Review: BosGrill 16″ Kamado


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
  • Snel op temperatuur
  • Neemt weinig ruimte in
  • Zeer stabiel in temperatuur
  • PRIJS!
  • Goede serviceThe Bad
  • Dome te laag voor bierkip

Voor DeBesteBBQ2022 hebben we een serieuze titelkandidaat binnen gekregen. De Bosgrill 16 inch gaat het opnemen in de categorie Kamado tot 500,-. Meestal zijn dit de kleinste modellen die je op tafel zet, echter is deze kamado een grotere versie van een kleine Kamado. Snap jij het nog? Ik wel, want heb 'm getest, en zal je exact vertellen hoe dit bevallen is.

 

Sjouke Bosgra runt samen met zijn vrouw het bedrijf BosGrill, en wat direct opvalt wanneer we in gesprek zijn is, dat ze niet bestaan om te scoren. Het is geen Kamado handel die zoveel mogelijk inkoopt om de prijs te drukken, om vervolgens zoveel mogelijk winst te pakken over de ruggen van klanten. Nee, BosGrill is er voor de “lange termijn klant”. Ze kijken naar de toekomst. “Een klant moet tevreden weg gaan bij ons” is één van de eerste uitspraken waarmee Sjouke begint, wanneer hij over zijn bedrijf spreekt. Elke klant wordt gezien als gelijkgestemde en er wordt ruimschoots de tijd genomen om deze te informeren en zo goed mogelijk te helpen.

Unboxing

Sjouke komt de Kamado persoonlijk brengen. Wat ik erg prettig vind, want op deze manier kan ik veel vragen stellen, en de fabrikant zijn verhaal laten doen over het product. Echter is hij al zo vriendelijk geweest, om het onderstel in elkaar te zetten en hoeft enkel de dome nog voorzien te worden van het handvat, thermometer, zij-tafeltjes en margriet-schijf. Super handig voor mij, maar dit kan dus óók voor klanten geregeld worden.

De Kamado wordt compleet geleverd met een heatdeflector. Dit zorgt er voor dat je als klant direct gebruik kan maken van de meest voor de hand liggende manieren om te grillen. Low&Slow en “normaal” grillen is dus mogelijk, en precies wat je wilt natuurlijk. Ook een regenhoes is van de partij. Zo blijft de kleine rakker zijn shine behouden 🙂

Assemblage

Zoals gezegd, had Sjouke het onderstel al in elkaar gezet. Dus nu alleen nog de kamado in het onderstel zetten en de accessoires monteren. Echt een makkie dus. Ook de dome tillen is in mijn eentje goed te doen. Ik kreeg al een apje van mijn buurman toen hij de BosGrill Bus voor zijn huis zag staan. “Morgen weer ff tillen zeker?” Ik stelde hem gerust, maar hield zich alsnog wel aanbevolen als mede tester van het vlees 🙂

Design

Wanneer de 16″Kamado geassembleerd is, staat er echt een mooie bbq te shinen in de tuin. Tuurlijk, het schitterende weer helpt mee, en brengt mij in de stemming om gelijk het apparaat aan te slingeren. Maar eerst kijken we even naar de details van de Kamado. Ja, want wat valt op? Geen Glasfiber vilt helaas, en bamboe plankjes. 2 dingen waar ik persoonlijk niet heel blij van wordt. Doorgaans ben ik niet zo heel zuinig op een Kamado, en staat deze door ruimte gebrek altijd buiten. Door ons klimaat, zal dit op de lange termijn effect gaan hebben op de tafeltjes (schimmel). Ben je zuinig op je spullen en leg je de tafeltjes gewoon binnen( waarom ik dit niet doe, begin ik steeds minder goed te begrijpen) is er niets aan de hand. Over het vilt, ja glasfiber is beter. Maar ook gemakkelijk los te bestellen, mocht het gewoon vilt zijn werking verliezen. Echter ben je dan ook al vaak 2 seizoenen verder voordat dit zover is. Dus eigenlijk vallen die 2 dingen dan ook wel weer mee! Wat nog meer opvalt is dat er een hele complete Kamado staat, alleen een stuk kleiner. Doorgaans worden 16 inch Kamado’s als tafel modellen gebruikt, echter staat dit model erg fijn in zijn verrijdbare standaard. Weliswaar een stukje lager dan dat we gewend zijn, maar dit zal in het gebruik geen nadeel zijn (daarover straks meer). Al met al wordt ik er heel blij van en kan niet wachten om de unit snel aan te steken 🙂

Eerste gebruik

Deze slideshow vereist JavaScript.

Yes! Eindelijk kunnen we beginnen. Ik heb er zin in. Een nieuwe Kamado, en natuurlijk top Houtskool van onze trouwe sponsor ECHT. Deze keer gebruiken we de EXPERT versie van écht. Dit kan dus niet verkeerd gaan 🙂

We steken de Kamado aan met de wokkels en laten ‘m rustig op temperatuur komen. dit duurt niet lang en in principe kan er al snel gebbq’d worden. Echter…..dat rustig op temperatuur laten komen is achteraf niet het geval, want ja, dit is een test. Ik trek mijn stoute schoenen aan en zet de ondertse luchtschuif ,én margrietschijf volgas open. Kijken wat er gebeurd. Dit omdat de 16 inch kamado toch vaak gekocht wordt door de beginnende kamado gebruiker, en een foutje zoals deze snel gemaakt is. De temperatuur loopt snel op. De kolen knetteren lekker 🙂

 

Natuurlijk is dit niet aan te raden, maar het is wel echt een zware test voor de dome en vuurschaal, die hij goed doorstaan heeft. Daar valt dus zeker wel iets voor te zeggen. De dome én vuurschaal valt niet mee te sollen dus!

Dan is het een kwestie van de temperatuur eruit te krijgen om zodoende normaal te grillen. Uiteraard met heerlijk vlees van Beef&steak. Matthijs leverde voor deze kamado heerlijk Iberico spiesjes, chipolataworstjes een hele kip en vegetarische hamburgers. HUUUUH vegetarische hamburgers?? Peter!!! Gaat het wel goed met jou? Ja ik weet het, ben eigenlijk anti vegavlees op de BBQ, maar deze burgers waren écht lekker. Ze smaakte écht als een normale goede hamburger van de slager. Bizar. Eigenlijk wilde ik beginnen met de kip, echter kom ik dan bij het enige echte minpuntje van de Kamado. Want de kip paste niet rechtopstaand in kamado. De rest van de sessie verliep prima.”Elk nadeel HEB zijn voordeel”, zei een groot voetballer. Dat is in dit geval al van toepasing. Want door die kleine dome, is de temperatuur echt super strak te regelen, én ook mega stabiel voor low&slow.

Conclusie

Ik vind de BosGrill 16″Kamado écht een topper.  Is er ruimte voor verbetering? ja, maar wanneer ik naar prijs/kwaliteit ga kijken is dit tot nu toe de Kamado die het meest compleet is. Want zit je goed? Niet schrikken, want de prijs ga ik je nu vertellen. Deze kamado kost 299,- Je krijgt dus enorm veel Kamado voor je geld. Het formaat heeft mij niet tegen gestaan in de sessies, ook dat hij wat lager staat is niet storend. Als hij net zo hoog zou staan denk ik dat het eerder een raar aanzicht zou zijn. grootte en hoogte zijn prima geproportioneerd. Het is zeker geen habbibabbie ding van de Action of Lidl, absoluut niet. Maar juist een hele fijne BBQ, om mensen kennis te laten maken met het koken op een Kamado. Met alle facetten van dien. Mensen kopen vaak gelijk een grote Kamado, om vervolgens zonder enige kennis van zaken aan de slag te gaan, waardoor het 9 van de tien keer niet het gewenste resultaat wordt behaald. Begin je met de 16″BosGrill begint de ervaring al gelijk anders, doordat je bij aankoop al direct al alle info krijgt om goed van start te gaan. De Kamado is goed, maar vooral de “achterban” waar je op terug kan vallen wanneer er vragen zijn, is erg goed. De manier waarop BosGrill met haar klanten om gaat, kunnen een hoop Kamado merken nog veel van leren, en vind dan ook dat het gehele plaatje van product en eigenaar echt klopt. Niet even snel scoren, maar mensen blij maken en zodoende meer op de lange termijn denken. Dan moet je dus ook wel achter je producten staan!

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De BosGrill is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado tot 500,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2022 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.