Review: Beef & Steak Kerstwaardige Wilde Eend en Hazenbout


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Wilde Eend & Hazebout van Beefensteak met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer mals vlees
  • Vacuüm verpakt
  • Diepgevroren 's avonds bezorgd
  • Ongekende kwaliteit


The Bad
  • Nooit genoeg

Het is weer december. En voor mij betekend dat: Wild! Niet iedereen houdt van de uitgesproken smaak dat een stukje ongetemd vee met zich mee brengt. Ik ben er persoonlijk gek op! Wij proeven de Wilde Eend en Hazenbout van BeefenSteak.nl

Met het aanbreken van de tweede helft van december hangt er een apart sfeertje op de JFK redactie. De redacteurs voelen zich al gevorderd kerstig en iedereen zoekt koortsachtig naar de lekkerste kerstkost om de twee kerstdagen van dit jaar aan familie en vrienden voor te schotelen. Traditiegetrouw hoort bij kerst voor mij een goed stuk gevogelte, of een flink stuk donker vlees. En misschien wel een beetje van beiden. Met de klassieke kalkoen en een hertenbiefstuk uit de mode zoek óók ik naarstig naar een wat hipper alternatief. Onze makkers van BeefenSteak.nl sturen mij om te proberen een hele wilde eend en een mooie donkere hazenbout. Nét even anders, maar minstens zo lekker… Toch?

Beef & Steak

Beef & Steak! De beste ervaring voor de vleesliefhebber, aldus Beef & Steak. Dat is waar ze naar streven sinds hun oprichting in 2008. Als liefhebbers begonnen ze met een online slagerij en bezorging aan huis zodat iedere particulier toegang heeft tot het mooiste vlees en bijzondere stukken. Ze brengen vlees met echte smaak, waaronder onbekende stukken en deze online slagers willen Nederland kennis laten maken met nieuwe smaken en ervaringen. Dat doen ze vol overtuiging en met klasse, aldus JFK 🙂

De wilde eend en de hazenbout worden keurig op tijd, diepgevroren afgeleverd. Na een nachtje rustig ontdooien is de volgende dag hét moment om deze mooie stukjes vlees eens lekker uit te proberen. Eerst laten we de producten even op (kamer)temperatuur komen. Voor twee verschillende stukken wild, heb ik twee verschillende plannen. Maar de basis begint hetzelfde. Zowel de eend als de hazenbout bak ik even lekker rondom bruin. Om vervolgens de hazenbout te stoven in een mooi mengsel van bier, sinaasappel, knoflook, ui, tijm en een zeer riante scheut stevige rode wijn. Doodsimpel, deksel erop, gas op zijn laagst en 3 uur laten gaan. Nouja, draai je stukjes vlees even elk half uurtje een keertje om.

In de tussentijd heb je ruim de tijd om je verder zorgen te maken om het dieppaarse eendje wat nog altijd lachend op het aanrechtblad op je ligt te wachten. Eigenlijk doen we daar bijna hetzelfde mee. Verwissel ten opzichte van de vorige stoof het bier met twee blaadjes laurier, voeg twee eetlepels kikoman toe en verhit dit mengsel zonder de eend in een pan. Laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet het mengsel kokend heet in een diepe ovenschaal en leg hier de eend met de borst omhoog in. De borst van de eend zou boven het mengsel uit moeten steken. Maar de poten moeten hier volledig in ondergedompeld worden. Laat de eend even 15 minuutjes in de zojuist aangelegde vijver rondzwemmen.

Verhit je oven voor op 230 graden Celsius en schuif de ovenschaal waar de eend in ligt te badderen naar binnen. Schroef na 15 minuten de temperatuur terug naar 150 graden en laat hier de eend nog eens 45 a 50 minuten in door garen. Tip! Draai het vocht waar de haas in heeft liggen stoven mooi fijn in de blender en voeg een beetje bindmiddel naar keuze toe. Hoef je je ook geen zorgen meer te maken over welke saus je bij je vlees moet serveren.

Het resultaat zijn twee mooie stukken donker en mals vlees. Het vlees van de mannen van Beef & Steak wordt dan wel diepgevroren aangeleverd, maar dit is in de kwaliteit totaal niet terug te zien. Heerlijk vers, vol van smaak. De hazenbout heeft een smaak die iedereen wel kan bekoren. Niet te zwaar en het vlees valt letterlijk van het bot. Briljant! De eend heeft een aanzienlijk diepere wildsmaak. Ik persoonlijk vindt dit fantastisch, maar voor mijn mede kerstgangers met een mindere voorkeur voor deze uitgesproken smaak raadt ik aan om beter de hazenbout te proberen. 😉

Terwijl de rest van de redactie nog steeds koortsachtiger op zoek is naar hun eigen kerstcreatie heb ik mijn spreekwoordelijke wilde schaapjes op het droge. Namens de redactie van JFK én de mannen van BeefenSteak.nl alvast een heerlijk bourgondisch kerstfeest toegewenst! De Beef & Steak producten van deze review zijn verkrijgbaar via de volgden links: Wilde Eend en Hazenbout . Mocht een product niet meer via de website beschikbaar zijn, aarzel dan niet om ze eventjes te bellen.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.