Review: Campingaz 4 Series Onyx S Buitenkeuken


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de 4 Series Onyx S van Campingaz met 4.5 sterren.

The Good
 • Prachtig design
 • Prijs-kwaliteits heel redelijk
 • Blue Flame Power Systeem
 • InstaClean
 • Ondersteunt tot 13 kg gasflessen
 • Zwenkwielen met remmen
 • Krachtige zijbrander
 • 5 jaar garantie op het Campingaz® Blue Flame Power Systeem en de kookplaten

The Bad
 • Gasbrander zijtafel niet in te klappen zoals linker zijtafel

De Onyx S is de nieuwste buitenkeuken van Campingaz! Check deze prachtige gasser met een hoop innovatie onder de kap!

De 4 Series Onyx S gasbarbecue van Campingaz is een prachtige, nieuwe buitenkeuken waar je van tweetal tot elftal op kunt bereiden. Deze buitenkeuken heeft een paar hele gave upgrades die wij graag met jou willen delen. Lees de review hier op JFK!

Campingaz heeft deze prachtige buitenkeuken beschikbaar gesteld voor de review en daar zijn wij met liefde ingedoken. Een buitenkeuken die voorzien is van vier hoofdbranders, een zijbrander, een ruim kookoppervlak, warmhoudrekken,  dekselthermometer en een inklapbaar werkblad! Oh en een berg kastruimte. Dat is buiten genieten tot de max!

Unboxing

Wat een feest! De asssemblage van een nieuwe BBQ is gewoon de start van jouw plezier. Heerlijk! Voor deze Onyx moet je wel even tijd vrijmaken in je agenda, want ik schat dat je een uurtje of twee zoet bent. In de onderstaande fotorapportage zie je een aantal stappen welke ik doorlopen heb, wat wel duidelijk maakt dat het pakket behoorlijk uitgebreid is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik moet direct toegeven dat Campingaz heel wat ontwikkeling heeft doorgemaakt, daar komen we straks in de review natuurlijk uitgebeid op terug. Maar ook op het gebied van materialen, assemblage en handleiding is alles nu nog keuriger verzorgt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het blijft een klus van schroeven, passen en meten. Van “Huh?!”en “Oh toch omgekeerd.” Maar na een uur of twee staat hij daar. Als je hebt gespaard voor deze mooie BBQ, dan is het traject van ontvangen, uitpakken en in elkaar zetten een prachtig cadeau. Heerlijk in het lentezonnetje aan het sleutelen, maar neem je tijd en vraag gerust aan iemand anders een handje bij sommige zaken.

 

Campingaz De 4 Series Onyx S

De Campingaz 4 Series Onyx S is een enorme, maar zeer stijlvolle buitenkeuken. Het gepoedercoate zwart staat stoer en maakt deze gasbarbecue een plaatje in de tuin. Deze Campingaz beschikt over vier elegante roestvrijstalen branders die onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden door stoere, lichtgevende blauwe draaiknoppen. De branders zijn krachtig met een vermogen van 13.6 + 2.3 kkW/u. Dankzij de elektronische branders heb je een snelle en veilige ontsteking waardoor je direct kunt beginnen met grillen.

Wat is nieuw?

Ja, Campingaz draait al jaren mee. Ook binnen DeBesteBBQ.nl en JFK. Daarom is het nu tijd om een stukje innovatie te presenteren waar ik als BBQ kenner echt van opgekeken heb. Want waar kun je nog op ontwikkelen als je al decennia prachtige buitenkeukens kunt maken. Ik neem je eventjes mee met de bijzondere ontwikkelingen die de Onyx S extra sterk maakt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het Blue Flame power systeem van Campingaz®

De namen die Campingaz verzint voor hun ontwikkelingen vind ik altijd hilarisch. Mega uitgebreide Engelse toptermen die de indruk geven of je een straalraket gaat lanceren, maar eerlijk is eerlijk; deze BBQ zit boordevol met innovatie. Hun Blue Flame Power System was voor mij echt eventjes schakelen. Ik was namelijk gewend dat als je een gas BBQ of buitenkeuken aanstak, op de grootste stand, dat de steekvlammen je tegemoet kwamen.

Na de assemblage hebben we de buitenkeuken getest en ik heb wel tien keer gekeken naar de gasaansluiting, de assemblage, de pitten, of ik alles wel juist deed. Want de vlammetjes die op de hoogste stand naar boven kwamen, die waren klein. Toch was de hitte zeker aanwezig en na het doorlezen van de handleiding zag ik het staan: Blue Flame Power Systeem 🙂  Deze ontwikkeling biedt een versnelde voorverwarming, een optimale warmteverdeling en aanzienlijk minder vlammen dankzij het design.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat Campingaz ook onder deze noemer wegschuift is een hele belangrijke. Ken je nog die driehoekige huisjes die je over je branders moest plaatsen? Ja, die krengen die je altijd moest schoonschrobben of in folie moest wikkelen. Die zijn weg. De branders liggen open en bloot in je BBQ. Nou, open en bloot.

De branderbescherming die voorheen exterieur zichtbaar was is nu geïntegreerd in de geoptimaliseerde gietijzeren roosters en vervangt hiermee de branderbeschermingslaag onder het kookoppervlak. Zo wordt voorkomen dat heet vet en sappen zich ophopen en vlammen veroorzaken. Het rooster is precies zo ontworpen dat er geen vet kan druipen op je branders. Heel slim Campingaz.

 

Moeiteloze reiniging dankzij de InstaClean® Aqua Pro-technologie

Oke, hier komt weer echt een staaltje innovatie waarvan je denk: geniaal!!! De kenners van Campingaz hebben hier echt meegedacht met ons grillers. Want er is maar één ding wat wij als BBQ-ers vervelend vinden en dat is schoonmaken. En eerlijk is eerlijk, met de vorige modellen buitenkeukens was dat gewoon een hels werk. Het Campingaz InstaClean ® Aqua systeem ( 🙂 Haha, prachtig toch die namen ) wordt schoonmaken een fluitje van een cent dankzij de kracht van water. Schrobben is niet meer nodig! Ik zal hem even kort toelichten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het grillrooster is dus precies ontworpen dat het vet niet op je brander druipt, maar in de opvangbak. De opvangbak is uitgerust met een solide lade aan twee kanten waar 0.75 liter water in kan. In iedere opvangbak zit een stop en draai je de kastdeurtjes open, dan zie je dat onder je stop precies twee opvangbakjes hangen.

Geniaal! Want al je vet druipt dus ten eerste niet op je branders, niet op je BBQ, maar in een bak met water. Die bak met water kun je (net zo gemakkelijk) gewoon uitschuiven en leegkieperen, maar als je niets wilt klotsen en morsen zet je dus je kraantje open.

Barbecues worden geleverd met een afvalwatercontainer inclusief een verwijderbaar filter om dicht vet te scheiden, wat de afvoer van afvalwater nog gemakkelijker maakt.

Campingaz Culinary Modular Barbecue Accessoires system

Oke, deze is niet nieuw, maar wel superfijn. Deze buitenkeuken wordt geleverd met een speciaal grillrooster, het Campingaz Culinary Modular Barbecue Accessoires system. Dat is een hele mond vol voor een handigheidje, maar ik wilde dit jullie toch niet ontnemen. Het grillrooster heeft een uitneembaar middenstuk waar Campingaz accessoires in kunnen worden geplaatst. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de barbecue uit te breiden met een pizzasteen, een wok of een plancha. Heel handig!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Even Temp

Nog zo’n mooie titel en ook niet nieuw, maar erg belangrijk. Even Temp staat voor de gelijkmatige hitteverdeling. Campingaz geeft aan dat deze BBQ zo is ontworpen dat er altijd minimaal 90% van het kookoppervlak van de 3 & 4 Series barbecues een temperatuur van boven de 250°C bereikt. Hierdoor gebruik je de barbecue efficiënter en zorg je er niet voor dat de ene helft van je vlees aanbrand en de andere helft nog niet gaar is.  Dit heb je natuurlijk wel een beetje zelf in de hand. Je kunt met behulp van de bedieningsknoppen bepalen welk gedeelte van de barbecue maximaal verhit wordt en welk gedeelte wat minder.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het bakken en braden

Om een barbecue als deze te testen moet je wel een beetje met klasse A vlees komen. Beefensteak.nl heeft mij voorzien van een aantal heerlijke stukken vlees. Heb je een keer een leuke gelegenheid en wil je jezelf en je eters trakteren op een echte, succesvolle barbecue. Geloof mij, bestel eens bij Beefensteak.nl

Deze mannen komen het ’s avonds aan huis, diepgevroren brengen. Wil je de volgende dag meteen aan de grill? Haal ze dan uit de vriezer en doe ze ’s avonds in je koelkast of haal ze de volgende morgen uit de koelkast en leg ze (uit de zon) ergens op je keukentafel.

Voor de Campingaz Onyx S zijn wij aan de slag gegaan met een aanbieding van Beef & Steak. Namelijk 10kg dikbevleesde spareribs! Koop nu je eigen voorraad spareribs nergens beter dan bij Beef & Steak.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Specificaties

 • Kookoppervlak (cm²): 3312
 • Afmetingen kookoppervlak (cm): 46 x 72
 • Brander: Blue Flame Power System in roestvrij staal
 • Aantal branders: 4
 • Vermogen (kW): 13.6 + 2.3
 • Gasverbruik (g/u): 247 + 167
 • Schoonmaaksysteem: InstaClean® Aqua Pro met vetlades toegankelijk vanaf de voorzijde en geïntegreerde vetafvoerbekers met filter in elke deur
 • Materiaal Kookoppervlak: Geëmailleerd gietijzer
 • Indeling kookoppervlak: Culinary Modular-rooster + omkeerbare bakplaat
 • Culinary Modular System: ja
 • Warmhoudrek (cm): (2) 17 x 35
 • Rotisserie optie: ja
 • Kookhoogte (cm): 95
 • Ontsteking: InstaStart®
 • Thermometer: ja
 • Inklapbare zijtafel(s): linkerzijtafel inklapbaar
 • Zijbrander: ja
 • Materiaal deksel: gelakt staal + gelakt aluminium
 • Materiaal trolley: gelakt staal
 • Indeling trolley: deuren, gesloten zijkanten & achterkant
 • Aantal en type wielen: 4x all terrain masterwielen
 • Gasflesopslag: 13 kg
 • Gewicht (kg): 82
 • Afmetingen (b x d x h) in cm (open): 157 x 70 x 150
 • Afmetingen (b x d x h) in cm (gesloten): 135 x 64 x 121
 • Garantie: 5 jaar op de deksel, 5 jaar op de brander, 5 jaar op het kookoppervlak
 • Optionele hoes: Classic XL

Stoere schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Check deze eens! Geef hem van Leer, is een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. En wat een unieke toevoeging is aan je schort, is een set bijpassende handschoenen!

Verbeterpunten

Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten voor de Campingaz 4 Series Onyx S? Eigenlijk niet. De grote crux was het schoonmaakwerk en dat heeft Campingaz wel echt getackeld met deze ontwikkelingen. Chapeau! Als we het dan nog een wens mogen uitspreken, dan zou ik graag zien dat de rechter zijtafel, waar de zijbrander in zit, net zo gemakkelijk in en uit te klappen is als de linker tafel. Links is een slimme vering gemaakt waardoor in-en-uit-klappen perfect werkt. Rechts zou wel ingeklapt kunnen worden, maar dan moeten er schroefjes uit en weer in. Dat is voor de winterstalling niet zo erg, maar voor de hele lente, zomer en najaar stalling buiten zou het gemakkelijker zijn als ook de rechter tafel easy in en uit elkaar gaat waarna er een passende hoes overheen kan. Nu heb je eigenlijk altijd één zijtafel open staan en dat neemt ruimte in beslag.

Conclusie

De Campingaz 4 Series Onyx S is een volledige buitenkeuken. Gemaakt voor het gemak en de grotere groepen. Nodig je een groep mensen uit, dan is het klik, klak, klaar en de 4 branders maken jouw BBQ direct klaar voor gebruik. Wil je enkel grillen voor een select gezelschap, dan gebruik je één of twee pitten en houd je de rest van de BBQ schoon. Super gaaf dat één van je tafels een extra brander is om lekker een pannetjes saus op te maken, of de aardappels op te koken. De innovatie die we terug zien op het gebied van schoonmaak vind ik echt een uitvinding. Heerlijk. Alle andere zaken zoals benoemd in de review maken de 4 Series Onyx S tot de betere buitenkeukens en gasbarbecues; zeker als we ook nog eens naar de prijs kijken; want de adviesprijs van 700,- euro voor deze gehele buitenkeuken dat is echt een koopje.

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.