Wijnreview: Sancti Blasii Carmignano DOCG 2008


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Carmignano DOCG 2008 van Colline San Biagio met 4 sterren.

The Good
  • Een prachtige wijn uit 2008
  • Complex rijpingsproces
  • Fantastische kerstwijn
  • Door spijscombi ook toegankelijk

The Bad
  • Geen

Dames en heren; een kerstwijn in aantocht! Lees de review van deze prachtige Toscaan uit 2008!

Bijna 10 jaar oud, deze mooie Italiaan. Dat soort jaartallen vind ik direct al heel interessant. 10 jaar lang bewaren, met een proces van diverse soorten rijping. Van handgeplukte druiven, tot het karaferen aan tafel. Proeft u even mee? Dit is de wijnreview van de Sancti Blasii Carmignano DOCG 2008.

Intro

Tijdens de feestdagen staat er bij menig familie een flesje (of meer) rood te glanzen op tafel. In diverse blogs en reviews op JFK lazen we al leuke tips om wild met wijn te combineren. Ga je tijdens de kerst voor safe of durf je een wat complexer model aan te bieden. Onze tip is om te combineren. Serveer een toegankelijke wijn aan de ‘groentjes’ onder onder ons, aan de wat meer ervaren wijndrinkers is het leuk om iets complexere wijnen toe te passen op gerechten waar ze elkaar versterken. Zowel wijn als spijs.

De Sancti Blasii Carmignano DOCG 2008 is een uitstekende wijn bij wild. Dat zeg ik niet alleen, maar deze rode kreeg ook al 90 punten in de categorie  “Wildwijn” van wijn godfather Luca Maroni. Google die Romein maar eens.

Het Wijnhuis

Colline San Biagio is een boerderij in Carmignano, in het hart van het Toscaanse platteland. Om precies te zijn, het is in het gehucht Bacchereto, de plaats waar Leonardo da Vinci zijn vroegste jaren doorbracht. Het land is sinds de jaren 1800 door dezelfde familie gecultiveerd en van generatie op generatie doorgegeven. Een passie voor olie en wijn is de impuls die de productie stimuleert, met respect voor de traditie maar in lijn met de nieuwe regelgeving en verwerkingstechnieken. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s en smaken die altijd het Carmignano-gebied hebben onderscheiden onveranderd blijven.

In 1716 gaf de groothertog Cosimo III de Medici een decreet uit waarin het grondgebied van Carmignano werd uitgeroepen tot een productiegebied van uitstekende wijn en de grenzen werden gemarkeerd, waardoor de eerste DOC (  Afkorting van: Denominazione di Origine Controllata e Garantita, een certificaat van gegarandeerde en gecontroleerde herkomst). Dit is het hoogste kwaliteitskeurmerk in Italië.

Een paar jaar eerder, in 1685, had Francesco Redi (bekende arts en ‘uitvinder’ van het afdekken/dekselen van etenenswaren) de wijn van deze delen geprezen, opmerkend dat: “Als ik een vat van een briljante Carmignano in mijn hand houd, zwelt mijn hart zo van dankbaarheid en vreugde dat ik niet jaloers ben op zijn nectar en ambrozijn ……” Nou, kat in het bakkie zeg ik.

Met 7 hectare aan wijngaarden beplant met Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot, en een jaarlijkse productie van 30.000 tot 40.000 flessen, produceert het bedrijf vier wijnen: een Carmignano DOCG genaamd Sancti Blasii, een Sangiovese IGT Toscana genaamd Donna Mingarda. Allemaal diverse keren in de prijzen gevallen.

Bent u er nog bij, ondanks deze trip down someone’s memory lane? Goed, gaan we verder!

De Druif

Drie druiven, zoals wel vaker bij de Italianen. Geen verassing, als eerste de Sangiovese druif, de kleinere, volle druif die door de monniken Bloed van Jupiter werden genoemd. Daarnaast een Italiaanse kruis van de Cabernet Sauvignon en de Merlot.

Drie druiven die samen moeten zorgen voor een volbloed fruitge Italiaanse wijn en in den beginnen enorm toegnakelijk zou moeten zijn. Maar alles valt of staat met vinificatie, het rijpproces en de tijd dat de wijn ligt. De rijping betreft 12 maanden op nieuwe en gebruikte vaten, daarna nog 6 maanden gerijpt op de fles. Deze wijn is nu bijna tien jaar oud wat samen met de rijping de tannines extra aanwezig zullen maken.

De Smaak

Voordat we beginnen karaferen we de wijn met de Aerator van Coravin (de review ook op JFK te lezen van deze wijngadget). Karaferen doen we bij de wat complexere wijnen om geuren en smaken goed los te maken. De mix van zuurstof met de drank in een vloeiende, schenkende beweging doet de wijn meer tot zijn recht komen.

We beginnen met de kleur, mooi oud rood met een glinstering. Een volle kleur wanneer het glas stilstaat, bij het walsen geeft het een mooi kleurverplaatsing. De neus is fruitig, maar ook houtig, dat aan de rijping te wijten is. Iets kruidig, maar het fruit overheerst. Het kersenachtige van de Sangiovese druif ruik je goed. De wijnkenners spreken over de geur van aarbei, truffel en rokerige vanille, geuren die ik er zelf niet uithaal.

De aandronk is fruitig, exact zoals de geur beloofd, met een houtachtige afdronk die stevig tot zijn recht komt door de tannines. Een wijn die voor beginners absoluut met een bijpassend gerecht gedronken zou moeten worden zoals iets wild. Dan komt de pracht van de wijn ook toegankelijk over. Voor de liefhebber van een wat complexere wijn zal deze zeer in de smaak vallen, wat dan ook het bijgerecht is.

Conclusie

Deze Toscaanse Sancti Blasii Carmignano DOCG uit 2008 is nú op smaak en te gebruiken tot 2020. Maar waarom wachten. Ideaal voor de feestdagen, smakelijk met wild of lam. Zeer leuk en interessant als kerstwijn. Toegankelijk door de spijscombinatie, los te drinken voor de liefhebber van een iets complexere wijn.

Nu in de aanbieding bij Wijnvoordeel.nl

Deze kerstwijn kun je nu voordelige inslaan bij Wijnvoordeel.nl voor maar 10,49!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.