Review: Artola Fiq (Large)


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Top kwaliteit materiaal
  • Lekker groot
  • Zeer compleet
  • Koken met vuur
  • Aslade
  • Genieten tijden het kokenThe Bad
  • Opletten met kids

Vuurringen.....of ook wel Plancha's ja dat is toch een verhaal apart in BBQ land. Kamado's zijn razend populair, maar Nederland houd u vast. Ze komen er aan! En met een bloedgang van jewelste!! Want dit is me een partij gaaf zeg. Lees de review en wordt meegenomen in de wereld van de Artola Fiq.

Artola

Artola is onderdeel van Brink Industrial. Maar Artola was de start van Brink Industrial in 1999 toen Artola werd overgenomen door de Brink holding. Bij Artola worden al jaren voornamelijk aluminium potten en pannen gemaakt. Na de overname werd de naam gewijzigd in Brink Industrial en groeide het bedrijf uit tot een ‘one stop shop’ voor industriële toelevering. Van ontwerp, engineering en fabricage onderscheidt Brink Industrial zich als partner voor de meest duurzame en circulaire oplossing

Bij Artola geloven we dat vuur samenbrengt. Vuur zorgt voor warmte om maaltijden te bereiden. Vuur houdt mensen warm en zorgt voor een gezellige sfeer. Vuur wekt het verlangen om samen buiten te zijn.
Het is onze passie om producten te ontwikkelen die mensen over de hele wereld samenbrengen.

 

Unboxing

Yes, we krijgen de Artola Fiq binnen. Ik hoor gepiep van een achteruitrijdende vrachtwagen. Ja hoor dat moet ‘m zijn! Even mee helpen om het geheel door het gangetje en de poort te krijgen en dan staat er echt een imposante gestalte van iets wat een enorme vuurring gaat worden.

Omdat het stopt met zachtjes regenen ben ik helaas genoodzaakt om de unboxing later te doen dan gepland, maar de voorpret is begonnen en de spanning stijgt dan ook behoorlijk wanneer het dan wél zover is om de dozen uit te pakken.

De vorm verraad al een beetje wat waar in zit, en zo begin ik met de “Column”  (staander) om vervolgens de onderliggende grote doos waarin de enorme schaal zit uit te pakken. Gelijk zaak om de pootjes aan de onderkant er in te draaien, nu deze op zijn kant ligt. Fine tuning komt later wel wanneer de Fiq volledig geassembleerd is. De schaal is nog in mijn eentje erop te zetten, maar als ik het asrooster hierin wil leggen besef ik dat er toch écht hulp voor nodig is om de bakring op te tillen.  Alleen het asrooster weegt namelijk al ruim 10 kilo!

Nu er hulp is aangekomen kan de Bakring op de Fiq worden gelegd. Dit is echt niet alleen te doen, maar met een beetje hulp is het zo gebeurt. Dat dan weer wél! De ring kan er maar op 1 manier op doordat er heel slim blokken aan de onderkant zijn gelast waardoor deze ook niet meer kan verschuiven. Ook is deze keurig ingevet om roestvorming te voorkomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Eerste indruk

Tja en als ie dan zo voor me staat, en ik een pas of 2 achteruit doe, moet ik écht toegeven dat ik onder de indruk ben van hetgeen wat voor me staat. Ik heb in mijn “loop baan” al behoorlijk wat vuurschalen getest, maar deze is echt van een ander niveau. Heel groot plus punt is de Interface. Door die “interface” vergroot je je mogelijkheden enorm en bieden tal van andere accessoires je mogelijkheden om hier nog verder mee uit te breiden, maar daarover straks meer. De FiQ is door zijn losse compartimenten op verschillende manieren op te stellen, maar dat betekend niet dat je daardoor inlevert op looks. Integendeel, de Artola Fiq die hier voor me staat is een eenheid op zichzelf. Het gebruikte materieel is van top kwaliteit, en dit geeft me het gevoel dat deze vuurschaal er over 10 jaar nog net zo bij zal staan als nu. Eerste indruk……die zit wel goed dus!

imposant, maar het wordt nog mooier!

Stoere schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Check deze eens! Geef hem van Leer, is een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. En wat een unieke toevoeging is aan je schort, is een set bijpassende handschoenen! Hoe handig én gaaf is dat? Hiermee kan je net even dat saté stokje omdraaien, zonder al het haar van je handen weg fikt! Ga je dus voor een stoer schort? Tuurlijk, surf even naar Geef hem van Leer.

 

De FIQ erin!

Yes na het schieten van, zoals altijd veels te veel foto’s, is het dan eindelijk tijd om te gaan doen waarvoor de Fiq bedoelt is. We gaan ‘m aansteken. Mocht je jou Fiq voor de eerste keer gebruiken, begin dan altijd met een klein tam vuurtje en bouw de temperatuur rustig op. dan zal de plaat geen gekke dingen gaan doen door het plotselinge warmte verloop. Echter is deze bakplaat zo dik dat ik niet verwacht dat deze hoe dan ook krom gaat trekken, maar goed, beter safe than sorry zeg ik altijd!

 

Ik maak een kringetje van 4 Hotsticks van Echt. Deze sticks gaan ontiegelijk lang mee en ga er vanuit dat deze lang nadat het hout is opgebrand nog voldoende warmte af gaan geven om lekker lang door te bakken. Omdat de sticks iets moeilijker aangaan dan bijvoorbeeld houtskool, doe ik ze vanaf het begin al gelijk bij. Echter is dit eigen inbreng, want ze kunnen ook later wanneer het hout op begint te raken in de vuurring worden gelegd. Maar dan duurt het zo lang voordat ze zijn op gebrand dat wij al lang klaar zijn met het Fiq festijn, en dat is zonde.

Al het hout én kolen opgebrand, sticks nog knetter heet!

Om de hotsticks heen stort ik een aangename hoeveelheid kolen, en daarop een stapeltje Braaihout. Dit is natuurlijk hét recept voor een heerlijke fik. Op deze manier kan door de warmte van het als eerste aangestoken braaihout de rest op een subtiele manier aan gaan en zal voor een rustige opbouw van temperatuur zorgen. Na een uurtje rustig stoken is het zaak om te bakken.

De plaat is de Artola al ingevet, dit om roestvorming te voorkomen, echter is het wel zaak om deze vetlaag zodra de ring wat temperatuur heeft met een (oude) doek te verwijderen. Als deze laag eraf is kan er gebakken worden. Ideale olie om hiervoor te gebruiken is Arachiede olie of ook wel pinda olie genoemd. Deze olie is bestand tegen hoge temperaturen en zal veel minder snel gaan verbranden dan bijvoorbeeld zonnebloem olie.

Rustig opbouwen

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als het hout wat begint te smeulen is het tijd om de blokken onder de plaat te leggen. Dit geeft je de fijne mogelijkheid om verschillende warmtezones te maken op je ring. (zie bovenstaand slideshow) Leg simpel weg wat meer hout aan één kant en creëer een plek om hard te bakken en dikt te schoeien, om vervolgens op de wat minder warme zone het vlees voldoende gaar te maken. erg leuk om mee te spelen dus en wanneer je dit onder de knie krijgt is het echt een hele gave manier van buiten koken, naar mijn bescheiden mening ….de gaafste manier!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Accessoires

De Fiq is op zichzelf al een zeer aangename verschijning. Het is niet allen een houtgestookte BBQ, maar ook een fijne vuurschaal om wanneer het wat afkoelt lekker bij te gaan staan. Maar dat is nog niet alles. De “alleaandachtopeisendebbq” kan nog hier en daar wat uitgebreid worden.

In de bakring zit standaard een mogelijkheid voor een Interface, deze wordt in het schroefdraad van de bakplaat gedraaid en staat als een huis. Dat moet ook, want het biedt de mogelijkheid om allerlei gave accessoires op te plaatsen, om zodoende boven het vuur te grillen met de Grillplate. En hoe gaaf is het om te wokken boven je eigen gestookte vuur met de wokring! En ik heb zelf gekozen om de aller bruutste optie te gebruiken……de spiezen houder i.c.m een spiezenset van Forged. Ik weet het, ik ben een bevoorrecht man. Wat is dit een genot om mee te werken.

Maar het allermooiste heb ik voor het laatst bewaard. Het gaat namelijk om de Hospitality ring. Dat is een woord wat je niet dagelijks hoort. Maar is zeker in deze tijd, de meest aangename accessoire die meegeleverd is. De naam verraad het doel van dit item. Hospitality, heeft niks met een ziekenhuis te maken gelukkig, maar helpt mee om je bezoek een gastvrij gevoel te geven. Ga om de ring heen staan en voel de warmte van de Fiq. Praat met elkaar, en kijk hoe het eten gaart, hoe het vuur zich ontvouwt en pak je eten mee op een daarvoor bestemde Serving plate. Dit voegt zoveel toe aan de toch al schitterende Fiq. Niet alleen qua gebruik, maar ook qua uitstraling gaat deze nu echt next level.

Dit is wat ik noem, een imposante verschijning

Goed vlees voor de vuurschaal

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens, en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze FIQ, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan? De hele vuurschaal ligt vol met de meest lekkere stukjes vlees. Heerlijke worsten en wat te denken van Longhaas aan de spies.

Beef en Steak heeft het allemaal. Het fijne is dat je het online kunt bestellen en de volgende dag diepgevroren geleverd krijgt. Ze leveren ook s’avonds, wat fijn is als je de volgende dag aan de slag wilt gaan. De prijzen zijn erg aantrekkelijk, zeker voor de hoge kwaliteit vlees én dat proef je!

Conclusie

Ik ben zeer onder de indruk van de Fiq. Ik besef maar al te goed dat de Fiq die in de tuin staat echt heel compleet is, en niet voor iedereen is weg gelegd. Maar 1 ding is zeker, ook zonder de Hospitality ring met Servingplates is de Fiq een unieke Plancha. Mocht je overwegen een Fiq aan te schaffen, zou ik wel de Interface met minimaal 1 extra optie erbij nemen. Puur omdat het je zoveel meer mogelijkheden gaat bieden. In al mijn enthousiasme ben ik bijna een heel belangrijk onderwerp vergeten.  Kijk maar eens goed op de foto’s, wat valt je op? Juist, GEEN ROOK. De AirQontrol luchtinlaat zorgt voor warmteregulatie en laat je een vuur stoken met minder rook. Alleen met het aansteken was er normale rook ontwikkeling. Dat duurde echt kort, om vervolgens ook niet meer terug te komen. Een enorm pluspunt,, want ik krijg vaak reacties als ik zeg dat ik ga werken met een vuurring van “oh, ga je weer lekker je buren uitroken”. Grappig bedoelt, maar vaak wél het geval. De Fiq steek je niet even snel aan als je net thuis komt van je werk om 5 uur met de gedachte om half 6 eten op tafel te hebben. Nee de Fiq zorgt er voor dat de rem er op gaat. Steek ‘m aan, pak wat te drinken en ontspan. Het is echt een soort van onthaasten wat je gaat ervaren. Ik heb echt genoten. Het spelen met verschillende warmte zones en het vuur, maakt dat je echt bezig bent met het eten. Je voelt je al gauw een soort chéf zodra je aan zo’n apparaat staat. Echt een unieke ervaring

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Artola Fiq is één van de grote kanshebbers in de categorie Houtgestookte BBQ. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.