Koffie! Dat is vaak het eerste wat er geroepen wordt na een ‘goedemorgen.’ Op het werk, thuis, visite, de klusjesmannen, iedereen neemt een bakkie. Daarom vindt JFK het erg leuk om zo nu en dan eens leuke, speciale, maar vooral lekkere koffie te drinken. Deze keer hebben wij een proefpakket ontvangen van Brandzaak. Brandzaak blijkt noodzaak, lees verder in deze koffie special.
In hartje Rotterdam bevindt zich een echte authentieke koffiebranderij. De Brandzaak bonen worden gebrand door twee passievolle broers (Sefa en Harun), die behalve liefhebbers zich hebben ontpopt tot selfmade coffee professionals. Dat zie je niet enkel terug in hun media-kwaliteiten, maar in hun producten.
Iedere (werk)dag worden hun bonen om 15:00 gebrand, gewogen en verpakt. De branddatum staat open en bloot op de verpakking, zodat je als klant zeker bent van verse bonen. Via PostNl worden de pakketjes de volgende dag afgeleverd aan huis. Zelfs op zaterdag.
Vandaag ontving ik het pakketje. De broers hebben mij verwend met een collections pakket van hun Single Origins. Dat is een verzameling van hun favoriete hardlopers die direct een goede indruk geven van Brandzaak’s koffiespecialiteiten. Bij het openen van de verpakking komt een klassieke geurverzameling van vers gebrande koffiebonen te gemoed en het water loopt mij in de mond. Een geur die iedereen wel kan waarderen, maar die toch zo haaks staat op de uiteindelijke smaak. Niets ten nadele van het product, natuurlijk. Maar koffiebonen ruiken zo lekker, dat je ze bijna zou opknabbelen.
Wereldbonen
Brandzaak koopt hun wereldbonen in bij boeren via direct trade, maar ook bij corporaties die opkomen voor de belangen van de boeren. Hiermee proberen zij hun koffieboontje bij te dragen aan een stukje fair trade. Een goede zaak, die extra geloofwaardigheid geniet door de uitgebreide beschrijving van de afkomst van de bonen.
De Single Origins Collections bestaat uit een verzameling van zes soorten Single Origin koffiebonen in handige 250 gram zakjes verpakt. Het ontwerp van de zakjes geeft een mysterieuze, maar professionele uitstraling die direct tot de verbeelding spreekt. Ik begin met het legen van mijn Pico Barista koffiezetappraat, want ik wil uiteraard geen mengelmoes, maar de pure smaak van hun bonen. Het eerste zakje dat ik open, roept het meeste vraagtekens op. Of vraagtekens, meer nieuwsgierigheid.
Guatemala Finca el Durazno
Het zakje Guatemala heeft een mosgroen etiket waar ik uit kan opmaken dat de bonen uit San Pedro Pinula in Guatemale komen. Mijn nieuwsgierigheid kwam vooral voort uit het opschrift: “karamel, pure chocolade, notig.” Uiteraard ben ik mij bewust dat er geen geur, kleur en smaakstoffen worden toegevoegd aan de boon zoals bij andere levensmiddelen. Dat betekent dat je nooit deze exacte smaken zult ervaren zoals je gewend bent. Toch proef je ver weg een notige of een meer zoete smaak die je anders ervaart dan bij de standaard DE boontjes. Deze smaaksensatie geeft koffie net wat meer flair.
Uitgebreide informatie
Als je echt wat meer wilt weten over de oorsprong, de plantage en hoe het er daar aan toe gaat, dan kan ik je de website van Brandzaak aanraden. Via deze link kom je direct bij de boon die ik geproefd heb en lees je wat extra’s. Alsof we bezig zijn met een wijnproeverij, zoveel diepgang geven de broers hun product.
Collections
Behalve de Guatemale dronk ik de volgende smaken. Brasil Yellow Bourbon, die zacht en zoetig overkomt. De Costa Rica Coope Tarrazu, een neutrale Strictly Hard Beans koffie. De Cameroon Asuchuf, een romige koffieboon met hinten van zwarte peper. De Colombia Finca Los Alpes, die veel wegheeft van de Guaemale, maar met een toefje toevoeging van een buine suiker tint. Als laatste de Ethiopia Yirgacheffe, met een licht-bloemige tonen en jasmijn met een chocolade-achtige afdronk.
Wat het proefpakket leuk maakt is de inkijk in een koffiebranderij die de focus legt op een eerlijk en passievolle boon die afsteekt van de rest. Alle overige smaken en ervaringen houd ik voorlopig voor mijzelf, dat omdat het artikel anders niet meer ‘lekker’ leesbaar blijft en er natuurlijk best wel een stukje mysterie mag overblijven. Nieuwsgierig naar Brandzaak? Bezoek hun website of stuur hen een berichtje voor meer informatie.
Conclusie
Wat is nu mijn oordeel? Behalve de uitstraling, de versheid, de snelheid waarmee je het pakket thuis hebt, drink je echte koffie. Geen standaard, neutrale koffie die maandenlang in de verpakking zit. Nee, je proeft echt veel meer koffie bij de bonen van Brandzaak. Het is écht even een genotsmoment niet enkel die shot caffeine die je nodig hebt. Ik zou zeker adviseren om minimaal het proefpakket eens te bestellen. Dan wordt koffiedrinken meer beleving, dan het nodige bakkie in de morgen.
Reageren