Wijnreview: Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay 2016


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Chardonnay van De Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay 2016 met 4.5 sterren.

The Good
  • Wijn onder de 10,-
  • Heerlijk fris, fruitig, rond
  • Toegankelijk


The Bad
  • Geen

Maak kennis met een prijswinnaar: de Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay 2016

Als je een prijswinnende wijn gaat reviewen, dan ga je er toch even anders voor zitten. Deze Chardonnay heeft diverse prijzen gewonnen zoals 5e ter wereld op de Chardonnay du Monde Festival. Wat maakt deze wijn zo speciaal, waar komt deze wijn vandaan en welk wijnhuis is de naam achter het succes van deze fles. Die vragen en meer beantwoorden we in deze wijnreview.

Welkom bij de JFK wijnreview van de maand. Wij proberen op een laagdrempelige manier, toch een informatieve en smaakvolle review te geven over diverse wijnen. Geen absurd dure of zeldzame wijnen die niemand drinkt, nee. Gewoon goede wijnen die we allemaal eens moeten proberen. Lees eens mee en we horen graag als je zelf nog een leuke wijn hebt die in aanmerking komt voor een JFK review.

Introductie

De Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay is een witte wijn die verkozen is uit negenhonderd acht verschillende Charddonnay’s, tot een nummer vijf wijn onder de € 10,-. Een Franse wijn, die zo hoog scoort uit een juryrapport, die is samengesteld door juryleden die niet eens alleen uit Fransen bestaat. Klein detail, leuk gegeven. Deze wijn is ons toevertrouwd door Gert-Wim Hogeveen, eigenaar van Wim Hogeveen uit Baarn. Ja, dat is een kledingzaak voor mannen. Het fijne is dat je behalve een goede snit, ook nog eens een fijne fles kunt scoren. Gert-Wim, wij testen graag één van jouw favorieten op dit moment.

 

Het Wijnhuis

Het Wijnhuis Calmel & Joseph is een wijnhuis met een mooi verhaal. Zoals de naam prijsgeeft is het opgericht en nog altijd gerund door twee personen. Twee heren die zelf geen wijngaarden hadden, maar op zoek gingen naar mogelijk beschikbare wijngaarden op hun thuisfront in het zuiden van Frankrijk. Laurent Calmel is afgestudeerd oenoloog. Dat klinkt alsof hij zich jarenlang in oenen verdiept heeft, maar deze studie richt zich op het ‘terrior’ (bodem, grond en klimaat) van de wijnen. Jérôme Joseph deed hotelmanagement, ook belangrijk. Dat lijkt heel wat anders, maar ook daar krijg je een kleine basis wijnkennis voor je kiezen. Verder is hij een selfmade man, die samen met zijn partner in crime, Laurant, zocht naar bestaande wijnboeren in de Languedoc Roussillon streek van Zuid-Frankrijk.

Zij hebben die boeren en families benadert en aangeboden om volgens een authentieke wijze, met de natuur als uitgangspunt, wijn te maken met hun wijngaarden. Zij kregen toegang tot de beste terroirs van het zuiden en maakten al gauw van geleende grond, hun eigen grond. Met moderne vinificatie technieken en een filosofie van minimale interventie vertalen ze sindsdien het unieke fruit naar echt mooie wijnen. De technieken die zij gebruiken zijn volledig openbaar en transparant op hun website te bekijken. Interessant voor de liefhebber.

De Druif

De Chardonnay druif is de bekendste druif. Klinkt mega Frans, dat heeft alles te maken met de oorsprong in de 17e eeuw in een plaatsje dat dezelfde naam droeg. Maar tegenwoordig overal te vinden. Ja, deze druif is aangeplant in Italië, Spanje en vooral in USA (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. Oorspronkelijk uit de oude wereld en een succes in de nieuwe wereld.

De Smaak

De Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay is een witte wijn die zich ideaal op zijn gemak voelt bij een visrijke maaltijd. Wij hebben deze Chardonnay gecombineerd met een lekker stukje zalm, maar vooral veel gedronken als heerlijke borrelwijn. De fles heeft een schroefdop, wat gemakkelijk hanteerbaar is en tegenwoordig geen kenmerk meer is voor wel of geen klasse. Ken je dat gevoel dat wanneer je het eerste glaasje wijn drinkt je zintuigen zich even moeten aanpassen aan de wijn. Dat je pas echt de wijn kunt waarderen na je eerste glas?

Die ervaring had ik niet bij de De Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay. Deze wijn geeft je bij de eerste geur kennismaking al een frisse tinteling mee en die frisheid proef je bij de aanzet in de eerste slok. Het is aanwezig, maar overheerst niet. De smaak dringt door bij het middenstuk. Daar proef ik meer. De tinten abrikoos en perzik die vermeld staan op het etiket herken ik niet direct, al is de combinatie weten en proeven vaak een gemakkelijkere kwestie. Een zekere, verre zoetheid in een niet zoete wijn is een fruitige verrassing die deze wijn al lekker maakt bij de eerste aanraking.

De afdronk geeft een frisse, licht zure ronde smaak die eerder soepel achterblijft, dan strak. Een smaak die je doet prikkelen om een tweede slok te nemen en fruitig achterblijft. Een zeer verfrissende, kwaliteitswijn die geen tong vereist die alle wijnen van de oude en nieuwe werelden hebben geproefd. Dit is een wijn die iedereen kan bekoren.

Verkrijgbaarheid

De Calmel & Joseph Villa Blanche Chardonnay 2016 is verkrijgbaar bij Wim Hogeveen. Zowel in de winkel, als online in de webwinkel kun je terecht voor deze wijn voor de interessante prijs van € 9,95.

Mogelijk gemaakt door:

Deze JFK Wijnreview van de maand is mogelijk gemaakt door Wijntraining Online en Wim Hogeveen.

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.