Review: Tarrington House Naggado XL


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
 • Veel Kamado voor weinig
 • Groot kookoppervlak
 • Stoere topvent
 • Robuuste uitstraling
 • Mega groot

The Bad
 • Bamboe zij tafels
 • Geen infinity vilt

We hebben het er regelmatig over in onze Kamado reviews....."Bouwmarkt Kamado's". Vaak worden de Kamado's van het hogere segment merken vergeleken met deze units, en dan leggen ze het vaak op diverse punten af. Nu komt Makro met het merk Tarrington House, en dit is dus qua prijs alleen al zo'n "mindere" Kamado, maarrrrr is dat nou écht werkelijk zo? Lees de review en kom er achter! Want ik test de XL Naggado

Tarrington House

Ja Tarrington House is van alle markten thuis. Wat een compleet merk is dit. Van alle denkbare keuken benodigdheden tot en met volledige tuinsets zijn van dit merk te verkrijgen. Gek is het dan ook zeker niet dat er ook een veel BBQ’s te verkrijgen zijn van dit bekende merk. En ga je BBQ’s op de markt brengen, moet je natuurlijk ook komen met een Kamado. En dat hebben ze zeker goed in de gaten gehad bij Tarrington House, want niet alleen komen ze met 2 modellen, ze hebben ook nog eens een hele range aan accessoires uitgebracht om het geheel mee te complimenteren.

 

Unboxing

De enorme doos wordt voor de deur afgeleverd zonder dat deze op een pallet staat. Opvallend, want dit is doorgaans altijd wél het geval. Maargoed ik heb toch geen pompwagen in huis, dus maakt het voor mij alleen maar makkelijker, en scheel weer extra afval.  Op de doos staat al wat informatie over de inhoud, in mijn ooghoek zie ik een getal. Dat getal is106. Hmmm even goed kijken Pierre.  GEWICHT 104 KILO!!

We hebben hier dan ook niet te maken met een standaard Kamado. Nee zeker niet, dit is de grootste kamado die ik tot nu toe ooit getest heb. Wat.een.ding! Alleen de doos al laat zien dat je met een echt Bakbeest te maken gaat krijgen!

Ok verder met het unboxen, de kamado is goed en vooral ook erg handig verpakt. Door simpelweg de 4 banden te verwijderen kan de grote vierkante doos met gemak omhoog getild worden en deze kan ideaal gebruikt worden om al het bescherm materiaal in op te bergen om zo geen chaos is de tuin te krijgen. Alle benodigdheden zitten prima verpakt en komen zo ook heelhuids aan.

Wat opvalt is dat al “het kleine spul” echt perfect verpakt is. Samen met de tools die nodig zijn om deze te bevestigen. Erg netjes!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Assemblage

Zoals bij iedere Kamado beginnen we met het standaard waarin het gevaarte komt te staan. Deze is van roestvrij staal. Door middel van de 4 poten te verbinden met de 2 bijgeleverde koppelstukken staat er al in een korte tijd een frame. Alleen nog de wielen er onder zetten. Let hierbij op dat er altijd 2 wielen bij zitten mét een rem en 2 zonder. Monteer degene met rem altijd naast elkaar en niet per ongeluk tegenover elkaar, zodat je de Kamado met gemak op de beide remmen weg kan zetten.

Dan wordt mijn trouwe buurman weer opgetrommeld, om de Dome in het frame te zetten. Ben je alleen, ga dit niet proberen. Het gaat je niet lukken, en het risico op schade aan jezelf, of aan de Kamado is erg groot. Met z’n tweeën is het goed te doen gelukkig, en door het vilt aan de binnenkant van het frame glijd de dome gemakkelijk en zonder schade in zijn definitieve verblijf plaats.

 

Specificaties

 • Grillrooster roestvrij staal
 • Standaard roestvrij staal.
 • Diameter: 66 cm.
 • Diameter kookoppervlak: 57cm.
 • Capaciteit van de barbecue: 10 Personen
 • Kookoppervlakte: 258 cm2
 • 2  halve heatdeflectors
 • Divide and Conquer
 • Gietijzeren Topvent

 

Eerste indruk

Ja, de eerste indruk is indrukwekkend 🙂 Wat een ongekend grote Kamado. Zoals eerder gezegd, de grootste die wij tot nu toe hebben getest. De enorme afmeting van de Naggado XL eist alle aandacht op van de tuin. En dat in positieve zin, want het is een prachtige machine die voor me staat. De kleur is altijd smaak gevoelig, maar zwart, of een teint daarvan doet het bij mij altijd erg goed. Die kleur wordt onderbroken door de roestvrijstalen elementen, wat een goede combinatie is naar mijn bescheiden mening. De Bamboe plankjes en handgreep zien er nu nog goed uit, echter de ervaring leert dat deze na een paar seizoenswisselingen er slecht aan toe zullen zijn. Wat ook opvalt, is dat er geen gebruik is gemaakt van het zogeheten Infinity gasket, oftewel het “nieuwe” vilt wat eigenlijk elk zelf respecterend kamadomerk aan zijn product toevoegt. Hier dus nog het normale vilt. Ook dit is zeker voor nu niet slecht, echter voor langer gebruik zal dit eerder aan vervanging toe zijn dan het nieuwe vilt. Ook bij de onderste luchtregelaar wordt gebruik gemaakt van vilt om het geheel luchtdicht af te sluiten. Vaak zien we dat deze ook worden afgesloten met een speciale Kit, welke ook langer mee zal gaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Houtskool van Écht

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Vaak word houtskool gekapt van prachtige bossen. Daarom zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit. En een bijzonder specifiek assortiment. Check deze tof gekleurde zak. Speciaal voor kamado’s!!

 

Goed vlees voor op de Naggado

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze mega Kamado, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan? De hele grill ligt vol met de meest lekkere stukjes vlees. Dubbeldoel Burgers, Grote Grillworsten, Heerlijke volle Iberico stokjes. Beef en Steak heeft het allemaal. Het fijne is dat je het online kunt bestellen en de volgende dag diepgevroren geleverd krijgt. Ze leveren ook ’s avonds, wat fijn is als je de volgende dag aan de slag wilt gaan. De prijzen zijn erg aantrekkelijk, zeker voor de hoge kwaliteit vlees én dat proef je!

Eerste gebruik

Eindelijk is daar het moment supreme. De fik erin! Bijna een halve zak kolen gaan in de vuurbox, en met de handige wokkels word een rustig de temperatuur opgevoerd. Ik heb de Naggado eerst een uurtje op 100 graden laten staan, om vervolgens daarna de temperatuur op te krikken naar grill temp, wat bij bij zo’n 200 graden is. Met 1 deflector deel onder een grilrooster helft maak ik een indirecte plek naast de direct grill helft. Super handig dat dit zo compleet wordt bij geleverd. je kan dus gelijk goed aan de slag zonder nog extra aankopen te doen.

Goed, een grill sessie staat gepland en dat gaat naar verwachting prima. Ondanks dat de Naggado zo groot is laat hij zich gemakkelijk temperen en wanneer ik vind dat er genoeg temperatuur is behaalt reageert ie goed op het knijpen van de lucht. Erg fijn dus. Én een teken dat de kamado echt goed lucht dicht is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De deksel wordt met de hulp van 3 grote veren gemakkelijk geopend en eerlijk is eerlijk dit voelt echt heerlijk aan. Zo’n grote deksel geeft je echt het gevoel dat je een ware Pitmaster bent. Echter bij het neer laten komen is het de eerste keer wel even opletten, want bij het laatste stukje moet je best veel zelf de boel afremmen om de deksel niet te hard te laten dicht klappen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat ook nog opviel is dat de thermometer Fahrenheit groter aangeeft dan Graden Celsius. Opvallend, want deze kamado wordt toch echt alleen in Europa verkocht. Een groot pluspunt van de thermometer is dat er aan de onderkant zich een gaatje bevind om het vocht af te voeren. Dat mis ik vaak bij andere merken. Het gebeurt altijd dat er vocht in komt namelijk, en op deze manier kan het vocht er ook weer uit. Dus geen beslagen grillsessies met de Naggado.

Conclusie

Tsja dan is het tijd voor het eindoordeel, en ik moet écht zeggen dat ik positief verrast ben door de Naggado. Ik heb nooit echt veel met de “bouwmarkt kamado’s” gehad door veel negatieve verhalen en indrukken bij de showrooms zelf. Dus mijn verwachtingen waren niet al te best. Echter is het gebruik van de Naggado echt zeer goed bevallen en ook het gehele plaatje, zoals hoe de kamado afgeleverd wordt is echt zeer goed te noemen. Ja er zijn wat minpuntjes zoals het gebruik van vilt en de bamboe tafeltjes, maar die “te kort komingen” worden ruimschoots gecompenseerd door de aanschafprijs. Die is namelijk 649,- Ja je leest het goed! Voor zo’n enorme Kamdo vind ik dat een hele scherpe prijs. Natuurlijk is het en hele uitgave, maar vergelijkend met de andere merken met deze afmetingen is dit echt zeer uniek te noemen. En dan ook nog eens zo compleet geleverd! Ik ben om!

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Naggado XL is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado tot 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.