Review: Bozo Kamado 22″


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Snel op temperatuur
  • Zeer stabiel afstelbaar
  • Strak design
  • Aluminium topvent
  • Geassembleerd leverbaar
  • Dome klem
  • Prijs/Kwaliteit
  • Compleet

The Bad
  • Bamboe plankjes

Yes we zijn los! Dit is officiële start van DebesteBBQ2024! En we gaan goed van start, want hoe tof is het om met een nieuw merk te beginnen! Ik heb altijd respect voor de nieuwkomers, want ze begeven zich in een wereld waarin er al veel beschikbare merken zijn. Merken die zich jaren lang al bewezen hebben en naam voor zich opgebouwd hebben. Echter, denk ik dat deze eerste Kamado van de verkiezing dit ook snel voor zich zal realiseren. We hebben het over de Bozo Kamado van Outdoor Bozo. Gecreeërd door een jonge vent die zijn al zijn Passie voor kamado's ingezet heeft om zijn eigen Kamado op de markt te brengen. Gaat hij met zijn eigen stijl het vuur aan de schenen leggen aan de gevestigde orde? We hebben hem uitvoerig getest en dit vinden we er van!

Wie zijn Bozo?

Voor het buiten leven én BBQ’en heeft Rik Gerritsen al jarenlang een echte passie voor ontwikkelt. Kamado’s en koken met vuur, zoals met plancha’s is waardoor het interne vlammetje óók niet meer te blussen is. Met de support van zijn vrouw én de inspiratie van zijn 2 kids B0 en Zoë is de naam BOZO ontstaan. Het logo met de stier staat voor de brute kracht die Rik in zijn producten terug wil laten komen. En zo is er een vernieuwend, stoer Outdoor merk opgestaan die niet snel wilt scoren, maar staat voor kwaliteit én aandacht voor de klant.

Unboxing

Wanneer we een bbq gaan testen gaan we die altijd eerst uitpakken en in elkaar zetten. Steeds vaker wordt de optie gegeven om de Kamado klant en klaar te laten leveren. Dit tegen een kleine meer prijs uiteraard, maar wat ideaal als je helemaal niet handig bent of zin hebt in zelf te klooien, laat staan tillen :). Zo kan ook de Bozo Kamado helemaal kant en klaar afgeleverd worden en zo sta ik binnen no time met de eigenaar in mijn achtertuin met een verse kop koffie de Kamado door te nemen. Ideaal zo’n levering. Scheelt tijd en ook mijn rug. Dus snel door naar wat ons opvalt!!

Eerste indruk

Ja, wat valt op aan deze Kamado. Je kan beter zeggen wat niet? Hij is écht serieus anders dan de doorsnee Kamado en daar worden we blij van. Het golfbalreliëf tijdperk moeten we écht achter ons laten vind ik, en dat vindt Rik gelukkig óók, want er is gekozen voor een gladde dome zonder enig profiel. De buitenkant voelt wat ruw aan door de coating waarvoor gekozen is. Wanneer we een stapje terug nemen zien we op het eerste gezicht écht een hele mooie unieke Kamado, met een goede kleur combinatie van zwarte accessoires op de donkergrijze dome. Deze kleuren combinatie klopt gewoon naar mijn mening en maakt dus een hele goede eerste indruk.

Wat valt op?

Nou wat opvalt is dat de Topvent een hele fijne is. Waarom? Nou door het ontwerp kan er bijvoorbeeld door regen geen water in komen, maar zal het op het dakje vallen en er vanaf druppelen zonder dat er dus druppels in de kamado zullen komen. Ook erg aangenaam is de Thermometer, deze geeft duidelijk en zonder poespas alleen de temperatuur aan in Graden Celsius en niet in Fahrenheit zoals we vaak ook zien. Less is in dit geval dan ook echt more vind ik. Het klemmetje achter het handvat is om de deksel goed dicht te houden. Dit kan even wennen zijn met het openen van de deksel, echter kan ik uit eigen ervaring spreken dat dat van hele korte duur is.

 

Eerste gebruik

Kijk voor een goed Kamado test moet je goed kolen gebruiken natuurlijk. De Kamado in kwestie kan nog zo goed zijn, gooi je er kleine stukken houtskool in bijvoorbeeld, dan haal je niet alles uit je bbq. Zo simpel is het. Daarom zijn wij ook erg blij dat we met houtskool van Écht gebruik mogen maken om alle kamado’s te testen met goede houtskool. Zo kunnen we iedere Kamado, of ander houtskool gestookte bbq testen met gelijkwaardige “brandstoffen”. Wel zo eerlijk en fijn voor de vergelijkingen 🙂

We steken de Bozo aan met de welbekende wokkels van Écht, en we gaan het vlees voor bereiden. Beef&steak is al vanaf de eerste editie van debestebbq trouwe sponsor en laat iedere bbq dan ook goed tot zijn recht komen met het vlees van deze online slager. Wat goed is om te vertellen is dat Beef&steak zijn assortiment uitgebreid heeft ook met vis! Let dus goed op, want we gaan ook aan de haal met een grote Zalmzijde en Kabeljauw filet van deze toppers!

Wat opvalt is de snelheid waarin de Bozo de gewenste temperatuur behaald. We kunnen dus snel aan de slag. Echt heeft dit niet mijn voorkeur, want bbq’en hoort relaxed te zijn, maar wel fijn wanneer je snel de Kamado op temperatuur wilt hebben of hoger wilt krijgen om bijvoorbeeld na wat vlees bereid te hebben over te gaan op Pizza’s. Dan is het fijn dat je snel kan schakelen.

Snel op temperatuur én stabiel. Dat viel ook direct op. Niet ongewild doorschieten naar de 350 graden, maar na de gewenste 200 iets te knijpen met de luchttoevoer viel gelijk de stijging in temperatuur stil en blijf de Bozo erg stabiel.  Zoals je zou willen dus!

Wat een hele gave optie is, is de Bozo Plancha. Een 8 mm dikke stalen plaat met een diameter van 48,5 cm. Deze is super geschikt voor bijvoorbeeld Smashburgers te maken! Haal het rvs rooster weg en leg de Plancha erin, en klaar ben je al!

Slim bedacht van Rik is dat de plaat in het midden wat lager is. Hierdoor zal al het vocht naar binnen toe lopen, en door het strakke logo op de houtskool terecht zal komen en niet op de vuurring van de Kamado. Slim en mooi dus!

Conclusie

Ja, en dan zijn we alweer bij de conclusie aanbeland. Maar die wil ik dan ook wel erg graag geven, want dit is een Top Kamado mensen! Het design is echt heel mooi, ok dat is persoonlijk, maar de Kamado klopt gewoon. De aluminium topvent is super en zal dus niet roesten, sluit goed af en voorkomt water in de Kamado. De Thermometer is duidelijk, geen gedoe met verschillende eenheden, maar gewoon 1 soort aanduiding. De klem om de deksel dicht te houden is ook een pluspunt, nu sluit de deksel niet enkel op zijn eigen gewicht, maar heeft nét wat extra druk om valse lucht trekken te voorkomen. Deze punten met daarbij de hele look en feel van de Kamado heeft mij zeer aangenaam verrast en moet zeggen dat hij zo in het hogere segment mee zou kunnen doen. Echter doet de Bozo mee aan DeBesteBBQ in de Categorie Beste Kamado TOT 1000,- !!  Want de Bozo kost 980 euro. Wat uiteraard een klap geld is, maar zoals aangegeven, zou de Bozo makkelijk daar overheen geprijsd mogen worden, wanneer ik ze vergelijk met Kamado’s van die prijsklasse.

Ik ben echt onder de indruk van de Bozo. Dit is de eerste Kamado die Rik uitgebracht heeft, en ik ben dan ook erg benieuwd wat de toekomst van Bozo zal gaan brengen op Kamado gebied. Een hele goede eerst stap is inmiddels met zekerheid gezet.

Check de beste prijs hier

 

# reacties

  • Bovenstaand kan ik alleen maar onderschijven. Na veel vergelijken in de winkel tussen Kamado Joe, Bastard en nog een aantal merken heb ik vorig zomer een kamado gekocht bij Bozo. Wat een fantastische bbq! Wat voor mij de doorslag gaf was de prijs en afwerking van de Bozo. De afwerking is echt super en vergelijkbaar met kamado’s uit het duurdere segment. En de donkergrijze dome met zwarte standaard maakt het ook nog eens een gaaf ding om te zien.
    De bbq is zuinig in gebruik,makkelijk op temperatuur te krijgen en blijft bij low and slow mooi stabiel. Echt een aanrader!

  • Mooi geschreven artikel!
    Zelf kook ik nu, met veel plezier, al bijna een jaar op de BoZo. Ik kan niets anders dan mij aansluiten bij bovenstaande test!
    Als ik de BoZo vergelijk met andere merken dan is deze echt zwaarder, wat logisch is omdat het keramiek gewoon degelijker/dikker is!
    BoZo… gaat zo door!!

  • Mooi stuk! En ik kan mij aansluiten bij de reacties van de andere mannen! Wat een beest van een Kamado. Na een lange zoektocht ben ik terecht gekomen bij Rik en deze heeft mij goed geïnformeerd en als ik kijk naar bijvoorbeeld het rooster de Kolenmand en de precisie hoe de Kamado is geassembleerd kon ik niet anders!! Kom zelf van een Bastard urban medium maar als ik kijk naar de afmontage van de Bozo is deze Kamado gewoon Next Level! Het minpuntje van de bamboe sidetables kan ik mij niet in vinden want heb hem ingebouwd in een Bozo meubel! Ik raadt dan ook iedereen deze Kamado aan. Pure kwaliteit en Passie!

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.