Review: Matakumi 5-delige messenset


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de van Matakumi met 4 sterren.

The Good
  • Prima uiterlijk
  • Complete oplossing
  • Voorspelbaar snijgedrag voor alle messen

The Bad
  • Minder prettig broodmes
  • Rug niet afgerond

We hebben als JustForKoks door de jaren heen verschillende messen getest die een brede variatie aan beoogde gebruikers hadden; van high-end messen bedoeld voor professionals of zeer kritische gebruikers tot aan meer generieke messen voor een brede doelgroep die het midden houden tussen degelijkheid en makkelijk onderhoud enerzijds en goede prestaties anderzijds. De messen van […]

We hebben als JustForKoks door de jaren heen verschillende messen getest die een brede variatie aan beoogde gebruikers hadden; van high-end messen bedoeld voor professionals of zeer kritische gebruikers tot aan meer generieke messen voor een brede doelgroep die het midden houden tussen degelijkheid en makkelijk onderhoud enerzijds en goede prestaties anderzijds. De messen van Matakumi vallen in de laatste catagorie, met als extra element dat men zonder in te leveren op de toegankelijkheid alsnog de feel en esthetiek van traditionele Japanse messen wil overbrengen.

 

Sleutelfeatures

  • Rozenhout handvat
  • 3Cr14-staal, HRC 58
  • 5-delig: koksmes (20,5 cm), broodmes (19,5 cm), santoku (14 cm), nakiri (17 cm) en schilmes (9 cm)

 

Uitpakken

De Matakumi-messen komen verpakt in een degelijke verpakking die er aardig uit ziet.

 

Matakumi

De naam Matakumi is afgeleid van iets dat ‘vakman’ of ‘ambachtsman’ betekent. In een gesprek dat we met het merk zelf hadden werd de herkomst van de naam omschreven als dat men de sfeer en waarden wil uitstralen waarin vakmanschap, precisie en oog voor detail centraal staan; goed presterende messen terwijl ook het esthetische element niet vergeten is. En dit alles voor een toegankelijke prijs terwijl ook het gebruik toegankelijk is waarbij geen intensief onderhoud nodig is.

 

Ontwerp

De messen zijn gebaseerd op een origineel ontwerp door Matakumi. Het eerste dat opvalt is het lasergegraveerde damascusstaal-eske patroon. Je kan vragen stellen over of dit iets is dat je wil. Uw reviewer is zelf van mening dat je beter kan tonen wat je sterke punten zijn zonder te suggereren dat je iets extra’s hebt op basis van iets dat puur esthetische details zijn. Een beetje zoals je een heel normale auto opleukt met sport-elementen terwijl aan de prestaties niets verandert. Aan de andere kant komen veel generieke auto’s zelfs uit de fabriek met spoilers en bredere banden en is bewezen dat een hoop mensen dit soort details waarderen.
Wellicht dat je het punt kan maken dat een mes zonder dergelijke details er gewoon saai uit zien. Al hadden we dan nog liever gezien dat het patroon daadwerkelijk verschillend was op alle messen en niet precies hetzelfde.
Iets dat overigens ook vaker voor komt dan mensen denken. Let de volgende keer maar eens op laminaatvloeren met hout-look.

Voor de lemmeten is gebruik gemaakt van 3Cr14-staal; een veel gekozen legering welke in verregaande mate corrosiebestendig is en over een beperkte hardheid van HRC 55 beschikt, wat doordat het minder broos is zou moeten helpen tegen het chippen. Bovendien is het makkelijker te slijpen is terwijl het toch hard genoeg dat de messen redelijk lang scherp zullen blijven. Dit maakt dat voor beginnende professionals of thuiskoks op 3Cr14-staal gebaseerde messen een prima keus zijn. Matakumi geeft een HRC van 58 doordat de meeste batches van hun messen deze richting op gaan. Dit betekent dat Matakumimessen gemiddeld genomen dus wat langer scherp zullen blijven, iets dat door regelmatige gebruikers ook gemerkt zal worden, mocht je een mes hebben uit een HRC58-batch (theoretisch gezien chipt een harder mes ook meer, maar bij twee of drie punten verschil zul je dit verschil in de praktijk, ook bij regelmatig gebruik, niet merken).

Voor de handvatten is gebruik gemaakt van rozenhout wat bijdraagt aan de traditionele en luxe look. De handvatten van alle messen hebben een beetje dezelfde stijl, welke per mes ietwat aangepast is.

 

Gebruik

De greep voelt prettig in de hand en wordt eigenlijk nooit onredelijk glad, ook niet bij vochtige handen. De balans verschilt bij alle messen ten opzichte van elkaar. Zo ligt de balans bij het schilmis meer bij het handvat. Voor uw reviewer is dit prima, omdat je juist bij het schillen je hand de beweging wil laten leiden, terwijl bij het hakken van groenten het blad just wat zwaarder mag zijn. Bij het koksmes is dit ook het geval, terwijl de Nakiri meer een 50-50-balans heeft. Omdat het vooral een persoonlijke voorkeur is of je dit fijn vindt gaan we hier verder geen oordeel over vellen.

Omdat de hele set vrij licht is van profiel maakt dit hoe dan ook niet veel uit. We weten dat er mensen zijn die van een zwaarder mes houden, en daar is de Matakumi-set duidelijk niet voor. Door de meesten van onze testsubjecten werd het lichte profiel echter wel gewaardeerd. Deel van onze test was de ervaring die een bevriende cateringorganisatie had en de mensen aldaar  zitten soms uren voorbereidend werk te doen. Zwaardere messen zouden dat werk natuurlijk veel intensiever maken.

Een kritiekpunt welke relevant is voor ieder mes in de set is de scherpe rug. Wanneer je met een kneepgrip werkt (waarbij je het mes bij het blad vastpakt met twee vingers), wat het geval kan zijn bij het koksmes, de Nakiri en misschien de 14 cm Santoku, heb je kans dat je met je vingers (linkerzijde rechterwijsvinder voor rechtshandigen en andersom) langs de scherpe rand komt. Dit is geen probleem als het slechts een paar keer is, maar wel als je flink wat product aan het snijden bent. Het lijkt erop dat hier gewoon geen aandacht aan besteed is door deze hoek iets af te vlakken en dat is jammer.

Als we de ervaring van uw reviewer van uw reviewer per mes wat proberen te omschrijven:

Het koksmes

  • Balans iets naar het blad
  • Dun profiel
  • Zowel voor zacht als harder materiaal; geen probleem met allerlei vlees, tomaat, ui of bladgroente, broccoli, aardappelen
  • Redelijk consistent geslepen out-of-the-box, midden-uiteinde iets scherper

Schilmes

  • Balans bij het handvat
  • Dikker profiel
  • Voor schilwerk een zeer effectief mes
  • Consistent geslepen, zeer voorspelbaar snijgedrag out of the box

Broodmes

  • Balans iets naar het handvat
  • Dik profiel
  • Agressieve en diepe karteling, onprettige snijervaring bij zowel zacht als hard brood. Binnenste zijde brood blijft echter altijd in tact.
  • Voorspelbaar snijgedrag over de hele lengte

Santoku (14 cm)

  • 50-50-balans
  • Dik profiel
  • Prima ervaring mee gehad voor o.a. visfilet, ui, citrusvruchten en hakken van kruiden, makkelijk gelijkmatig resultaat te behalen, snel voor beperkte hoeveelheid klein snijwerk
  • Gelijk geslepen, maar miste scherpte out-of-the-box

Nakiri

  • 50-50 balans
  • Dik profiel
  • Prettig gebruikt voor voor julienne, brunoise en ander fijner snijwerk, hakken van kruiden en groente, opvallende controle en daaruit volgende snelheid
  • Gelijk geslepen, voorspelbaar snijgedrag over de hele lengte, mist iets wat aan scherpte out-of-the-box

We hebben buiten de scherpe rug eigenlijk geen nadelen meegemaakt met de Matakumi set, wanneer we wat redelijkheid in acht nemen met het oog op de prijs. De set voelt degelijk qua bouw, snijdt comfortabel (nou ja, het broodmes wat minder), voedsel blijft op geen enkel mes onredelijk plakken.

 

Conclusie

De Matakumi messenset slaagt erin een naar Japanse esthetiek neigend uiterlijk te koppelen aan comfortabel gebruiksgemak voor een brede doelgroep, mede dankzij de rozenhouten handvatten en het onderhoudsvriendelijke 3Cr14-staal. De messen zijn licht en de balans is voor de meeste taken prettig. Het lasergeëtste patroon zijn we persoonlijk geen fan van omdat het functioneel niets toevoegt, maar wellicht dat het bepaalde mensen aanspreekt. De scherpe ruggen zijn een ergonomisch minpunt. De scherpte af-fabriek is prima bij het koksmes en de schilmes, terwijl deze bij de 14 cm santoku en nakiri wat tegenvalt. Ondertussen hadden we het broodmes liever met een wat fijnere en minder diepe karteling gezien.

Voor wie de looks en een licht gewicht waardeert en bereid is zelf wat aandacht aan de scherpte te besteden zouden we de Matakumi-messenset alsnog kunnen aanraden. Zeker als je verder niet van een knijpgreep bent waarbij je het blad vastpakt. De prijskwaliteit-verhouding is al met al weinig mis mee.

1 reactie

  • Lijkt me wel een aardige set voor mijn nieuwe keuken. Heb nog steeds de messen die ik ooit bij de Ikea kocht als studente :). Snijden op zich prima en ik ga ze niet wegdoen, maar misschien een leuke stap in niveau. 80 euro is een prima bedrag als ik dit zo lees.

    Grappig trouwens die opmerking over het laminaat. Precies dat heb ik ook. Stoorde mij er eerst aan, maar nu zie ik het niet meer. Maar op de messen had ik liever wat mooie Japanse tekeningen gezien, iets met bloesem, of architectuur ofzo. Al is dit zeker niet lelijk. Beter dan gewoon leeg? Durf ik niet te zeggen. Dank voor het artikel, geeft een goede indruk van wat ik van deze messen kan verwachten. Info over de hardheid was ik niet eens bekend mee.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.