je niet bij een keramieken kamado, want daar trekt rook, roet en vet in het materiaal. Dat geeft niets en hoeft niet schoongemaakt te worden. Dat moet je dan weer wel bij deze kamado. Niets moet natuurlijk en als je echt verliefd bent op je eitje dan is een beetje geen probleem.

ECHT Houtskool

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Mooi vlees eten we graag, maar niet dagelijks. We wisselen geregeld af om niet alleen aan onze trek te denken, maar ook een aan onze planeet.

De moet ook bij houtskool in het achterhoofd blijven. Waar houtskool vaak gekapt wordt van prachtige bossen zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit.

Neem eens een kijkje in de webwinkel van ECHT voor echt duurzame houtskool! En nog veel meer!

Staartstuk van Beef & Steak

Een van mijn favoriete stukken vlees is de Picanha, of het staartstuk. Een prachtig stuk vlees met een mooie vetkap. Wil je echt kwaliteit in huis, maar niet te duur en online bestellen? Dan moet je natuurlijk bij  Beef & Steak zijn. Zij zijn experts van alleen het beste vlees, wat je thuis diepgevroren geleverd krijgt wanneer jij dat wilt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De temperatuur heb ik getracht middels de heat deflector en ventilatieroosters op 125 graden te houden voor een uur. De temperatuur liep wat op waardoor ik het staartstuk na 45 minuten van het vuur heb gehaald.  Ik heb met de handige rooster tang van Apache het rooster verwijderd en daarna met de hittebestendige wanten de heat deflector verwijderd. De ventilatieroosters heb ik volledig open gezet om de temperatuur op te pompen.
Het staartstuk heb ik toen aan beide zijdes 2 minuten flink laten toetakelen, waarna de Picanha nog 20 minuten heeft gerust in aluminiumfolie. Het resultaat was een heerlijke Picanha met een knapperige, zouten korst en heerlijk sappig mals vlees van binnen.

Conclusie Apache Grill

De Apache Grill heeft tal van voordelen. Het mooie design, de handige hittebestendige grepen, het lichte gewicht, het gemakkelijk schoon te maken systeem waar je alles kunt losklikken. En het grill resultaat is eigenlijk precies hetzelfde als een keramieken kamado. De prijs maakt dit allemaal nog interessanter. Voor 499,- heb je een complete kamado in huis. Ik vind het gietijzeren rooster met het handige rondje in het midden dat je eruit kunt wippen met de roostertiller van gietijzer echt cool. Ook het feit dat deze kamado supermobiel is, dat is gewoon heel praktisch.

Er zitten ook wat nadelen aan de kamado. De scharnieren zijn nog niet stabiel genoeg om de deksel niet te laten wiebelen. Dat gaat na een tijdje echt wel problemen opleveren. De tafels die vast staan zorgen dat hij meer ruimte inneemt. Je zal meer moeten schoonmaken omdat de roet en vetresten niet in je steen trekken, maar op het metaal achterblijven. Gelukkig kan je er wel gemakkelijk bij. Het onderstel is bij gebruik stabiel, maar de poten zijn gewoon een stuk dunner gevoeliger voor beweging in de toekomst dan een standaard onderstel van een kamado. Zou deze kamado in een standaard onderstel staan, met inklapbare tafels, dubbele glasvezelvilt en een steviger scharniersysteem dan praat je over perfectie.

Voor nu is het een prachtige, lichtgewicht kamado voor een zeer interessante prijs. Behandel je deze BBQ voorzichtig en berg je hem goed op dan zal je er veel plezier aan beleven. Ben je robuustere werker, die een kamadodeksel openrukt en vlees op de grill smijt… Dan is deze Q wellicht is te fragiel voor jou. De Apache is nu te koop voor 499,- o.a. in hun webshop.

EDIT Reactie van Apache Grill:

Het scharnier moet speling hebben om de sluiting makkelijk te kunnen gebruiken van de deksel. Mocht iemand toch de voorkeur hebben dat erg geen of minder speling op het scharnier zit is dit heel gemakkelijk op te lossen door er een revet bij het scharnier te monteren. Hierdoor voelt het scharnier veel solider aan. Daarnaast hebben wij meerdere zwaardere scharnieren met vering uitvoerig getest. Echter is de deksel zo licht dat iedere veer te zwaar is. Als je de deksel dan los liet ging deze vanzelf open. Bij een keramische BBQ weegt de deksel 4 a 5x zoveel en is een scharnier met veer dus ook echt nodig.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.