Recensie: Wat je als bierliefhebber moet weten


Rutger de Ruiter beoordeelde namens JustForkoks het boek Wat je als bierliefhebber moet weten met 3.5 sterren.

The Good
  • Meest uitgebreide bier FAQ in boekvorm
  • Vlot geschreven met goede voorbeelden
  • Veel onderwerpen.....

The Bad
  • ....met een gebrek aan diepte op bepaalde onderwerpen
  • Boek nodigt niet uit om "door" te lezen

De meest uitgebreide bier FAQ die ik ooit heb gezien

Wat je als bierliefhebber moet weten is een vlot boek met veel interessante feiten en weetjes over bier, brouwen en de biergastronomie. Het boek is geschreven door Fiona de Lange, ze is zytholoog (Zythos is latijn voor bier) en dat kan je vergelijken met een biersommelier.

Als zytholoog leef je uiteraard bier en ik kan me voorstellen dat van bierdrinker tot brouwer tot chef in de keuken iedereen zo zijn vragen heeft tijdens de sessies en workshops die je dan geeft. Fiona heeft denk ik naar aanleiding van al die vragen bedacht eens te beginnen met het opschrijven van die vragen welke ze vervolgens gestructureerd heeft beantwoord in dit boek. Ik zie het boek daarmee als de meest uitgebreide bier FAQ die ik ooit heb gezien.

Het is duidelijk dat het boek een balans probeert te behouden tussen de hoeveelheid vragen/onderwerpen en de mate van diepte waarmee deze beantwoord zijn. Over elk van deze vragen kan een spreekwoordelijk boek gevuld worden. Als bierfanaat had ik daardoor wel eens het gevoel dat sommige antwoorden wat kort waren, waar ik me voor kan stellen dat je als bier “liefhebber” deze stukjes als nieuw kan ervaren en dat probleem minder aanwezig is. Rondom de stukken die voor mij interessanter waren, met meer diepte kan ik me juist weer voorstellen dat de liefhebber het weer wat ver vindt gaan en wellicht snel naar de volgende vraag springt.

Conclusie: Wat je als bierliefhebber moet weten

Hiermee kom ik tot de kern van de uitdaging met het boek, ik was op een gegeven moment meer aan het scannen welke vragen er voor mij interessant waren en die stukjes leverden leuke nieuwe informatie op. Ik kan me voorstellen dat de liefhebber waarvoor de meeste vragen nieuwe informatie zijn, dit boek de eerste paar hoofdstukken en vragen achter elkaar leest en dan ook gaat bladeren als er wat lastige kennis wordt gepresenteerd. En dat is jammer, want er staat ontzettend veel leuke en nuttige informatie verspreid door het hele boek die je wellicht niet zal lezen. De stukjes zijn goed en vlot geschreven, als je ze weet te vinden.

Beschikbaarheid

Wat je als bierliefhebber moet weten is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Rutger de Ruiter

Rutger is onze bier- en brouw specialist. Naast het genieten van bier heeft hij veel ervaring met thuis- commercieel brouwen.

Hij heeft meerdere brouwerijen gebouwd en werkt als brouwconsultant voor www.brouwconsult.nl waar je hobbymatig of professioneel terecht kan voor al je vragen over het starten, bouwen of opereren van je eigen brouwerij.
Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.