Review: Tefal Inicio Grill GC241D12

Officieel is de Tefal Inicio Grill GC241D12 een panini grill, maar je kunt er zoveel meer mee. Dat blijkt in mijn week met deze Grill van Tefal die net onder de Tefal OptiGrill series valt. Ik ben al jaren gek op tosti’s, maar een tosti ijzer zal ik nooit mijn tijd aan besteden. Tosti ijzers […]

Officieel is de Tefal Inicio Grill GC241D12 een panini grill, maar je kunt er zoveel meer mee. Dat blijkt in mijn week met deze Grill van Tefal die net onder de Tefal OptiGrill series valt.

Ik ben al jaren gek op tosti’s, maar een tosti ijzer zal ik nooit mijn tijd aan besteden. Tosti ijzers zijn voor casino brood en laten te weinig ruimte voor echte creativiteit. Daarnaast is het een optimale methode om vlees en vis snel te grillen. Dit is mijn avontuur.

Unboxing

Tefal levert de Tefal Inicio Grill GC241D12 volledig geassembleerd in doos. De vet opvanglade zit er dus al in en de stekker zit er al aan. Kopen en meteen aan de slag dus.

Design

De Tefal Inicio Grill GC241D12 is gemaakt om compact te worden opgeborgen. Met behulp van een handig klem voorkom je dat deze openklapt. Zo kun je hem dus op zijn ruggetje wegzetten.

De bovenkap is gemaakt van geborsteld metaal, waarschijnlijk RVS. Er zit duidelijk een coating op om vette vingers zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze kap geeft de Tefal Inicio Grill GC241D12 een horeca look en feel mee.

Ook de stekker achterop die stroom van de onderplaat naar de bovenplaat brengt, is voorzien van een metalen coating om ongelukjes te voorkomen. Bovendien moet deze draad veel buigen, dus een stukje extra stevigheid is nooit weg.

Bovenop zitten nog twee status LED’s. Deze geven aan of hij op de ideale temperatuur is om gebruik te worden. Aan de zijkant zit een power switch. Prima bedacht allemaal.

Bij verschillende merken zien we dat de gril helemaal omgeklapt kan worden om dienst te doen als een grote, elektrische grill. Handig wanneer je veel gasten aan tafel hebt, maar lang niet optimaal voor de omzetting van stroom naar verhitting voor het voedsel. Deze Tefal kan dat niet en daar zijn we zeker niet rauwig om.

Prestaties

2.000 Watt is een enorm vermogen voor een grill. Niets is dan vervelender dan een grill die niet optimaal verwarmd. Bij goedkope grilletjes zien we in veel gevallen duidelijk hotspots. Op die plekken gaat het eten te hard en op andere plekken te langzaam.

Terwijl de Tefal Inicio Grill GC241D12 opwarmt, laat de Flir camera van onze Cat S60 smartphone duidelijk zien hoe het verwarmingselement eruit ziet in de gril. Geen verrassing daar. Maar op het moment dat deze op werktemperatuur is, worden de platen vrijwel egaal verwarmd. Op de foto zie je alleen dat de uiterste randen een lagere temperatuur hebben. Dat is normaal en doordat die randen erg smal zijn, heb je daar dus geen last van. Deze grill is gewoon goed in elkaar gezet.

Wat je op de Tefal Inicio Grill GC241D12 wordt met 150 graden van twee kanten opgewarmd. Het thermische systeem in de grill voorkomt oververhitting van het systeem en houdt de temperatuur constant.

Belangrijk om dan te weten, is dat je geen bevroren vlees op de grill kunt leggen. Low & slow is geen optie, dus jouw vlees is rondom krokant nog voor de kern gaar is. Vlees gewoon even op kamertemperatuur laten komen dus.

Schoonmaken

De Tefal Inicio Grill GC241D12 bevat een Tefal laag op de platen. Hierdoor is vrijwel alles met een simpel doekje van de platen af te vegen. Zeker wanner het bij broodjes om alleen wat kruimels gaat. Een stukje keukendoek is echt jouw beste vriend.

Wanneer je met vlees aan de slag gaat, krijg je natuurlijk lekkend vleesvocht en vet. Hiervoor bevat de Tefal Inicio Grill GC241D12 een speciale opvanglade. Deze is vrij groot, dus weinig reden om je zorgen te maken dat deze kan overstromen. En… hij is vaatwasserbestendig. Ideaal!

Conclusie: Tefal Inicio Grill GC241D12

De Tefal Inicio Grill GC241D12 lijkt vooral een uitgeklede OptiGrill te zijn. Daarvoor betaal je heel wat minder en voor veel gebruikers zal de constante temperatuur van 150 graden echt prima zijn. Heb je dus geen luxe nodig, is dit dé grill to have deze zomer.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.