Review: Gamma Osaka 54 cm


Peter beoordeelde namens JustForkoks de Kamado van Osaka met 4.5 sterren.

The Good
 • Prijs/kwaliteit verhouding
 • Warmte goed regelbaar
 • Lust voor het oog
 • Prima afgewerkt
 • Enorm warmte vast
 • Deksel blijft open staan

The Bad
 • Extra accessoires missen
 • Temperatuur regelaar zit los

Review over de Kamado die Gamma op de markt brengt. Is deze net zo goed als de gevestigde orde??

Op het nippertje komt ook Gamma met de blijde boodschap, dat ze graag mee willen doen aan DEBESTEBBQ verkiezing. Het werd direct onrustig op de redactie… Gamma, een grote speler. Die moet wel met iets goeds komen; gonsde door de wandelgangen. Of dat zo is lees je verder in de uitgebreide review van de Osaka Kamado 54 cm

GAMMA

Als je denkt aan Gamma, dan denk je wellicht alleen aan klus en bouwmaterialen winkel, maar Gamma is natuurlijk veel meer. Ze verkopen geweldige buitenkeukens, zowel op gas als op kolen. Ook bieden ze smokers aan, enorm grote, zelfs met schoorstenen, maar ook compactere modellen. Voor elk wat wils. Heel slim natuurlijk als je bekijkt wat het tuin assortiment allemaal bevat, dan horen daar vanzelfsprekend barbecues bij, en zo ook een Kamado. Een eigen merk Kamado is dan wel weer erg gedurfd, maar wel stoer om tussen alle bekende merken ineens een eigen merk Kamado van de Gamma te zien staan. En zodoende kunnen we dan ook niet wachten om deze eens flink aan de tand te voelen!

Waarom een kamado?

Om meerdere redenen, 1 is omdat de eigenschappen zo fijn zijn. Het cordieriet keramiek neemt warmte goed op en straalt dit lang af. Er zijn dus geen grote temperatuurschommelingen. Hij kan enorm heet gemaakt worden en er kan ook zelfs op gerookt worden. Wat ook mee telt, is het gevoel wat een Kamado je geeft (daar over later meer), en natuurlijk het uiterlijk. Er staat echt iets in je tuin te pronken. Bovendien zijn er vele accessoires. Bovendien zijn deze BBQ’s zeer onderhoudsvriendelijk en ook goed in de winter te gebruiken. Het is dus een BBQ waar je veel meer plezier van zal hebben.

Unboxing

De Osaka wordt geleverd op een pallet! Kijk dat begint al goed, want uit ervaring weet ik dat het dan gaat om een zware unit. Zwaar is groot. Groot is goed, me LIKE!! Zo hij maakt dus al een goede indruk, en dan moet ie nog uitgepakt worden! De BBQ staat nog voor het huis en zal door het huis naar de tuin getild moeten worden! Op de doos staat al aangegeven dat er een Teamlift nodig is om dit te doen, dus wordt de buurman even er bij geroepen. Gelukkig zijn we beide nog in de bloei van ons leven, en wordt de klus geklaard, maar viel behoorlijk tegen. Direct ben ik al een avondje Barbecueën verschuldigd :). Of dit laatste komt doordat hij zo zwaar moest tillen, of dat hij gewoon van de Osaka wil eten zullen we nooit weten, maar het is in ieder geval een goede reden om zo snel mogelijk de BBQ te gebruiken.

Zo, de doos staat in de tuin dus uitpakken maar! Het valt direct op dat de Osaka erg goed verpakt is. Met dik karton zijn de loze ruimtes opgevuld om zodoende Kamado geen bewegingsruimte te geven. In plaats van het object uit de doos te halen, snij ik de doos juist om de unit weg. Wanneer de BBQ voor het eerst goed zichtbaar is, zie ik dat de Osaka echt heel groot is! Het onderstel is apart verpakt en die wordt dan ook als eerst uitgepakt en al gauw wordt duidelijk dat Gamma geen halve maat regelen neemt qua leveren van een compleet goed verzorgd product. Alles schroeven zitten keurig verpakt en al het benodigde gereedschap is mee geleverd. Handig!

 

Assemblage

Na het uitpakken van van alle onderdelen, pak ik voor de zekerheid toch de handleiding erbij, want als eerste is het onderstel aan de beurt. Dat moet gewoon goed in elkaar zitten, het heeft immers heel wat te dragen natuurlijk. De wielen worden gemonteerd, en met 2 koppelstukken worden de 4 losse poten met elkaar verbonden. Met maar liefst 16 schroeven word het geheel gezekerd, en wanneer ik de standaard omdraai en op zijn wielen zet voelt dit heel stevig aan. Even een lokroep naar mijn inmiddels favoriete buurman en dan wordt de pot op het frame getild. Dit is naar mijn mening echt af te raden om dit alleen te proberen! De pot zit in het frame, en vervolgens kunnen de tafeltjes en het handvat gemonteerd worden. Al met al ben ik minder dan een uur bezig geweest met de assemblage en is mij (afgezien van het zware til werk) heel erg mee gevallen. Makkie dus!!

Osaka gril

De Osaka Kamado Grill is een grote Kamado. Met 54 cm grill doorsnede en een gewicht van ongeveer 90 kilo(!!!!) is dit een keramische barbecue in de Large klasse. Het grill oppervlak is 46 cm, verder zijn de afmetingen 58 cm (B) x 73 cm (D) x 120 cm (H). De diameter van het main unit is 54 cm. De Osaka Kamado Grill is een typische grill of smoker die gemaakt is van het bekende keramische materiaal. Deze op houtskool gestookte stenen BBQ’s zijn de moderne versies van de eeuwenoude Japanse Kamado. Het succes van deze oude grill methode zit hem vooral in het steen dat de warmte vasthoud en circuleert De keramische schalen kunnen meer dan 1000 graden temperatuur verdragen zonder te barsten. Wat je wel altijd zult zien zijn de miniatuur kleine barstjes in het gelakte oppervlak. Dit heb ik tot nu toe bij alle merken geconstateerd, maar het is niet storend en enkel zichtbaar van dichtbij.

Etapron leren schort

Ja, zie je dat mooie handgemaakte leren schort? Met ingebrand logo en naam erbij?! Die kan ook van jou zijn. Moet je alleen maar even zoeken naar de website van Etapron. Rechtstreeks uit de denktank van het ledermerk komt een serie schorten met een wel heel bijzonder stukje techniek erin. Waar iedereen aan het branden en laseren is, weten de mensen van Etapron de schorten juist met flexdruk van prints te voorzien. Bijvoorbeeld ons eigen DeBesteBBQ.nl logo. Een stukje techniek waarmee het merk echt uniek is in de markt!! Het vlees is voorzien door de beste online slager Beef&Steak uiteraard!

Het Gebruik

We stoken de Osaka voor de eerste keer op met behulp van een starter om de houtskool snel gloeiend heet te krijgen. En wanneer dit het geval is gaan ze in de nog maagdelijke witte pot.  De luchttoevoer aan de onder én bovenkant wordt maximaal open gezet om het de kooltjes zo makkelijk mogelijk te maken om door te gloeien. De grill wordt snel warm, maar is ook snel weer terug te koelen dmv meer of minder lucht te geven aan de brandende kolen. Gewoon een kwestie van de temperatuur regelaar bespelen. Open voor meer lucht en dus hogere temperatuur en dicht voor af te koelen. De temperatuur regelaar klapt wel telkens open wanneer je de deksel omhoog tilt. Wat wél handig is, is dat de deksel in zijn bovenste stand blijft staan!! Erg gemakkelijk dat je dus 2 handenvrij hebt om lekker los te gaan op de Osaka!!

.

Het is dus een ideale BBQ om gemakkelijk verschillende gerechten te bereiden. Zo kun je van een doorsnee hapjes etentje zo direct door knallen naar een slowcooking actie mocht je dat willen, en andersom natuurlijk ook! De plankjes aan weerskanten zijn niet alleen erg mooi, maar ook ideaal om het nog te grillen eten alvast op te zetten.  Zo kan er (als dat nodig is) goed door gewerkt worden! Tevens zijn de plankjes gesloten, zodat er geen bestek tussen kan vallen. Andere type Kamado’s hebben dit soms wel. Het grote rooster (+/- 46cm doorsnede) biedt genoeg ruimte voor eventuele aanvullende gerechten. Eigenlijk is de kamado een allround oven voor in je tuin, maar dan beter!

Conclusie: Osaka 54 cm

De osaka 54 cm is een hele fijne kamado. Goed, hij komt niet zo compleet als zijn concurrenten, maar daar is de prijs dan ook echt naar. Er zit geen gietijzeren rooster, pizza plaat of afdekhoes bij, maar de Osaka is dusdanig geprijst dat, mocht je die accessoires nog er bij willen hebben, nog steeds achter een scherp geprijsde MEGA grote Kamado staat. En dat is toch eigenlijk wat je wilt!! Overigens zijn die accessoires niet persé nodig, want je kan zoals hij geleverd wordt gewoon direct aan de slag met de Osaka! En dat hebben we dus ook gedaan! Het gevoel tijdens het grillen wanneer je de deksel opend is met geen pen te beschrijven. Je waand jezelf een echte Barbecue Master. En het is werkelijk een aanwinst voor in de tuin. Deze zwarte parel is een lust voor het oog, geweldig voor je smaak, en goed voor de portomonee!

 

# reacties

 • Hoi,

  Ik heb een zelfde kamado en ben er erg tevreden over. Echter vind ik het lastig passende accessoires te vinden. Heb jij hier wellicht tips of adresjes voor? Bedankt!

  Gr Toon

 • Hoi, antwoord op je zin: De temperatuur regelaar klapt wel telkens open wanneer je de deksel omhoog tilt. Dit komt omdat je sorry dat ik het zeg, LOL, de handleiding niet goed gelezen hebt. in de handleiding staat dat je het draaipunt van de temperatuurregelaar links moet houden. Ik moest zelf ook twee keer lezen van wat maakt dat uit, links of rechts, nou dit dus hahahaha.

  Groetjes en veel kookplezier Ton

 • Hoi Ton,
  Net mijn BBQ in elkaar gezet, klein bescheiden vuurtje gestookt en heb 130 graden max. Dus volgende keer meer kolen er in. De hamburgers waren perfect drogen niet uit, verbranden niet dus prima ding. Staat nu pan water in om te kijken of het aan de kook komt. Ik ga hem grondig testen en zoek een goed boek om te koken op deze pracht uitvinding. Dus als jij mij op weg kan helpen dan graag.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.