Review: Home Fires Table Braai 700


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Table Braai 700 van Home Fires met 3.5 sterren.

The Good
  • Extreem stevig
  • Zware kwaliteit
  • Combi tussen grill en vuurkorf

The Bad
  • Rooster past niet

Ik ben een groot fanaat van houtvuur, vuurkorven, open haarden en al het andere waar ik mijn licht-pyromanische oerinstinct de vrije loop kan laten. En dus ook van deze braai. Daarnaast is er op deze machine, met de juiste kunde, het lekkerste wat de Zuid-Afrikaanse keuken te bieden heeft te bereiden.

Een houtvuur spreekt tot ieders verbeelding. Het is elke keer weer een magisch moment als je een goed vuur maakt. Als dat lukt, vreten de vlammen zich langzaam in het hout en ontstaat vanzelf een warme gezellige sfeer. Bij een braai gebruik je het vuur voor veel meer dan alleen koken. Het is de basis voor de heerlijkste gerechten waar je samen met anderen maximaal van geniet. Dat is de essentie van de braai

 

Een braai is de perfecte basis voor een rijke, gevarieerde maaltijd, waarbij eerlijk vlees natuurlijk niet mag ontbreken. Of je een filet of steak kort en heftig grilt, spiezen en worst (boerewors) bakt of grote stukken vlees langzaam gaart, het kan allemaal op je braai. Maar ook vis, schaaldieren, groenten, aardappelen of brood tover je razendsnel om tot lekkernijen.

Comfort Trade

Comfort Trade deelt zijn passie voor braai met een groot netwerk van dealers. Ze hebben meer dan 15 jaar ervaring met het leveren van de braais van de hoogste kwaliteit. Als de Europese importeur leveren ze exclusief braais van Home Fires, leverancier van de beste Zuid-Afrikaanse braais. Om de braai traditie ook buiten Zuid-Afrika te stimuleren, werken ze nauw samen met gespecialiseerde en gedreven dealers. 70 maar liefst, in 17 landen.

Home Fires Table Braai 700

Als je flexibel wilt zijn en op verschillende plekken in je tuin wilt braaien, rijd je de Home Fires Trolley gewoon naar de juiste plek. Deze mobiele braai kan je gebruiken met houtskool, dan heb je de complete braai als groot rooster (70×50 cm) beschikbaar. Je kan optioneel ook een kolenmaker plaatsen (dat raden wij je zeker aan) en je eigen houtskool maken. Dan is er ruimte voor een rooster van 45×50 cm. De braai wordt ook geleverd met een houder voor een traditionele dutch oven. De Trolley braai heeft stevige wielen, zodat je hem makkelijk en snel verplaatst. Dit model is zonder onderstel als ‘Tafel’ Braai te gebruiken op een bestaande buitenkeuken.

SlowWwood

SlowWwood is ontstaan uit liefde voor de braai (BBQ), openhaard en hout. Doordat de mannen achter SlowWwood opgegroeid zijn in Zuid Afrika , is braaien (BBQ ’en) een onderdeel van hun cultuur. Braaien is wat de Nederlanders BBQ-en noemen wat ze vaak op kolen doen. Bij braaien worden de kolen zelf gemaakt door eerst een vuur te maken met hout. SlowWwood premium braai/BBQ hout brandt 2 tot 3 keer langer dan Europees hardhout (eiken, beuken, essen) en door de hoge dichtheid gecombineerd met hoge calorische waardes geeft het schitterende kolen die nog lang zullen nagloeien.

Door de natuurlijke droging zal het makkelijk branden en weinig roken, tevens geeft de geur een heerlijke smaak aan het vlees. In Zuid-Afrika leggen ze grote stukken vlees op de grill die langzaam garen, in plaats van één worstje en satéstokje zoals Nederlanders vaak doen. Braaien is een vorm van slowfood, je neemt er de tijd voor. Immers, braaien draait niet alleen om eten; meer om de hele beleving er omheen. Het wordt gezien als een sociale gelegenheid, als gezellig samenzijn, iets dat onmisbaar is in de Zuid-Afrikaanse cultuur. SlowWwood werkt o.a. samen met ministerie van landbouw, water en bosbouw in Namibië en draagt zo bij tot een verantwoordelijke kap van deze soorten.

De boomsoorten (Sekelbos, Dichrostachys cinerea) zijn meer dan 100 jaar dood voordat ze gekapt mogen worden en ze zijn daardoor goed ingedroogd (natuurlijke droging ).In dit proces ondersteunt SlowWwood de lokale bevolking, de houtsoorten woekeren op gronden waar lokale (vaak arme) bevolking van leeft en worden gezien als een ware indringer. Door deze gronden schoon te maken helpt SlowWwood deze groep mensen aan een bron van inkomsten. (Fairtrade).

Assemblage

In twee grote dozen wordt deze Home Fires Table Braai 700 aan ons verzonden. Na een korte rit vanuit Meppel is het klaar om deze braai te assembleren. Wat direct opvalt nadat we de verschillende onderdelen uit het karton halen is dat deze Home Fires Table Braai 700 niet geheel onbeschadigd uit de verpakking komt. Oké het geheel lijkt van een onverwoestbare kwaliteit en van een stukje beschadigde coating zal de werking niet worden beïnvloed. Maar toch… Ik vind het zonde.

Zoals gezegd. De bouwkwaliteit van deze braai is extreem solide te noemen. Alle onderdelen zijn uit dik plaatstaal gemaakt en afgewerkt met een matzwarte coating. Voor het daadwerkelijke schroefwerk hoef je bovendien niet technisch ervaren te zijn. De onderdelen passen maar op één manier en binnen een kwartiertje staat deze braai fier op zijn poten. En stevig staat hij! De meegeleverde kolenmaker die op zichzelf misschien wel 25 kilo weegt hang je aan de achterwand van de braai op. Áls de braai érgens had gewankeld dat was het nu geweest… Maar hij zelfs als je deze kolenmaker op zijn plek hangt verroerd de Home Fires Table Braai 700 geen millimeter.

Eenmaal op zijn poten leggen wij het rooster op de braai. En wat valt op; hij past niet. Doordat de kolenmaker aan weerszijden is voorzien van steunen om het rooster op te leggen (handig als je de Home Fires Table Braai 1200 hebt) kom je bij het gebruik in combinatie met de 700 serie nét een centimeter tekort. Deze steunen zijn bij het gebruik van de Home Fires Table Braai 700 namelijk maar aan één zijde nodig. Is nu de kolenmaker te breed, het rooster te groot, of de Home Fires Table Braai 700 te smal? Natuurlijk is bovenstaand probleem makkelijk op te lossen. Maar als ik net voor € 800+ een nieuwe braai had aangeschaft, zou ik er toch serieuze problemen mee hebben om hier meteen de haakse slijper in te zetten. Dus, tip voor volgend jaar: Maak het rooster een centimeter kleiner, de kolenmaker een centimeter smaller of tover de Home Fires Table Braai 700 om naar een Home Fires Table Braai 710…

Gebruik

Eerlijk is eerlijk, ondanks dat ik wat aanmerkingen heb op de staat van aflevering en de algehele pasvorm is deze Home Fires Table Braai 700 wél gewoon érg tof om mee te werken. Wij gebruiken in deze braai het eerdergenoemde SlowWwood. Het hout is zo enorm hard en zwaar dat we enige moeite hebben met het ontbranden van dit hout. Maar als het eenmaal lekker gaat, dan is dit een extreem heet vuur waar prachtige kolen vanaf komen.

Om deze braai aan te steken vul je eenvoudigweg de kolenmaker met SlowWwood. Door de ruimte die je onder de kolenmaker hebt leg je hier eenvoudig drie aanmaakwollen onder. Doordat de beluchting van het hout niet beter kan staat het hout vrij snel lekker te smeulen. Deze specifieke houtsoort brand erg lang door en hierdoor duurt het ook even voordat jouw vuurtje zich dusdanig heeft ontwikkeld tot het moment waarop je kan beginnen met grillen. Wij steken het aanmaakwol om 17:00 uur aan. En om 19:00 uur zijn wij klaar om te eten.

We eten vandaag natuurlijk een Zuid-Afrikaanse braaiworst en mooie lams-T-bones.

Door middel van het gebruik van de lange pook die is meegeleverd creëren wij mooie stevige kolen die wij onder ons lammetje en onze braaiworst schuiven. De temperatuur is op deze manier er eenvoudig te regelen. Wordt het te heet, dat schuiven wij gemakkelijk weer een gedeelte van de kolen opzij. Of je dus groentes, grillwerk of grote stukken vlees bereid op deze braai, doordat je de kolen naar wens kan af- en aanvoeren is de Home Fires Table Braai 700 een feest om mee te werken.

Goed vlees voor de braai

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze braai, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan?

Beef en Steak heeft het allemaal. Het fijne is dat je het online kunt bestellen en de volgende dag diepgevroren geleverd krijgt. Ze leveren ook s’avonds, wat fijn is als je de volgende dag aan de slag wilt gaan. De prijzen zijn erg aantrekkelijk, zeker voor de hoge kwaliteit vlees én dat proef je!

Conclusie

Zoals de foto’s laten zien is te werkelijk een droom voor elke man. Deze braai is het beste van beide werelden. Ik ben een groot fanaat van houtvuur, vuurkorven, open haarden en al het andere waar ik mijn licht-pyromanische oerinstinct de vrije loop kan laten. En dus ook van deze braai. Daarnaast is er op deze machine, met de juiste kunde, het lekkerste wat de Zuid-Afrikaanse keuken te bieden heeft te bereiden. Uiteindelijk staan wij tot diep in de nacht rond ons zelfgestookte oervuur en vertellen elkaar verhalen over de heldendaden van verre voorvaderen. Het was heerlijk! Én heerlijk warm!

Even waren we het vergeten. Dat de Home Fires Table Braai 700 niet geheel onbeschadigd werd afgeleverd. Even waren we zelfs vergeten; Dat het rooster gewoonweg niet past.

Als bovenstaande twee manco’s nou in het volgende model zouden worden opgelost, ja dán heb je een potentiele winnaar in handen. Onze hoop is gevestigd op debestebbq2024.

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Home Fires Table Braai 700 is één van de kanshebbers in de categorie Houtgestookte BBQ. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2024 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.