Review: Artola TrunQy, de veelzijdige tafelgrill


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de TrunQy van Artola met 3.5 sterren.

The Good
  • Erg mooi ontwerp
  • Zeer compact op te bergen
  • Goed over accessoires nagedacht

The Bad
  • Accessoires zijn (nog) niet verkrijgbaar
  • De hete olie van het vlees wordt niet goed opgevangen

Hoewel ik veel tijd achter grote barbecues doorbreng, zijn het de kleintjes waar ik altijd een obsessie voor heb. Hoe tof is het om even een grilletje op tafel te schuiven? Vooral als er een beetje innovatie in zit? De Artola TrunQy is zo’n tafelgrill, al heeft deze absoluut een aantal verbeterpunten. Unboxing De Artola […]

Hoewel ik veel tijd achter grote barbecues doorbreng, zijn het de kleintjes waar ik altijd een obsessie voor heb. Hoe tof is het om even een grilletje op tafel te schuiven? Vooral als er een beetje innovatie in zit? De Artola TrunQy is zo’n tafelgrill, al heeft deze absoluut een aantal verbeterpunten.

Unboxing

De Artola TrunQy komt in een eenvoudige, bruine doos. Dat is prima, want die gooi je toch weg. Belangrijk is dat het product zelf goed verpakt zit. Dat is zeker het geval. Let wel op, de grote RVS klep/voet bevat aan één kant nog folie. Dit om het materiaal tijdens productie te beschermen. Dat kan heel lastig zijn eraf te trekken. Zeker als het er lang op heeft gezeten. We zijn echter een beetje milieubewust, dus we vinden dit nog altijd beter dan dat het wordt verwijderd om te vervangen voor een andere plastic beschermlaag die gemakkelijker te verwijderen is.

Design

We mogen de productontwerpers achter de Artola TrunQy feliciteren. Ze hebben enorm veel echt goed gedaan in het ontwerp van deze aantrekkelijke tafelgrill. De RVS ‘poot’ kun je ook over de bovenkant heen plaatsen. Dan dient hij als een soort deksel waaronder je de BBQ met al haar accessoires bewaart. Dat ruimt dus gemakkelijk op. Zeker ook buiten het seizoen!

Bovendien is het materiaalgebruik mooi. Okay, je moet de RVS poot echt op spanning in een gleuf aan beide kanten vastzetten en dat krast op het zwarte deel. Sowieso krijg je al snel ook op de kap krasjes. Als je dat mentaal een beetje kunt negeren, blijft het echt een mooi stukje design.

Ook het materiaalgebruik is goed. We hebben de Artola TrunQy bewust meerdere weken in het natte seizoen buiten gehouden. We zien gaan nare roestsporen or rare vlekken. Ook daar doet het merk dus alles goed.

De grillplaat van de Artola TrunQy is ook al slim bedacht. Hier zit een knik in. Olie en ander vocht gaat, afhankelijk van welke kant je boven hebt liggen, naar het midden of naar de buitenkant van het rooster. Om daarna veilig omlaag te lekken. Ja, in het midden krijg je steekvlammen, maar dan moet je daar gewoon niet je vlees leggen. Wanneer het vocht naar de buitenkant loopt, krijg je geen steekvlammen of vieze dampen. Perfect!

Bovendien is dit geen draadrooster, zoals we zo vaak tegenkomen. Dit rooster bevat slechts inkepingen waar de hitte van jouw briketten doorheen komt. Er is dus veel contact met het vlees. Dit zorgt ervoor dat vlees echt mooi gaart op deze grill. Zou er een draadrooster gebruikt worden, kan een zuchtje wind er al voor zorgen dat enorm veel warmte verloren gaat en jij veel moeite krijgt om jouw vlees gaar te krijgen.

Bovendien kun je het rooster, door deze om te keren, gebruiken voor spiesen. Dan krijg je namelijk links en rechts een wandje met inkepingen om de spiesen in te leggen. Toch heb je dan nog een klein dingetje om rekening mee te houden… jouw spiesen moeten echt lang zijn. Wij kregen prachtige spiesen van Beef & Steak die we op de houtskoolbriketten van Echt hebben mogen bereiden. Maar de standaard bamboe stokjes waren veel te kort voor deze grill. Ook de spiesen die je in het gemiddelde supermarktschap koopt, zijn te kort om mee te werken. Je moet ze dus omspiesen voor je gaat grillen. Helaas moet je zelf ook op pad om spiesen te vinden die lang genoeg zijn. Het was mooi geweest als Artola deze gewoon meeleverde.

En dan is er nog iets waar je rekening mee moet houden. Het is een briketten grill. Die zijn in het midden veruit het heetst. Een spies zal dus niet snel egaal warm worden. Alternatief is om de spiesjes gewoon op de grill te leggen. Iets dat met deze grill echt prima gaat.

Dan komen we bij de binnenkant van deze barbecue. Deze zit eenvoudig in elkaar geklikt. Het voordeel is dat je alles uit elkaar kunt halen en een rondje door de vaatwasser kunt sturen. Nouja, het zwarte deel durf ik eigenlijk niet goed aan. Daar gaat gewoon een doekje over.

Hier zit echter ook het enige echte probleem in het ontwerp van deze grill. Gebruik je marinades en oliën tijdens jouw culinaire avonturen, lopen die uiteindelijn naar beneden. Die bak is niet vochtdicht. Dus gaat het hete vocht over het zwarte deel lopen in de hoop ergens nog verder weg te lekken. Bijvoorbeeld over jouw mooie tafel… dat is wel een beetje heel erg ruk.

Gebruikservaring

Ik gebruik de Artola TrunQy puur als een briketten grill. Houtskool kan ook, als het niet al te onhandig grote stukken zijn. Echter brandt houtskool redelijk agressief en heb je niet echt een optie om de temperatuur te regelen. Dit maakt de keuze voor briketten een logische.

Wat je wel echt nodig hebt om vlot te kunnen grillen, is een brikettenstarter. Die is al snel groter dan de Artola TrunQy zelf. Dus meet voor jezelf even uit hoeveel briketten je echt verwacht nodig te hebben. Je kunt de brikettenstarter prima in de TrunQy zetten wanneer je deze op temperatuur laat komen.

‘Had een gas BBQ kunnen zijn’

Meestal is een barbecue voor één brandstof ontwikkeld. Soms twee. Dit maakt het ontwerp van de Artola TrunQy heel bijzonder. Deze kleine tafelgrill lijkt te zijn ontwikkeld voor briketten. Maar met een accessoire pakket, kun je er een gasbrandertje in zetten. De fabrikant leverde deze niet mee, dus we kunnen niet vertellen over de grill ervaring. Maar een tof idee is het zeker!

Schoonmaakgemak

In benoemde het al eerder, alle RVS delen kun je gewoon in de vaatwasser knallen. Dat maakt het heel gemakkelijk om deze grill redelijk schoon te houden. Echt goed aangekoekt vuil kom je vanaf door het rooster iedere keer om te draaien bij gebruik. Dan brand het oude vuil van het rooster.

Conclusie Artola TrunQy BBQ

De Artola TrunQy is een zeer compacte tafelgrill die gemakkelijk op te bergen is. Ook het schoonmaakgemak is groot en het slimme rooster zorgt ervoor dat jouw vlees en andere producten, goed kunnen garen. De accessoires als de gasbrander en spiesen op maat zijn helaas niet bij Artola te bestellen. Wellicht komt dat nog. Al met al worden we enorm enthousiast van wat Artola hier heeft neergezet. Al balen we wel dat er niet is nagedacht over waar de hete olie heen kan lopen tijdens het grillen. We hopen dus op een versie 2.0 die we wel vijf sterren kunnen geven.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.