Review: Krups Volautomatische Espressomachine One-Touch-Cappuccino Latte Smart EA860E


Peter beoordeelde namens JustForkoks de koffieapparaat van Krups met 5 sterren.

The Good
  • Groot aanbod aan koffiespecialiteiten
  • Eigen smaak in te stellen
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Makkelijk in gebruik
  • lust voor het oog
  • App bied veel extra's

The Bad
  • prijs

Review van een volautomatisch koffiezetapparaat,waarmee je koffie middels een App op je telefoon kan zetten!

Stel je eens voor….. Je ligt in bed nog half slaperig wakker te worden van een altijd veel te korte nacht. Je moet eruit!  En je hebt per direct koffie nodig. Wat doe je dan? Nou, je pakt je telefoon en geeft je koffiezetapparaat gewoon even opdracht om alvast een stevige bak koffie te zetten!! Ik hoor je denken, ja hoor in een ideale wereld zou dit echt heel gaaf zijn, maar die wereld is er nu! Met de Krups EA860E kan je namelijk met een App op je telefoon niet alleen opdracht geven om een kop koffie te zetten, maar nog oneindig veel meer. Nieuwsgierig geworden? lees dan de hele review.

Unboxing

Een prachtige grote doos zet ik op de eettafel, waar ik de volgende inhoud uithaalde (zoals te zien op de unboxing video): De melkkan met adapter, de AquaClean-filter, het lekbakje, waterreservoir, de garantiepapieren en de gebruiksaanwijzing. De koffiediklade zit in de machine.

 

 

De machine

De Krups Latte Smart EA860E ziet er geweldig uit. Er staat echt een parel van een apparaat in de keuken! De strakke vormgeving, en het gebruik van verschillende kleur accenten maken het een machine die een uitstraling heeft van een hoger segment koffiemachine. Het is een lust voor het oog. Aan de achterkant zit een groot waterreservoir van 1,7 liter. Een opvangbak voor koffieresidu zit aan de linker zijkant van de machine. Met de tiptoetsen aan de voorkant stel je eenvoudig in welke koffie je wilt, wat de sterkte moet zijn en de hoeveelheid. Op het heldere display zie je al je voorkeuren in beeld. Met de voor geprogrammeerde instellingen heb je binnen een handomdraai een heerlijke latte macchiato, cappuchino, Ristretto, Espresso en ook nog gewone koffie. Het Quattro Force systeem zorgt voor een optimale maling, tamping, percolatie en reiniging bij elke kop koffie die je zet. Het Melkreservoir is gemakkelijk aan en af te koppelen van de machine zodat de melk na gebruik direct in de koelkast kan worden gezet! Handig!

Bluetooth

Met de Krups Latte Smart EA860E kan je koffie zetten zonder ook maar 1 keer het apparaat zelf aan te raken! Hoe bijzonder is dat! Door middel van Bluetooth is je mobiel verbonden met het apparaat. Krups ontwikkelde de latte Smart-app die compatibel is met iOS7 en Android 4.3. Via bluetooth bedien je hiermee de espressomachine vanuit je luie stoel, of nog relaxter, vanuit bed. Bovendien kun je je favoriete koffie opslaan en heeft de app een receptenboek waarmee je allerlei koffiesmaken kunt uitproberen. Wat ook erg gemakkelijk is van de app is dat de app een seintje geeft als de espressomachine toe is aan onderhoud, zoals het legen van de koffiedik-opvangbak of de leidingen spoelen.

Door het Autoclean Pressure zelfreinigende systeem is dat laatste niet heel vaak noodzakelijk, maar met een druk op de knop zet je het volautomatische spoelprogramma in werking. Ten slotte gaat er met de app een wereld open voor de echte koffieliefhebber, zoals exclusief nieuws en extra informatie over koffie en over Krups.

Specificaties

Productnummer 197223
EAN Code 0010942220589
Aan te sluiten op waterkraan Nee
Aantal temperatuurstanden 3
Afneembaar reservoir Nee
Antikalksysteem Ja
Antislip Ja
Automatisch reinigingsprogramma Ja
Automatische stop Ja
Automatische uitschakeling Ja
Bestelcode EA860E
Bonenmaler Ja
Compatibel met Smartphone
Display LED
Drukmeter Nee
Druppelstop Nee
Elektrische vereisten 220 – 240 Volt
Garantie 3 jaar
Geheugenfunctie Ja
Geschikt voor gemalen koffie Nee
Gewicht in kg 7,3
Heetwaterfunctie Ja
In hoogte verstelbaar Ja
Ingebouwde klok Ja
Ingebouwde verlichting Nee
Inhoud bonenreservoir in gr 270
Inhoud reservoir 1,7 liter
Instelbare koffiesterkte Ja
Instelbare koffietemperatuur Ja
Kalkfilter Nee
Kleur Grijs, Zilver
Koffie type Cappuccino, Espresso, Latte Macchiato, Normale koffie
Koud-functie Nee
Maakt cappuccino Ja
Maakt espresso Ja
Maakt latte macchiato Ja
Maakt normale koffie Ja
Maalgraad instelbaar Nee
Materiaal Kunststof
Max. aantal kopjes per zetbeurt 1
Melkfunctie Ja
Melksysteem Melkreservoir
Pompdruk 15 bar
Programmeerbare hoeveelheid koffie per kop Ja
Stand-by functie Nee
Temperatuur instelbaar Ja
Timer Nee
Touch-screenbediening Nee
Type koffie Bonen
Type verwarmingssysteem Thermoblock
Uitneembare lekbak Ja
Vermogen (in Watt) 1450
Voorzien van waterfilter Nee
Warmhoudplaat Nee
Zetmethode Volautomaat

Afmetingen

Breedte 28,3 cm
Diepte 38,8 cm
Hoogte 36 cm

Reiniging

Het automatische zelfreinigingssysteem beperkt onderhoud tot een minimum. De machine van de Krups EA860E maakt het thermoblok na elke bereiding volledig leeg, waardoor de levensduur van het product wordt verlengd. Bovendien zorgt het reinigingsprogramma voor een volledige hygiënische reiniging. Het is wel van belang dat het cappuccino-systeem (melkreservoir) regelmatig handmatig schoon wordt gemaakt om zo optimaal en stabiel mogelijk resultaat te krijgen én te houden. Het apparaat heeft nog tal van extra functies. Zo kun je met de functie auto-spoeling de spoelcyclus starten wanneer het apparaat inschakelt. Super handig en hygiënisch,maar niet handig als je vanuit je bed je eerste koffie van de dag wilt laten zetten, want dan zit je kopje vol met heet spoelwater in plaats van lekkere koffie.

Onderhoud

Iedereen weet het, onderhoud is behoud. Toch komt vaak de klad erin en gaat men pas onderhoud plegen als het te laat is. Krups speelt hier goed op in en heeft waar mogelijk, de stappen van onderhoud, beginnend bij het spoelen, geautomatiseerd dankzij het AutoClean Pressure System. Zo zal de machine na elke drankbereiding worden gespoeld. Dit zorgt ervoor dat het water in de machine nooit stilstaat, waardoor er zo min mogelijk kalk ontstaat en de machine in topvorm blijft. Dankzij deze lagedruk-reiniging gaat ook het Compact Thermoblock langer mee. En dankzij het gesloten zet-systeem hoeft je deze niet zelf schoon te maken en is de kans op defecten en storingen geminimaliseerd. Hoe slim is dat!

Gebruik

Het allereerste gebruik was heel makkelijk. De machine zit erg logisch in elkaar en de verschillende onderdelen zoals het melk, en waterreservoir vinden gemakkelijk hun beoogde plek. Om te beginnen ga ik nog “gewoon”op de ouderwetse manier de machine testen en laat ik de app nog even achterwege. De bediening is duidelijk aangegeven en het menu is een logische opvolging van verschillende opties. Ik kies voor een sterke kop “gewone” koffie om het apparaat voor het eerst te gebruiken en die smaakt écht heel erg goed.

Als liefhebber van sterke koffie en espresso valt dit erg goed bij mij in de smaak, maar er moet natuurlijk ook cappuccino en Latte worden getest! Zo gezegd zo gedaan, en moet zeggen dat de standaard instelling van de cappuccino wat aan de waterige kant is zo leek het. Een teveel aan melk en een te kort aan koffie. Zoals eerder aangegeven houd ik van sterke koffie, dus zal het ook daarmee wel wat te maken hebben. Gelukkig hebben we met een koffiemachine te maken die handmatig de koffie naar eigen wens aan kan passen! Echt super, want in het menu is gemakkelijk de hoeveelheid schuim, melk en koffie in te stellen! Dus het word instellen en proeven maar! Eenmaal de ideale mengelmoes gevonden kan deze opgeslagen worden als favoriet! Is het niet geweldig? Ja dat is het!

Ik heb de machine getest met gewone halfvolle melk, maar ook met cappuccino melk. Wat wel opvalt is dat de cappuccino met de daarvoor bedoelde melk nog lekkerder is dan met halfvolle melk. De koffie proeft wat romiger en het schuim is steviger. Echt aan te raden dus als je echt even weg wilt dromen met een heerlijke Latte of cappuccino zonder dat je daarvoor ook maar het huis hoeft te verlaten!

En dan is het tijd op de applicatie te downloaden! Ik ben zeer benieuwd en heb niet echt een idee van wat ik er kan verwachten dus staat. Ik laat het rustig op me afkomen, en val van de ene naar de andere verbazing wat deze app allemaal te bieden heeft! Tuurlijk heeft de Krups EA860E als mega feature dat er op afstand koffie kan worden gezet, maar met de app is er nog veel meer mogelijk. Zo kun je zien hoeveel, en wat voor koffie er gemaakt is, wanneer de koffiedik opvangbak geleegd moet worden.

Ook het aantal keren dat er nog water warm wordt gemaakt voordat er ontkalkt moet gaan worden en ook zelfs nog het aantal dagen voordat het waterfilter aan vervanging toe is!  En dit alles is overzichtelijk weergegeven en makkelijk te overzien. Het zetten van het eerste kopje koffie met de app heeft wel iets heel bijzonders. Dit doe je immers nooit zo en voelt toch een beetje onwennig. Ook omdat je wel gewoon zelf een kopje moet plaatsen is het om het op deze manier te testen eerder wat omslachtig dan handig. Maar natuurlijk is deze uitvinding wél handig als je bijvoorbeeld in de ochtend spits weer eens veel te druk bent en je tijdens het aankleden even snel je favoriete bakkie alvast laat door komen om die vervolgens in de loop mee te nemen onderweg of snel achterover te tikken! Niet vergeten om voor het slapen wel even een kopje te plaatsen uiteraard!!

Conclusie

De Krups EA860E latte Smart is een must have voor elke koffie liefhebber. Vanaf het begin voelde ik al dat ik te maken had met een echt geweldig apparaat. De machine ziet er schitterend uit en heeft klasse. De verschillende onderdelen zijn heel gemakkelijk los en aan te koppelen en dit ervaar ik als een zeer groot pluspunt. Het oog wil ook wat, maar als het niet lekker werkt dan ga ik me er aan irriteren en dat is nu zeer zeker niet het geval! Wat ook een groot pluspunt is dat de koffie smaak, sterkte en verhouding melk allemaal aan te passen zijn. Smaken verschillen nou eenmaal en het is dus mogelijk om voor iedereen een heerlijke kop koffie te zetten! Ik heb de machine nu ruim een maand in gebruik en ben er helemaal weg van. Mijn vrouw drinkt vaker koffie met warme melk dan ik en zij is er ook zeer goed over te spreken. Bijkomend voordeel van deze machine is het zelf schoonmaaksysteem. Vaak stappen mensen weer van een vol automatisch koffiezetapparaat af vanwege het omslachtige schoonmaken, maar dat is bij de Krups EA860E dus echt niet meer nodig.

Het zetten van de koffie op afstand is een erg leuke feature, maar ik denk dat ik in de praktijk dit toch niet heel vaak ga toepassen. Wel is de daarvoor benodigde App zeker wel van grote meerwaarde voor de koffie machine. Je kunt zien dat er veel tijd in is gestoken om de applicatie mooi vorm te geven en goed te laten werken.

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.