Overname Coop door Plus

In memoriam: Coop

Het was gezellig en we waren trots, maar de Nederlandse supermarktoorlog treft haar tweede slachtoffer van 2021. Na Deen in februari gaat nu ook het Velpse Coop ter ziele. Coop en Albert Heijn delen een stukje geschiedenis met elkaar. Hoewel Coop al jaren vanuit het Gelderse Velp wordt aangestuurd, is het bedrijf van origine afkomstig […]

Het was gezellig en we waren trots, maar de Nederlandse supermarktoorlog treft haar tweede slachtoffer van 2021. Na Deen in februari gaat nu ook het Velpse Coop ter ziele.

Coop en Albert Heijn delen een stukje geschiedenis met elkaar. Hoewel Coop al jaren vanuit het Gelderse Velp wordt aangestuurd, is het bedrijf van origine afkomstig uit Zaandam. De keten wist filialen van Edah, C1000, Emté en andere supermarkten op te slokken. Nu lijken de 315 oranje supermarkten zelf letterlijk te vergroenen.

Waar de Deen supermarkten werden overgenomen door DekaMarks, Vomar Voordeelmarkt en Albert Heijn, zal de overname van de knaloranje supermarkten wat eentoniger zijn. Het betreft namelijk niet echt een overname, maar een fusie waarbij de naam Coop simpelweg wordt weggestreept.

Plus was op Albert Heijn en Jumbo na al de grootste speler in de markt. Die positie wordt met de overname van Coop alleen nog maar sterker. De nieuwe samenstelling is goed voor 500 supermarkten in Nederland. Met een gezamenlijk aandeel van 10% op de Nederlandse markt. AH en Jumbo genieten respectievelijk van 35% en 22% marktaandeel.

Nu is het zo dat er dorpen zijn waar alleen deze twee supermarkten actief zijn of dat er plekken in Nederland zijn waar de twee al op elkaars lip zaten qua plaats in de winkelstraat. Wat de toekomst voor die filialen is, is nog onduidelijk.

De moedermaatschappij van Plus is de Sperwer Groep. Zij is op haar beurt ook weer 45% aandeelhouder in de Spar. Die formule deelt ze voor 45% met de Sligro.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.