Review: Azume Keramische Rice Cooker


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Keramische Rijstkoker van Azume met 4.5 sterren.

The Good
  • Authentiek
  • Oosters design
  • Smaakbeleving

The Bad
  • Mag ietsje groter

Van bijgerecht, naar main dish!

Er zijn veel manieren om rijst te koken. Maar hoe kook en eet jij je rijst? In een pan, een elektrische koker? Rijst komt pas echt tot zijn recht in een keramsiche rijst koker van Azume. Tijdens de reizen in Japan en China was ontwerper Ben Oostrum  in de ban van de traditionele wijze van bereiden. De Azume, succesvolle Kickstarter campagne uit 2016, wordt hier gereviewed!

Wat doe jij als een product dat je zoekt, niet betaalbaar of vindbaar is? Dan maak je dat potverdorie gewoon zelf. Ben Oostrum, Nederlandse ondernemer, ontwerper en Azië fanaat deed dit. “Terug in Nederland kon ik geen goede en betaalbare keramische rijstkoker vinden. Ik heb besloten om een ​​grote keramische rijstkoker te ontwerpen, voor gemakkelijke bereiding en een heerlijke, smaakvolle sensatie.”

Unboxing

De Azume pot heeft een handzaam formaat wat aan de kleine kant lijkt, maar geschikt is voor 2 tot 4 personen. Een mooi detail aan de pot is de geglazuurde afwerking van het keramiek, met het logo wat met reliëf op de Azume is gemaakt. De organische vorm voelt natuurlijk en daarbij de bamboe rijstspaan is het detail wat het helemaal afmaakt. De handvatten geven een goede grip en worden niet snel heet, wel warm en blijven lang warm.

Specificaties

  • Materiaal: geglazuurd, hoogwaardig vlamvast keramiek
  • Afmetingen rijstkoker: ø 180 x 180 mm
  • Gewicht: 500 gram
  • Kleur: antraciet
  • Inclusief: Bamboe Spaan.

De Azume Ceramic Rice Cooker is het resultaat van designen van 2012 tot het resultaat in 2016. Een elegante pot die praktisch en betaalbaar is. Rijst is zeer geschikt voor het koken in keramiek, sterker nog: de smaak komt pas echt tot zijn recht in een keramische pot. Het gaat hier niet zo zeer om de kooktijd of de tijd op het vuur, juist de nazorg is belangrijk.

Gebruik

Uiteraard kan je een elektrische rijstkoker gebruiken om je rijst klaar te maken. Maar wie heeft extra snoeren in zijn keuken nodig? Een keramische, authentieke en Aziatische uitstraling zonder snoeren is dan wel heel aantrekkelijk om naar te kijken. De Azume heeft geen plastic- of elektronische onderdelen die kunnen afbreken. Nee, geen kalkaanslag op ijzeren verwarmingselementen, een keramische rijstkoker is vele, vele malen duurzamer.

Nu hoor ik je denken: “we gaan rijst koken, geen sterrengerecht.”  Maar wat nu als ik je zou zeggen dat de rijst zo veel beter smaakt in de Azume, dat het verandert van bijgerecht in main dish?! Dat zou mooi zijn, he. Koken met keramiek is leuk, of het nu vlees, vis, groente of rijst is. Keramisch koken heeft iets Echts. Iets ouderwets waar je meer gevoel lijkt te hebben met het materiaal en het gene wat je kookt of bakt.

Conclusie

Tijdens het kookproces vroeg ik mij af of glazuur niet averechts zou werken. Maar na proeven en research begreep ik dat glazuur inert en smaakloos is waardoor het niet je rijst beïnvloed. Door de dikke bodem wordt de warmte vrij evenredig verdeeld en brand er niets aan. De kooktijd met de Azume is kort, korter zelfs dan op RVS. Het geheim zit ‘em vooral in het laten uitstomen van de rijst. De smaakbeleving, de bereiding maar ook de show waarmee de pot op tafel staat en waar uit gegeten wordt is geweldig. Er is echt een wezenlijk verschil dat mij verbaasd heeft.  De Azume is echt een pluspunt in de (oosterse)keuken en zeker het ervaren waard. Het model zou voor mij persoonlijk iets groter mogen en ik ben nieuwsgierig of er nog een uitbreiding komt met wokpannen en nog veel meer moois. Ieder geval Chinese mokken in dit design zouden toch fantastisch zijn!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.