Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Glazed Pizza Stone van Barbacoa.Pro met 4 sterren.
The Good
- Gemakkelijk schoon te houden
- Brandt nog minder snel aan
The Bad
- Vochtige bodems worden minder krokant dan op een reguliere pizzasteen
Innoveren met een Pizzasteen. Je moet het maar durven. De kamadobouwers van Barbacoa lijken graag buiten de gebaande paden te treden en introduceerden de geglazuurde pizzasteen.
Unboxing
Wij ontvingen de 14.5” Glazed Pizza Stone van Barbacoa.Pro over de post. Keurig verpakt in een kartonnen doos met een beetje piepschuim. Behalve de steen vonden we niets in de doos en dat is ook helemaal niet nodig. Dit is precies wat we verwachten voor onze Barbacoa.pro Etna kamado.
Design
Het idee is niet heel spannend. Wat het merk doet is eigenlijk een standaard cordoriet pizzasteen voorzien van een laag glazuur. Die cordoriet stenen zijn al jaren enorm populair omdat ze veel hitte kunnen hebben en de warmte perfect geleiden over de steen.
Cordoriet is echter een poreuze steen. Barbacoa heeft de steen aan de onderkant dan ook niet laten glazuren. Dit geeft het cordoriet de mogelijkheid om nog een meetje te ‘ademen’. Met andere woorden, dit lijkt te zijn om te voorkomen dat jouw steen breekt, dan wel dat de glazuurlaag verslechterd.
Het voordeel en nadeel van een geglazuurde pizzasteen
Het voordeel van een geglazuurde pizzasteen was me al meteen duidelijk. Wanneer ik pizza’s bak, doe ik dat natuurlijk indirect. Dus een heat deflector boven de kolen en dan de steen waar normaal het rekje hangt. Dit voorkomt dat je pizzabodem verbrandt. Je krijgt de pizzabodems zo letterlijk beter gebakken dan in een klassieke pizzaoven. Okay, de sfeer is natuurlijk wel net even anders dan een grote betonnen koepel met een houtvuurtje erin.
Hoe dan ook, soms vallen ingrediënten naast de pizza. Denk aan net dat ene sliertje geraspte kaas. Op een klassieke pizzasteen kun je die prima afschrapen, maar de vlekken zijn permanent. Zo permanent dat het er lang niet altijd nog prettig uitziet. En het oog wilt ook wat.
Met de glazuurlaag is dit geen probleem meer. Alle ingrediënten die toch op de plaat verbranden, haal je er gemakkelijk vanaf.
Toch heeft de glazuurlaag ook een keerzijde. Dat is juist dat deze niet meer ademt. Heb je een te vochtige pizzabodem, dan zal die minder snel krokant bakken op een geglazuurde steen. Het vocht kan namelijk moeilijker weg. Voor het extra comfort moet je dus wel iets beter opletten op de kwaliteit van jouw bodem. Voor de gemakszoekers onder ons, laat de diepvriespizza eerst ontdooien. Het liefst op een keukendoek. Qua bereidingstijd wijkt de steen verder niet af van wat je van een gewone pizzasteen gewend bent.
Conclusie Barbacoa.pro 14.5” Glazed Pizza Stone
Tenslotte hebben we dus iets mixed feelings over de innovatie van dit jonge BBQ merk. Ben je het type dat diepvriespizza’s het liefst direct op de steen gooit, dan moet je toch echt voor de oude, ongeglazuurde stenen kiezen. Ben je een ambachtsman, dan zal je al snel merken dat het heerlijk is om te bakken op een steen die goed schoon te houden is.
Reageren