Philips Latte Go 3200

Review: Philips Latte Go 3200 (EP3246)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Latte Go EP3246 van Philips met 4.5 sterren.

The Good
  • Erg goed van smaak
  • Erg gemakkelijk schoon te houden
  • Perfecte schuimlaag
  • Aantrekkelijk ontwerp
  • Zeer compact

The Bad
  • Alleen melkschuim schenken kan helaas niet

Eerder dit jaar introduceerde Philips haar nieuwe koffiemachines in de Latte Go series. Het gaat om de Philips Latte Go 3200. De EP3246 lijkt de meest uitgebreide in de series en hebben we mogen testen. Philips maakte lang furore op het gebied van volautomatische koffiemachines op basis van koffiebonen. Dit deed Philips vooral onder het […]

Eerder dit jaar introduceerde Philips haar nieuwe koffiemachines in de Latte Go series. Het gaat om de Philips Latte Go 3200. De EP3246 lijkt de meest uitgebreide in de series en hebben we mogen testen.

Philips maakte lang furore op het gebied van volautomatische koffiemachines op basis van koffiebonen. Dit deed Philips vooral onder het merk Saeco. De laatste jaren laat Philips steeds vaker topmachines zonder het Saeco merk de markt op komen. Maar het hart van de machines, lijkt toch echt hetzelfde te zijn. Dus de bekende kwaliteit van Saeco onder het merk Philips.

Unboxing Philips Latte Go EP3246

De unboxing is dan ook precies wat we van de Saeco machines gewend zijn. Van een koffiekwastje tot smeerolie, een teststrip voor waterhardheid, maar ook een AquaClean filter om kalk en andere rotzooi uit jouw koppie koffie te houden. Op de koffiebonen na, is echt alles aanwezig. Precies zoals het hoort en precies zoals we al jaren van Philips gewend zijn.

Ontwerp

De Saeco machines stonden voor high-end Italiaans design. De Philips machines combineren dit met een iets modernere look. Bijvoorbeeld door aan de zijkant het waterreservoir te laten zien. Wel met een soort venstertje, waardoor de machine veel meer een high-tech uiterlijk heeft gekregen.

Philips Latte Go 3200 Waterreservoir

Ook het geborstelde stalen rooster voor kopjes bovenop is vervangen voor een soort siliconen matje. Daar zie je geen krasjes op. Een perfecte blend van modern en klassiek in één behuizing.

Philips Latte Go 3200

Het bonenreservoir is slimmer opgezet. Het lijkt iets meer trechtervormig te zijn geworden, waardoor bonen gemakkelijker naar de koffiemaler zakken. De grofheid van de maling kan ook in het reservoir worden ingesteld. Philips heeft de klep van het nieuwe reservoir de naam Aroma Seal meegegeven. De transparant plastic klep is voorzien van een rand van siliconen die het reservoir beter luchtdicht moet maken. Zo blijven de boontjes langer op smaak. Het kleine klepje is voor wanneer je voorgemalen koffie gebruikt.

Aroma Seal Bonenreservoir

Touch, zonder display

Met de eerste foto’s die we van de machine zagen, was het ons eerlijk gezegd niet meteen duidelijk. Ruilde Philips het monochrome display van de Saeco machines in voor een enorm kleuren touchscreen? Nee. We trapten erin. De hele bovenplaat aan de voorkant is wel touch, maar geen screen. Alle informatie is erop gedrukt. Hoewel de live feedback van de machine compleet anders is, werkt het extreem goed. Hier hebben de ontwerpers van Philips echt enorm goed over nagedacht. De machine is snel en logisch te bedienen. Ook mensen die geen luxe koffiemachines gewend zijn, kunnen op de sample die we hebben getest, moeiteloos en snel, naar wens, een kop koffie zetten. En zo hoort het qua gebruiksvriendelijkheid.

Is het dan echt perfect? Er zijn processen, denk aan een reinigingsproces, waarvoor je speciale handelingen moet uitvoeren. Je gebruikt de knoppen voor andere functies dan die erop beschreven zijn. Op die momenten kun je eigenlijk niet zonder de handleiding, waar de oude display machines je echt bij de hand namen. Maar… dat is een dingetje waar we best mee kunnen leven. De totale bedieningservaring is nu gewoon enorm goed.

Philips Latte Go 3200 Display

Melkkaraf zonder slangetje

Al jaren is Philips (en niet alleen Philips) bezig een oplossing te zoeken voor het siliconen slangetje dat in de melkkaraf moest om de melk naar de stoomkamer te transporteren. De hete stoom moet namelijk de eiwitten in de melk verstevigen tot de basis voor een mooi en stevig schuim.

De nieuwe melkkaraf bestaat nog maar uit twee delen. Dat wil zeggen, als je het dekseltje niet meetelt (die gebruiken we in de praktijk niet). Door de twee delen tegen elkaar te klemmen, ontstaat een slangetje dat de melk van onder, naar boven transporteert. Daar komt het in een transparante stoomkamer terecht waardoor je het hele proces nu ook echt kunt zien.

Wanneer de twee delen weer van elkaar worden gescheiden, kun je het geheel super gemakkelijk schoonmaken. Yesssssssss! Philips zet de nieuwe standaard.

Bereidingen

De Philips Latte Go 3200 legt zich toe op 5 bereidingen. De gewone kop koffie (ook wel ‘slow koffie’), de espresso, americano, cappuccino en de latte macchiato. Vanaf het bedieningspaneel kun je de espresso, koffie en americano meteen als een dubbele laten uitvloeien. Omdat je twee shots wilt of omdat je twee kopjes onder de dubbele uitloop hebt gezet. Bij een bereiding met de melkopschuimer, passen er geen twee kopjes onder.

De cappuccino en de late macchiato lijken qua bereiding natuurlijk erg sterk op elkaar. Het is vooral een verschil in de hoeveelheid melk (dus calorieën) die wordt uitgeschonken, alvorens de koffie in het glas gaat.

Hoe dan ook, alle bereidingen kunnen gemakkelijk en snel worden aangepast. Deze aanpassingen worden ook onthouden door de machine. Dus hoe sterk de maling moet zijn, hoeveel water je wilt gebruiken en hoe veel melk, alles is snel en gemakkelijk aanpasbaar.

Voor theedrinkers, is het mogelijk om ook heet water uit de machine te tappen. Hierdoor krijg je een apart spruitstuk meegeleverd met de machine. Daar zet je jouw kopje onder, en je hebt theewater zonder dat je ook maar iets van koffie proeft.

En toch mis ik iets… het is namelijk niet mogelijk om alleen koffieschuim uit de opschuimer te laten komen. Zonde! Daarmee maak je in de winter namelijk de lekkerste chocomel. Heerlijk romig en luchtig, maar voor nu dus ‘not done’ op de Latte Go 3200. En natuurlijk kun je zeggen dat je een latte schenkt en de bereiding stopt na het opschuimen van de melk, maar dan is de koffie al gemalen en gooi je die eigenlijk weg. Jammer.

Schoonmaak

De schoonmaak van de Philips Latte Go 3200 stelt eigenlijk ook niet meer zoveel voor. Vrijwel alle onderdelen die vervuilen, zijn vaatwasser bestendig. Nog nooit hoefde je zo weinig met de hand schoon te maken. Bovendien lijkt de machine zelf ook minder te vervuilen.

De machine denkt ook na over de eigen reiniging. Wanneer het Aquaclean filter vervangen moet worden, krijg je een seintje van de machine. Wanneer een ontkalkingsprogramma nodig is, ook. Wanneer het koffiebakje vol zit, laat de machine het ook weten zodat je dit gemakkelijk kunt legen. Bovendien is het gros van de onderdelen van voor bereikbaar. Je hoeft dus niet de hele machine te verplaatsen om de onderdelen eruit te halen. Alleen het reinigen van de zetgroep vraagt net iets meer werk. Maar dat doe je ook niet iedere week… laat staan iedere maand. Ook hier heeft Philips echt weer stappen gemaakt. Het enige op ons wensenlijstje blijft een sensor die dienst weigert wanneer de lade met vuil water vol is. Het vlottertje zien wij ngo teveel over het oog.

Conclusie: Philips Latte Go 3200

Mooie smaken, snelle bereidingen, minder lawaai, minder schoon te maken en vooral een fantastische melkkaraf. We zien dan wel geen display meer, Philips laat zien dat het prima zonder kan. Eigenlijk doet de Philips Latte Go 3200 gewoon alles goed.. behalve dat we ook gewoon een kop met alleen melkschuim zouden willen bereiden. Dat zou een mooie toevoeging zijn geweest.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.