Review: Bluecup Starterkit (herbruikbare Nespresso cupjes)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Starterkit van Bluecup met 4 sterren.

The Good
  • Zelf je koffie kiezen
  • Eenvoudig in gebruik

The Bad
  • Kosten per cup liggen al snel hoger dan geadverteerd, maar zijn nog steeds de moeite waard
  • Het startpakket bevat te weinig cupjes om echt lekker te starten

Nespresso is prima bezig met het recycling van haar cupjes. Maar wat als je ook qua kosten een goed verhaal wilt? Of nog meer variatie brengen in de koffies die je kunt tappen uit jouw Nespresso machine? Dan kun je met Bluecup zelf cupjes maken. Unboxing van de Bluecup Starterkit In de verpakking van de […]

Nespresso is prima bezig met het recycling van haar cupjes. Maar wat als je ook qua kosten een goed verhaal wilt? Of nog meer variatie brengen in de koffies die je kunt tappen uit jouw Nespresso machine? Dan kun je met Bluecup zelf cupjes maken.

Unboxing van de Bluecup Starterkit

In de verpakking van de Bluecup vinden we twee plastic cupjes, een doosje met 100 aluminium dekseltjes en een apparaatje met lepel om de cupjes zelf mee te kunnen maken. Daarnaast zit er nog een compacte handleiding in.

Cupjes maken

Het maken van de cupjes gaat echt extreem gemakkelijk. Je plaatst het cupje in de lepel en schept de gemalen koffie erin. Je gaat deze niet aandrukken, want dan hinder je de doorloop in de cup. Dit feit maakt het vullen met voldoende koffie gemakkelijk want je strijkt de lepel alleen nog maar af.

Daarna plaats je de cup in het apparaatje waarmee je het dekseltje erop kunt persen. Je krijgt meteen al 100 van die dekseltjes. Top. Gezien de cupjes 200 vullingen mee gaan, kun je stellen dat je beide plastic cupjes aan het einde van je starterkit pas voor 25% van hun levensduur hebt gebruikt. Die gaan dus nog wel even mee.

Cupjes hergebruiken

Maar dan heb je die twee cupjes onderin het reservoir van jouw Nespresso machine liggen. Eerst even laten afkoelen natuurlijk, want ook dat plastic wordt heel even, heel heet. Daarna kun je het dekseltje eraf trekken en de koffie uit de capsule schudden. Daarna moeten de cupjes worden doorgespoeld om de oude koffie er helemaal uit te krijgen en is het een kwestie van goed laten drogen. Daarna kun je ze hervullen.

Bluecup geeft aan dat de keuze voor Bluecup goed is voor het milieu, maar dan moet je wel verantwoord met deze afvalstroom omgaan. Zo kun je de koffie in de groene bak gooien, maar dan wordt het niet meer dan compost. Gooi je de koffie in de receycle zak van Nespresso, wordt deze omgezet in waardevolle grond om champignons en dergelijke op te laten groeien voor het compost wordt. De koffie bevat namelijk waardevolle grondstoffen voor schimmels. Ook de dekseltjes doe je nog het beste in de zak van Nespresso gezien ze van aluminium zijn. Net als de Nespresso cupjes. Dan krijgen ze keurig een tweede leven.

Gebruikerservaring van de Starterkit

Eigenlijk slaat de Starterkit in mijn beleving de plank een beetje mis. Toen ik deze voor mijn neus kreeg, werd ik meteen vrolijk. Maar toen ik twee cupjes had gevuld, baalde ik een beetje dat ik best veel tijd kwijt ben aan het pakken van alle onderdelen en het opruimen ervan. Eigenlijk wil je door en voldoende cupjes vullen om het cupjesreservoir van de machine helemaal te kunnen vullen. Dat zijn er een stuk of 12. Dan moet je meteen twee setjes van 6 cupjes kopen en ben je €41 verder.

Datzelfde gaat ook een beetje op voor het hervullen van de cupjes. Het eraf pielen van de aluminium dekseltjes. Het leeggooien van de cupjes, omspoelen, drogen. Uitzoeken waar je de koffie en de cupjes het beste kan laten. Het is erg bewerkelijk als het voor maar twee cupjes is. Die starterkit had meteen 12 cupjes moeten bevatten. Dan zou de kans veel groter geweest zijn dat ik het systeem zou blijven gebruiken. Nu zakt me de motivatie toch een beetje in de schoenen. En laten we eerlijk zijn, die plastic cupjes zijn relatief goedkoop te produceren. Ze zijn maar iets dikker dan de plastic cupjes van de Lidl of ieder willekeurig ander merk. Laten we de kosten even verder doorrekenen.

Wat kost een zelfgevuld cupje?

Belofte van Bluecup
De geadverteerde prijs per cup is absoluut niet haalbaar.

De folder die Bluecup meestuurde maakt ons heel blij. Startprijs per kopje koffie is €0,10. Paar cent koffie erin en een kopje uit de Nespresso machine zou maar zo de helft kunnen kosten. Normaal zijn dat marketingbeloften die wat lastig waar te maken zijn, maar bij Bluecup lijkt dat nog veel erger te zijn. Wij kunnen deze startprijs per cup niet eens benaderen. Als we de prijs op Amazon in het oog houden, kost een doosje met 200 dekseltjes op Amazon Launchpad €11,50. Met andere woorden, de kosten per keer dat je een cupje hervult, liggen op €0,17 €0,06voor enkel het dekseltje.

Een enkel plastic cupje gaat zo’n 200 vullingen mee. Een doosje met zes cupjes kost op Amazon Launchpad €20,50. Dat is €3,42 per cupje. De afschrijving op het cupje zelf per keer dat je deze gebruikt, ligt afgerond op €0,02. Dat maakt het totaal €0,19 €0,08 aan kosten per kopje koffie. Dat is al 90% meer dan de belofte van Bluecup. We gaan er dan vanuit dat de tools in de starterkit het eeuwige leven hebben. Die voelen ook zeer stevig aan, dus daar hebben we geen zorgen over en derhalve nemen we die afschrijving niet mee in deze berekening.

Dan komt er nog de prijs van de gemalen koffie bij. Er ligt een relatie tussen Simon Levelt en Blue Cup, dus laten we de Simon Levelt Snelfilter gemalen originale bio 1 kg pakken. Op internet €20,07 (is een actieprijs). Uitgaande van dat je 8 gram koffie nodig hebt per cupje (dat is wat Nespresso gebruikt) kun je uit één zo’n pak 125 cupjes vullen a €0,16 per cupje. Dan komen we op een totaalprijs van €0,35 €0,24 per cupje. En laat dat nou net de prijs zijn waarvoor doorgaans originele Starbucks by Nespresso cupjes in de supermarkt koopt, of 4 cent minder dan de goedkopere koffies van Nespresso zelf. En dan hoef je niet te klooien.

Wie is de doelgroep?

Om geld te besparen, hoef je de Bluecup eigenlijk niet te kopen. Tenzij je echt een fan bent van extreem goedkope koffie. Dan ga je de koffie mogelijk ook in grotere hoeveelheden kopen. Dan heb je ook een veel langere opentijd op de verpakking, waardoor de smaak van de koffie zal verminderen. De cupjes zijn aan de onderkant open, waardoor de bewaartijd van de koffie in de cup ook veel minder lang is dan in een originele Nespresso cup. Met andere woorden, als koffieliefhebber wil je misschien ook geen al te grote verpakking kopen omdat je de koffie zo snel mogelijk na de pluk zal willen consumeren.

Nu krijgen wij weleens heel kleine verpakkingen met bijzondere koffies binnen. Dat maakt voor de culi’s onder ons de Bluecup wel interessant. Lekker, exclusieve koffies proeven. Misschien zelfs ideaal. Let daarbij wel op dat de maling en de hoeveelheid koffie weer extreem veel invloed hebbe op de doorloop. Met de koffie die Bluecup mee leverde met de starter kit, kreeg ik zo’n 20% minder water door de cup dan bij een Nespresso cupje. Met een sample uit India die ik onlangs van Huawei kreeg, liep wel voldoende koffie uit de Bluecup.

Werken deze cupjes op alle machines?

Nee. Net als plastic cups uit het winkelschap, kun je jouw machine flink slopen met de Bluecup. De fabrikant geeft dan ook aan dat je allen machines van na 2010 mag gebruiken. Die hebben een plastic capsulehouder in plaats van aluminium. Je merkt wel dat je machine moeilijker sluit met deze capsules.

Conclusie: Bluecup Starterkit

Het idee achter de Bluecup is goed. Goed voor iedereen die met exclusieve koffies wil spelen. Maar die mensen hebben misschien een echte espresso machine staan. Het idee zou goed kunnen zijn voor iedereen die de kosten per kopje koffie laag wilt houden, maar de kostprijs per kopje blijkt in de praktijk toch best stevig te zijn. Het idee zou ook goed zijn als je daadwerkelijk het milieu minder zou belasten. Maar de afvalscheiding van Nespresso lijkt beter geoptimaliseerd dan wanneer je de dekseltjes met het restafval afvoert en de koffie in de groene bak kiepert. Met andere woorden, het systeem is mooi en werkt goed. Maar alle argumenten om voor Bluecup te kiezen, worden in deze review moeiteloos ontkracht en de grootste boosdoener is de prijs en daarmee de samenstelling van deze starterkit.

Met de nieuwe berekeningen, valt er met Bluecup toch flink te besparen op de kosten van een koffiecupje. Bovendien krijg je veel meer flexibiliteit in het samenstellen van jouw favoriete smaken. Je bent immers niet meer gebonden aan het bestaande smakenpallet van Nespresso zelf of de vele merken die compatible capsules maken. Het blijft een klusje om de capsules met de hand te hergebruiken, maar die moeite loont. Toch zouden we liever een sterker startpakket zien.

Wij ontvingen de Bluecup van Amazon die met haar Amazon Launchpad Innovatieve Nederlandse merken helpt lanceren.

Update 06-02-2020 – Het blijkt dat we een rekenfout hebben gemaakt in de kosten per dekseltje. Op basis daarvan hebben we bovenstaande berekening aangepast en is het voordeel per cupje een stuk groter geworden. Met €0,24 kosten per cup ligt deze nog steeds keer ruim twee keer boven de prijs die de Bluecup zelf afgeeft. Daarnaast geeft Blu-Cup aan te rekenen met goedkopere koffie en slechts 5,6 gram in plaats van de 8 gram die Nespresso hanteert. Minder koffie == minder smaak. Laten we de koffie buiten beschouwing, zouden de startkosten per cup nog altijd €0,08 bedragen en voor €0,02 per 5,6 gram koffie in een normale verpakking kopen is iets dat je in de praktijk gewoon niet doet. Op basis van onze berekeningen acht Bluecup het mogelijk om, met een aanpassing van de hoeveelheid koffie, op een prijs van €0,19 per cup uit te komen. Dan wordt het systeem in één keer wel een heel stuk interessanter. Op basis hiervan hebben we onze conclussie herzien.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.