Review: The Original Grill Master Gloves beschermen tot 800 graden!


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Grill Master Gloves van Grill Master Gloves met 5 sterren.

The Good
  • Extreem hittebestendig
  • Lange mouwen
  • One size fits all
  • Goed uitwasbaar
  • Iedere handschoen is dubbelzijdig

The Bad

BFF staat in de barbecuewereld voor Burn Your Fucking Fingers. Met andere woorden, je bent zo druk met jouw goddelijke creaties dat je vergeet je vingers voldoende te beschermen. The Original Grill Master Gloves beloven bescherming tot 800 graden Celsius en die uitdaging ging ik aan. Unboxing De The Original Grill Master Gloves worden geleverd […]

BFF staat in de barbecuewereld voor Burn Your Fucking Fingers. Met andere woorden, je bent zo druk met jouw goddelijke creaties dat je vergeet je vingers voldoende te beschermen. The Original Grill Master Gloves beloven bescherming tot 800 graden Celsius en die uitdaging ging ik aan.

Unboxing

De The Original Grill Master Gloves worden geleverd in een plastic envelop. Hier zit een verhaal achter dat verder gaat dan dat je zo’n plastic zak gemakkelijk kunt recyclen. Tijdens jouw werk aan de grill komen die handschoenen voor vetspetters en verrukkelijke geurtjes te zitten. Stel dat je ze niet na iedere grillsessie wast, maar ze wel in je schuurtje wilt leggen? Dan kun je ze in deze hersluitbare zak stoppen om te zorgen dat ze geen ongedierte aantrekken. Slim!

 

Wat is Aramide?

Er zijn heel wat Aramide handschoenen. Die beschermen je allemaal tot 800 graden Celsius. Aramide is een materiaal dat bestaat uit extreem stevige polymeer ketens. Deze worden bijeengehouden door waterstofmoleculen. Hierdoor kent het materiaal een relatief laag gewicht. Ten opzichte van normale synthetische vezels, kent het een paar zeer belangrijke eigenschappen.

Naast dat het materiaal zeer sterk is, is het goed bestand tegen weekmakers die bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen zitten. Okay, dat is niet mega belangrijk, maar zegt wel dat het materiaal prima overleeft in de wasmachine.

Interessanter is dat het materiaal geen smeltpunt meer kent. Dit is misschien niet handig voor de recycling, maar ze zouden maar zo een leven lang mee kunnen gaan. Ook het ontvlampunt ligt extreem hoog. Vandaar dat ze al snel meekrijgen dat ze tot 800 graden meegaan. Bovendien behoudt met materiaal bij dergelijk hoge temperaturen ook haar structuur en daarmee haar stevigheid. Dit maakt het materiaal extreem handig voor gebruik achter de barbecue. Maar daar kom ik zo verder op terug.

Design

The Original Grill Master Gloves probeert zich op enkele gebieden te onderscheiden van de markt. Ze zijn immers niet de enigen die zich richten op bescherming van de klauwtjes tot 800 graden Celsius. Dus laat ik beginnen met alles waarin ze zich niet onderscheiden.

Dat is vooral dat er is gekozen voor een dubbelzijdig ontwerp van de handschoen. Er is dus geen linker of rechter handschoen. Je krijgt twee exact dezelfde handschoenen. Dit is prettig. Ik draag er altijd maar één tegelijk. Kan die andere prima een rondje door de wasmachine maken. En dat ging tijdens de test al meerdere malen goed.

De handschoenen zijn ook voorzien van een extra lange sleeve. Eveneens niet heel bijzonder in de high-end markt, maar wel een enorm verschil ten opzichte van goedkopere handschoenen. Zo’n lange sleeve is belangrijk om jouw onderarm extra bescherming te geven. Bijvoorbeeld wanneer je de kamado net wat te enthousiast opentrekt.

Wat ook niet onderscheidend is, is het gebruik van flexibel siliconenrubber op de vingers en palm/rug van de hand. Deze geven je extra grip tijdens het werken met de barbecue. Belangrijk om te weten is dat siliconen een smeltpunt van 1414 graden Celsius kennen, maar dit bij siliconenrubber veel lager ligt. Dat begrind vanaf 200-450 graden Celsius te degraderen in kwaliteit. Hier heb je gelukkig weinig tot geen last van door de dikke stoflaag tussen het rubber en jouw BBQ klauwen. Toch is de aanwezigheid van het materiaal belangrijk om dat de stof anders erg glad is en dat zou niet handig zijn.

Het onderscheid tussen The Original Grill Master Gloves begint bij datzelfde siliconenrubber. Waar anderen strepen en andere grote patronen gebruiken, kiest dit merk voor stippen. Die rekken gemakkelijker. Van een vrouwen medium hand tot een enorme mannenklauw, deze handschoen past wel. Dit maakt dat je The Original Grill Master Gloves ook prima als cadeau voor iemand kunt kopen. De kans is wel heel klein dat deze niet past. En ja, die iemand mag ook een keukenprinses zijn, want deze handschoenen zijn ook handig voor de oven.

Om je lang bescherming te geven, heeft The Original Grill Master Gloves de handschoenen lekker dik gewoven. Daarbij zijn de vingers niet uitgeknipt en dicht gestikt, iets dat we bij goedkopere alternatieven tegenkomen en echt niet prettig draagt. Hier zijn de handschoenen echt in vorm gewoven, dus keurig om de vingers heen. Dit is erg comfortabel.

De praktijktest

The Original Grill Master Gloves toont op haar website een tabel met temperaturen en hoelang je beschermd blijft. Bij 800 graden is dit 7~10 seconden terwijl dit op 500 graden al 12~15 seconden is.

Natuurlijk moest ik dit in de praktijk testen door loeihete roosters van mijn Barbecoa.pro kamado te pakken. Evenals hete heat deflectors. Maar ket kon nog heter. In mijn hand zie je een stuk kokosbriket dat al deels witheet is… maar dat kan natuurlijk ook gewoon gedoofde as zijn. Komende week publiceer ik de video waarin ik deze briket uit het vuur pak. Wanneer ik m’n duim erop druk, hoor je het siliconenrubber sissen van ongeluk. Ja, dat kan dus gewoon met deze handschoenen, maar inderdaad niet al te lang. Hoe tof is dat om je kolen snel en handig te rangschikken. Holy crap!?

Wat je vooral niet moet doen

Even een algemene waarschuwing die geldt voor alle BBQ handschoenen. Gebruik ze nooit nat! Er zijn van die BBQ clowns die denken dat een natte handschoen langer bescherming biedt. Water heeft echter een kookpunt van 100 graden Celsius. Je wilt niet dat het water in je handschoen gaat koken, want dan kan jouw hand geen kant meer op.

Conclusie: The Original Grill Master Gloves

Het was een stevige belofte die The Original Grill Master Gloves deed… en ik geef toe dat ik het best spannend vond om deze handschoenen te testen. Natuurlijk hebben we geen labtest kunnen doen om die 800 graden goed vast te stellen. Maar als je ziet dat ik hete briketten kan oppakken met deze handschoenen, dan weet je dat dit in ieder geval heel veilig werkt achter de barbecue.

Oja, voor iedereen met een elektrieke barbecue, Aramid is niet geleidend. Lekker veilig dus.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.