Review: Cadac Meridian Woody 3B


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Meridian Woody 3B van Cadac met 4 sterren.

The Good
  • Extreem gemakkelijk schoon te maken
  • Goede zijbrander
  • Sublieme Thermogrid roosters
  • Prachtig stukje design in de BBQ wereld
  • Ook geschikt voor horeca gebruik

The Bad
  • Er wordt in de fabriek duidelijk slordig omgegaan met de onderdelen van deze BBQ

Vandaag testen we de meest bijzondere gasbarbecue van de hele debestebbq.nl test; de Cadac Meridian Woody 3B. Een barbecue met echt een uniek ontwerp. Een visie die echt vernieuwend in de markt is. Naast enorme plussen, heeft deze barbecue ook stevige minnen. Unboxing De Cadac Meridian Woody 3B komt in twee dozen. Één doos voor […]

Vandaag testen we de meest bijzondere gasbarbecue van de hele debestebbq.nl test; de Cadac Meridian Woody 3B. Een barbecue met echt een uniek ontwerp. Een visie die echt vernieuwend in de markt is. Naast enorme plussen, heeft deze barbecue ook stevige minnen.

Unboxing

De Cadac Meridian Woody 3B komt in twee dozen. Één doos voor het onderstel en de ‘burner box’. Wil je eest het onderstel opbouwen, moet je ook even de burner box openen. Daar zit de handleiding in.

Tijdens het in elkaar zetten van deze barbecue komen verschillende vervelende zaken aan het licht. Een voetstap op een paneel, verbogen panelen, een losse brander etc. En nee, deze doos was duidelijk nog niet eerder opengemaakt. Het gaat dus niet om een gebruikt exemplaar. Ook hier zien we dus weer dat Cadac de kwaliteitscontroles in de fabriek niet op orde heeft. Wat zonde!

Na een telefoontje met Cadac besluiten ze een nieuw exemplaar aan te leveren om te bewijzen dat het exemplarisch is. Wegens tijdgebrek heeft Cadac deze zelf in elkaar gezet en ja, dat zou betekenen dat wij geen zicht hebben op mogelijke samenstelling van de barbecue uit verschillende dozen. Bij ontvangst van het geassembleerde model blijkt dat die jongens echt wel eerlijk te werk gaan. Ook hier is het houten schap verbogen. Dus nee, onze ervaring is zeer waarschijnlijk niet exemplarisch en nee, Cadac had daar geen uitleg voor.

Ik besef me goed dat wat ik hier schrijf erg zwaar klinkt… en voor een BBQ die we voor zo’n €750 in de markt zien staan mag dit ook echt wel zwaar meetellen. Het gebogen achterpaneel dat we aantroffen werd rechtgetrokken door de constructie, dus uiteindelijk is het niet meer zichtbaar. De losse brander is ook prima weer zelf vast te zetten door het boutje aan te draaien. Ook de voetafdruk was met een doekje van het paneel te vegen. Uiteindelijk hielden we op het verbogen houten schap dus een BBQ over waar je niets aan schade aan ziet.

Nouja… er is nog iets dat ze niet handig doen. Het schuren van de planken wordt kennelijk op het paneel gedaan. Dit doen ze niet met de richting van het hout mee, maar haaks op het hout. Wanneer het zonlicht er overheen valt, zie je deze haakse schuurrichting. Mede omdat het niet heel nauwkeurig is uitgevoerd. Echter, door de manier waarop de houten panelen in de BBQ zitten, zie je dit zeer waarschijnlijk niet meer terug. Het enige dat dan nog overblijft is dat de handleiding niet helemaal met de werkelijkheid overeenkomt en dat niet alle schroefjes aanwezig waren.

Design

Tot zo ver alles dat mis is aan deze barbecue, want de Cadac Meridian Woody 3B kent heel veel sterke kanten. Dit komt al meteen naar voren in het ontwerp van de BBQ. Ja, hij ziet er enorm strak uit. Zelfs het gebruik van een andere tint zwart in combinatie met een andere afwerking op het paneeltje van de zijbrander, blijkt in het gehele plaatje gewoon mooi te zijn. Bij Cadac zitten duidelijk echt briljante product designers. Alleen het siliconen ringetje dat jouw vingers moet beschermen in het gat van de deksel van de zijbrander lijkt te krap en valt er de hele tijd uit. Oké, dat was het laatste minpuntje.

Ik ben echt enorm enthousiast over het design van de Cadac Woody. Vanaf het moment dat deze BBQ op de markt kwamen, wilde ik hier al ervaring mee op doen. Zeker wanneer je een strak tegelterras hebt, is dit echt prachtig.

Wat ook leuk is, is de houtsoort die ze hebben geselecteerd. Rhino Wood uit Afrika en daarmee gaat Cadac toch weer een beetje terug naar haar roots. Cadac is ontstaan in Zuid-Afrika. Het hout wordt dus naar China geëxporteerd om daar in deze barbecues verwerkt te worden.

Om vieze lijmsporen te voorkomen, is het hout niet verlijmd, maar aan de uiteinden vastgebogen in het paneel. In het midden zitten aan de achterkant schroeven die moeten voorkomen dat de latjes naar buiten buigen wanneer deze vochtig worden. Het hout is weerbestendig en je krijgt netjes onderhoudsinstructies.

Één van de andere testers maakte wel een opmerking over het houten schap. Leg je hier vies gereedschap op, laat je vlees hier uitlekken, dan heb je wel echt een probleem om dit weer schoon te maken. Wie mooi wilt zijn, moet pijn leiden. Dus zet er gewoon geen vieze zooi op, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Wat ook briljant is, is de plaatsing voor de gasfles. Via een eigen deurtje aan de achterkant. Dat dit deurtje niet dubbelwandig is boeit eigenlijk niet. Het zorgt er voor dat de achterkant er even net uitziet als de voorkant omdat de gasfles grotendeels buiten het zicht valt. Die steekt doorgaans toch een beetje af. Heel slim van Cadac.

De brander bak en de schoonmaak

En dan komen we wederom bij een stukje perfectie in het ontwerp van deze gasbarbecue. Cadac richt haar brander bak echt compleet anders in dan andere merken. Alles aan de binnenkant is geëmailleerd en er zijn nauwelijks hoekjes en randjes. Met een warm sopje heb je deze barbecue in no-time brandschoon.

Ook de grillroosters zijn geëmailleerd. Daarnaast zijn dit Cadac Thermogrid roosters en ook dat is briljant. Dit zijn een soort halve buisjes waarin de hitte wordt gevangen en wervelingen maakt. Hierdoor worden deze roosters, ook bij lagere temperaturen, zeer snel warm en laten ze echt prachtige grillstripes achter. Een ook deze kunnen weer gemakkelijk schoongemaakt worden. Net als de plancha die er ook al standaard in ligt.

Het hele exterieur is van rvs, dat ook weer met gemak schoongemaakt kan worden. Daarnaast geeft de rvs brander bak het geheel ook echt een stoere uitstraling. Jammer is wel dat de thermometer achteraf ingeboord lijkt te zijn waardoor deze duidelijk in het rvs is geduwd. Je ziet het materiaal echt een holle vorm aannemen rondom de thermometer. Mogelijk komt dit ook door hoe dun het materiaal is. Waar het RVS van de kap gebogen is, zijn de hoeken ook niet heel strak gebogen. Het lijkt er dus niet op dat ze een goede kantbank gebruiken in de fabriek. Oké, dat was echt het aller aller allerlaatste minpunt.

De klep is ook zo gemaakt dat deze vrijwel helemaal scharniert binnen het oppervlak van de BBQ. Bovendien is de hete luchtuitlaat van de klep bijna bovenop de barbecue waardoor deze veiliger, dichter op een schutting of heg te plaatsen is. Al is ons advies dan wel om blusmiddelen in de buurt te hebben. Je weet maar nooit.

Om te bepalen hoe veilig deze BBQ is, hebben we gebruik gemaakt van de Flir camera in de Cat S60 Android smartphone. Op de beelden zien we dat de hitte keurig in de brander bak blijft en dat het handvat netjes koel blijft. Zoals het hoort.

Bediening

Cadac maakt gebruik van gasregelaars met ingebouwde piëzo ontstekers. In tegenstelling tot die van de Stratos staan de prints niet op de knoppen, maar op het RVS paneel er achter. Dit werkt goed. Heel goed. Ook heb je goed zicht op de vlammen zodat je weet dat de branders ook echt aanstaan.

Ook voor de horeca

Met de Cadac Meridian Woody 3B maakt het merk ook een dikke knipoog naar de horeca. Deze barbecue flirt er echt mee. Je krijgt namelijk een flinke, plastic vetbak waar alle rotzooi in valt. Daarnaast krijg je een flexibele pijp. Deze kun je gebruiken om vet direct weg te laten lopen in een groter reservoir of direct in een putje. Dat scheelt toch weer schoonmaakwerk en is wel heel slim bedacht van Cadac.

Gebruikservaring

Qua schoonmaakgemak ben ik echt een fan van Cadac geworden. Wat hebben ze dit goed uitgedacht. En hoewel ik op vrijwel iedere barbecue met gietijzer aan het grillen ben, zijn de geëmailleerde Thermogrid roosters van Cadac net zo goed, misschien wel beter (al heb ik moeite dat toe te geven). Ze zijn in ieder geval sneller schoon en ook echt schoon. Dus de voordelen ten opzichte van gietijzer zijn goed te benoemen.

Tijdens het grillen merk ik wel dat ik wat eerder vetvlammen krijg wanneer ik een vette hamburger of speklap aan het grillen ben. Dit is typisch voor Cadac en heeft vooral met persoonlijke voorkeuren te maken. Ik heb het liever niet, maar ik ken zat grillers die een steekvlammetje wel waarderen. Ook dat beïnvloed de smaak en de sfeer.

Conclusie: Cadac Meridian Woody 3B

Om het design, het schoonmaakgemak en de goede grillkwaliteit wil ik van de Cadac Meridian Woody 3B bouwen maar ik heb één probleem. Ik heb hem vanuit de doos opgebouwd en ben daar gewoon heel wat slordigheid tegengekomen. Zou Cadac de kwaliteit in de fabriek op orde hebben, zou deze BBQ als één van de weinigen 5 sterren hebben gekregen. Nu moeten ze het met vier doen. Koop je de Cadac Meridian Woody 3B dan loop je dus het risico op de nodige probleempjes in de opbouw. Heb je hem eenmaal staan, wordt je er wel heel gelukkig van.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.