Roy Christiani beoordeelde namens JustForkoks de Shape Emotion van Senza Nome met 5 sterren.

The Good
  • - Strak design
  • - Energie zuinig
  • - Goede afzuiging

The Bad
  • - Behoorlijke investering

Een volledige vlakke inductie kookplaat die je ontdoet van alle nare kookluchten. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Wrong! Want bij Senza Nome hebben ze onlangs de volledige vlakke Senza Nome Shape Emotion, inductie kookplaat ontwikkeld die er niet alleen waanzinnig mooi uitziet maar ook nog eens doet wat hij moet doen. Juist […]

Een volledige vlakke inductie kookplaat die je ontdoet van alle nare kookluchten. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Wrong! Want bij Senza Nome hebben ze onlangs de volledige vlakke Senza Nome Shape Emotion, inductie kookplaat ontwikkeld die er niet alleen waanzinnig mooi uitziet maar ook nog eens doet wat hij moet doen. Juist kooklucht afvoeren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees dan even mee.

De Senza Nome Shape Emotion; een inductie kookplaat met afzuiging

Een strakke kookplaat met afzuiging is anno 2021 niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Het is dan ook niet gek dat steeds meer merken de overstap maken naar deze manier afzuigen. Tot zover niet veel nieuws.

Maar gelukkig gebeurt er best veel in deze markt. Want waar Bora ooit de voorloper was zie je inmiddels dat steeds meer nieuwe merken het veld betreden. En deze merken hebben allesbehalve stil gezeten. Zo ook het Nederlandse Senza Nome die sinds 2018 design inductie kookplaten met afzuiging op de markt brengt.

VIER MODELLEN

Senza Nome is een relatief nieuw merk die op dit moment vier verschillende modellen aanbiedt, namelijk;

  • Shape One
  • Smart easy
  • Thema One
  • Shape Emotion

Zo heb je het instap model de Senza Nome Smart Easy die te koop is vanaf € 1.999,- en de iets uitgebreidere Thema One en Shape One. Het model dat wij vandaag testen is het topmodel van Senza Nome ; de Shape Emotion.

Design

Zwart, zwart en nog eens zwart. Dat is wat je ziet als je een blik in onze onlangs geplaatste keuken werpt. Zwarte kasten op de achterwand, twee zwarte ovens van Teka, een zwarte kraan van Franke en natuurlijk de zwarte kookplaat van Senza Nome die niet mocht ontbreken.

Senza Nome
foto van de Senza Nome Shape Emotion

Maar de kleur is niet de enige reden waarom we specifiek voor de Shape Emotion zijn gegaan. Sterker nog er zijn genoeg concurrenten die ook een zwarte kookplaat aanbieden maar er is één ding wat ze bij Senza Nome echt anders doen.

Bij Senza Nome hebben ze namelijk niet gekozen voor een zilver, zwart of uitstekend afzuig rooster. Nee bij Senza Nome hebben ze een volledig vlakke glasplaat ontwikkeld die pas naar beneden gaat als er lucht afgevoerd moet worden. Het resultaat is dus een extreem strakke kookplaat met in het midden een ronde mooie met glas afgewerkte afzuigplaat.  Combineer deze strakke midden plaat met touchsliders en een minimalistisch design en je hebt wat ons betreft een winnende formule te pakken.

Laten installeren of zelf doen?

De Senza Nome Shape Emotion wordt geleverd met alle benodigde ophangbeugels, montage schroeven en natuurlijk de gebruiksaanwijzing. Er is echter één cruciaal element wat er niet bij zit; het filter. Overigens is Senza Nome geen uitzondering op de regel want ook andere merken leveren er geen filter bij.

Nu betekent dit dus niet dat je het filter niet nodig hebt. Sterker nog zonder filter blaas je de ongezuiverde kooklucht weer rechtstreeks de keuken in. En laat dit nu precies zijn wat je niet wilt. Een filter is daarom cruciaal. Je hebt hierbij doorgaans twee keuzes;

  1. Koolstoffilter
  2. Plasmafilter

Beide hebben hun voor-en nadelen. Zo is het grote voordeel van koolstoffilters dat ze goedkoper zijn dan een plasmafilter (vaak rond de 250 euro). Nadeel is echter dat ze sneller verzadigd raken waardoor je ze gemiddeld na 2-3 jaar moet vervangen. Ga je dus uit van 4-5 filters in 10 jaar dan is dit al snel € 1000-1250 euro.

Een duurzamer alternatief is het plasmafilter. Deze plasmafilters neutraliseren doormiddel van koude verbranding de kooklucht. Bijkomend voordeel is dat deze plasmafilters ook pollen, bacteriën en virussen uit de lucht filteren. Er is echter ook een nadeel aan deze filters. Ze zijn namelijk een stuk duurder dan een koolstoffilters. Het plasmafilter wat wij hebben geïnstalleerd de Plasmade GUC 1314 kost bijvoorbeeld al snel € 549,- .

Nu lijkt dit veel maar zet je dit af tegen de levensduur van ongeveer 15 jaar dan ben je aanzienlijk goedkoper uit dan de traditionele koolstoffilters. Tel hier de voordelen bij op zoals het zuiveren van pollen, bacteriën en virussen en de keus is wat ons betreft snel gemaakt.

Gebruikersgemak

Design is één maar gebruikersgemak is minimaal net zo belangrijk. Gelukkig zit ook dat bij Senza Nome wel goed. Zo kun doormiddel van touch control (een duur woord voor het bedienen van digitale knoppen) de kookplaat aan en uit zetten. Door simpelweg naar links of rechts te schuiven (slider bediening) zet je de tempratuur van de kookplaat hoger of lager. Erg eenvoudig dus.De afzuiging die in het midden van de kookplaat zit bedien je ook met een eigen touch control unit. Je kunt hierbij kiezen uit vijf standen waarbij stand 5 uiteraard de meeste lucht afzuigt.

Flexibele zones

De Shape Emotion is uitgerust met vier flexibele zones. Iedere zone is eenvoudig te bedienen doormiddel van een verlichte touch slider die aan beide kanten van de kookplaat te vinden is.

Naast het bedienen van de afzonderlijke zones kun je ook zones combineren. Zo kun je van twee losse zones, één grote kookzone maken. Dit is handig als je bijvoorbeeld een hele grote pan op het vuur wil zetten.

Vlak inbouw of opbouw

Je kunt de Shape Emotion op twee verschillende manieren plaatsen. Zo kun je kiezen voor vlak inbouw waarbij de kookplaat “verzinkt” ligt in het aanrechtblad of voor opbouw waarbij de kookplaat als het ware op het blad ligt.

Wij hebben in dit geval gekozen voor vlak inbouw omdat we dit het mooist vinden. Mocht je kiezen voor vlak inbouw, hou er dan wel rekening mee dat je de juiste maten doorgeeft aan je keuken leverancier aangezien er een uitsparing in het blad moeten worden gemaakt.

Bediening

Oké de kookplaat ziet er waanzinnig uit, is zeer gebruiksvriendelijk en beschikt over een aantal bijzondere kenmerken. Maar de grote vraag is natuurlijk, zuigt de Senza Nome Shape Emotion ook goed af? Het antwoord daarop is ja. In nagenoeg alle gevallen doet het afzuigsysteem precies wat het moet doen. Tuurlijk ben je volop met knoflook aan het koken dan ruik je natuurlijk wel wat maar dit zal bij andere systemen niet anders zijn. Ook op dit vlak dus niets dan goeds over de Shape Emotion.

Energiezuinig

Woon je net als ons in een energie neutrale woning dan is het verbruik van je apparaten een hot topic. Je wilt tenslotte maximaal profiteren van je zonnepanelen en dure warmtepompinstallatie. Het energielabel is voor ons daarom altijd van belang.

Gelukkig zit ook dat wel goed. Met energielabel A++ is dit gewoon een hele energiezuinig kookplaat. Kijken we bijvoorbeeld naar concurrent Bora dan heeft hun Pure model een energielabel A+. Minder goed dus.

Is er echt niets negatiefs te melden?

Is er dan niets negatiefs te melden vraag jij je wellicht af? Om eerlijk te zijn nagenoeg niet. Enige waar wij tegen aanliepen was de beveiliging die aansloeg bij het bakken van pannenkoeken. Iets wat overigens bij veel inductie kookplaten schijnt te gebeuren doordat de pan voor een langere periode extreem warm wordt.

Prijs

En dan de prijs. Die is met € 3.499,- best stevig te noemen. Ben je op zoek naar een scherpe geprijsde inductie kookplaat met afzuiging dan is de Shape Emotion wellicht niet voor jou. Ben je echter bereid om iets meer te betalen voor een uniek design dan heb je aan de Senza Nome Shape Emotion gewoon een hele goede en vooral hele mooie inductie kookplaat.

Conclusie

De Senza Nome Shape Emotion is niet alleen mooi maar ook nog eens functioneel. Tuurlijk het is niet de goedkoopste kookplaat maar met zijn unieke design, A++ label en vele functies is deze inductie kookplaat zijn geld meer dan waard.Wij belonen de Senza Nome Shape Emotion daarom met de gouden award.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.