Koken met koper en staal van my Olav

De kerst is weer voorbij. Een tijd van samenzijn en lekker eten. Dit jaar hadden wij bezoek uit Oostenrijk, want onze vrienden van myOlav lieten twee van hun geweldige producten bij ons bezorgen. En we kunnen alvast verklappen: mede hierdoor smaakte het eten geweldig! “Onze producten zijn allemaal door onszelf ontwikkeld samen met ingenieurs en […]

De kerst is weer voorbij. Een tijd van samenzijn en lekker eten. Dit jaar hadden wij bezoek uit Oostenrijk, want onze vrienden van myOlav lieten twee van hun geweldige producten bij ons bezorgen. En we kunnen alvast verklappen: mede hierdoor smaakte het eten geweldig!

“Onze producten zijn allemaal door onszelf ontwikkeld samen met ingenieurs en experts met tientallen jaren ervaring. Olav staat voor kookgerei van de hoogste kwaliteit, hiermee willen wij van jouw kookervaring iets bijzonders maken.”

Eens in de zoveel tijd kom je van die producten tegen die zowel in kwaliteit en uitstraling, precies doen wat ze beloven. Zo ook de pannen en messen van my Olav. We testten de ongecoate Olav koekenpan van 30 centimeter en het Olav-koksmes.

Het bijzondere aan de pannen van my Olav is dat ze uitgerust zijn met een koperen laag. Zoals je misschien wel weet is er niets beter dan koper als het gaat om warmteverdeling. Perfect dus voor ons kerstdiner, aangezien we een mooi groot stuk varkenshaas wilden omtoveren tot een ideale “shared-dining-christmas-dish”. Hoog vuur, goed dicht schroeien en vervolgens rustig laten doorgaren in de oven. Een perfecte uitdaging voor de my Olav koekenpan!

Toen we de pan uit de doos haalden, merkten we meteen dat hij behoorlijk zwaar is. De pannen wegen dan ook een paar kilo. Een duidelijk signaal! Geen flauw pannetje dus. Op de website van my Olav leren we dat de pannen ontwikkeld zijn met behulp van topchefs. Dat is dan ook alleen al aan het gewicht op te merken.

Ondanks het gewicht en de gelaagde bodem is deze pan enorm snel op temperatuur. De koperen kernlaag doet dus erg goed zijn werk. Omdat het koper is verwerkt als een coating, is de warmteverdeling ook perfect verspreid over de hele pan. En het handvat? Geen kunststof rotzooi, maar een fijn strak metalen handvat. Hierdoor is de pan dus ook uitermate geschikt om in z’n geheel in de oven te doen. Pas wel op: verbrand je handen niet!

Door de roestvrijstalen buitenlaag is de pan ook absoluut opgewassen tegen een stootje. Na gebruik van de pan was er amper sprake van verkleuring en was hij gemakkelijk schoon te maken. Tevens is de pan vaatwasser bestendig. Ideaal dus voor de gemakzuchtigen onder ons. Zelf houden we toch wel van een behandeling met afwasmiddel en een goede spons. Al met al maken deze eigenschappen de pan wel tot een product waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

En het mes? Dat bleek tijdens het maken van ons kerstdiner een ware alleskunner. Van de champignons tot het stuk vlees zelf, we sneden er die avond alles mee. Wat ons meteen opviel, is dat het mes eigenlijk precies tegenovergesteld aanvoelde als de pan: het mes is namelijk ontzettend licht.

In de hand voelt het aan als een veertje. Maar wel moet gezegd worden dat er een hoop snijkracht achter zit. Het snijvlak is aan beide kanten in het lemmet geslepen. Dit over een lengte van 18 centimeter. Geen flauw schilmesje dus! En wat een leuke bijkomstigheid is van een dubbel snijvlak: het mes is voor zowel links- als rechtshandigen goed te gebruiken.

En dan het design: dat is in één woord prachtig. Het mes is bij het handvat afgewerkt met prachtig olijfhout. Een oogstrelende afwerking dus. Niet zo’n fan van olijfhout? My Olav biedt een uitgebreide keuze aan verschillende handgrepen. En nog een leuk feitje: alle houtsoorten komen uit binnenlandse bossen om bedreigde bossen te beschermen.

Prijs

Voor wat betreft prijs-kwaliteitverhouding vinden we dat die zowel voor de pan als het mes meer dan redelijk is. Van beide producten weet je gewoon dat ze lang mee gaan. Ook bij intensief gebruik.

Voor de pan betaal je € 139,-. Gezien de kwaliteit van deze pan vinden wij dit echt een koopje. Een simpele rekensom om je te overtuigen? Komt ie! Laten we stellen dat, gezien de kwaliteit, je minstens 150 keer zonder problemen met deze pan kunt koken. Dat is €139,- / 150 = € 0,92 per keer dat je kookt met deze pan. Een pan gemaakt van duurzame materialen en ontworpen met chefkoks. Geen geld dus, is onze mening.

En dan het mes. Dat is wat duurder en komt neer op € 200,-. Gezien het materiaal en de verfijning van het lemmet is ook dit zeker weten de prijs waard. Dit is namelijk je allesvriend in de keuken. We durven het te wedden dat je dit na aanschaf dagelijks gebruikt. Het rekenwerk mag je nu zelf doen!

Zelf aanschaffen? Ga naar de website van My Olav

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.