Review: Vulcanus Pro 91 Chef


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Schitterend design
  • 12 mm dikke bakplaat
  • Vaste bakplaat
  • Vet afvoersysteem
  • Gezonder grillen
  • Groter bak oppervlakte door vorm
  • Geen handleiding nodig
  • Accumulerende keramische platen

The Bad
  • Stelpoten voor waterpas stellen
  • Lucht niet te regelen tijdens grillen

Vuurschalen worden steeds populairder. Helemaal nu het eind van de Corona pandemie in zicht is, en de maatregelingen versoepeld worden, is dit dé manier van sociaal eten. Een Vuurschaal nodigt uit om er bij te staan om de vlammen te aanschouwen. Dit is waar Vulcanus grill voor staat. Sociaal eten, met vrienden en familie, en het kan met zoveel je wilt met de uitvoering die ik grondig aan de tand ga voelen. De Vulcanus Pro 91 Chéf. Waar vakmanschap en liefde voor eten elkaar ontmoeten.

Vulcanus is ontstaan door een combinatie van vakmanschap van Ondřej. Een tsjechische smid met een voorliefde voor lekker eten. Dit is dé perfecte combinatie, om tot een top product te komen. Hij heeft alles in de vervaardiging van de barbecue gelegd. Zijn kennis, ervaring, gevoel, visie en herinneringen. Dus helemaal uit Tjechië en verkrijgbaar in Nederland bij Harlem BBQ

Unboxing

Yes! Eindelijk is dan de lang verwachtte Vulcanus Pro 91 Chéf binnen. Het gevaarte wordt op een europallet geleverd, en is dusdanig groot dat deze er onderuit gehaald moet worden om door mijn poort te komen. Gelukkig is de bezorger erg behulpzaam, en met gebundelde krachten staat dan echt in een de Vulcanus Grill in de achtertuin.

Wat echt super handig is, is dat de vuurschaal in 1 deel aankomt. Het is eigenlijk alleen een kwestie van de bovenkant van de doos eraf halen en de grote vierkant doos kan omhoog getild worden. Er komt bij geen assemblage bij kijken dus. Dat maakt mij blij en dat niet alleen, er kan vrijwel direct gegrild gaan worden. voordat de grote doos nog verwijdert is is de cover van de grill als eerste zichtbaar. Deze wordt goed beschermt voor beschadigen door middel van een anti kras tape die gemakkelijk te verwijderen is. Daarna is de grill in zijn totaliteit erg snel te zien dus.

Eerste Indruk

Zoals gezegd, staat de Vulcanus pro 91 Chef binnen no time te shinen in de tuin. Ik moet zeggen dat ik gelijk onder de indruk ben van het geheel. Wat opvalt is dat de grillplaat vast zit aan het Cortenstalen gedeelte. Dit in tegenstelling tot de andere vuurschalen die we tot nu toe hebben getest. Daarvan zijn de platen allemaal los.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat nog meer opvalt, is de gefreesde afvoer voor olie en bakvocht. Deze komen hierdoor in een handig uitneembare bak die alles opvangt en zorgt er voor dat er een stuk gezonder gekookt wordt aan deze plaat. Doordat er geen vet verbrand wordt in de vlammen. Ook nieuw voor mij, is dat de binnenkant van de vuurbak “bekleed” is met keramiek. Dit om langer warmte af te geven aan iedereen die om de grill staat, en de bakplaat uiteraard.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Erg mooi om het logo terug te zien in de luchtregelaar. Dit lijkt in eerste instantie een erg goede optie, maar hier kom ik later op terug.

De Vulcanus pro 91 Chef wordt geleverd met de optionele Multi Grid. Hiermee vergroot je het bakoppervlak. De plaat valt precies in het opening van de grill op op 1 level te grillen. Maar het gave van deze optie is juist dat je de plaat op 4 staanders kan monteren om zodoende je eten echt boven de vlammen te grillen. Makkelijk te installeren en zit erg goed in elkaar.

Specificaties

Gewicht 169 kg
Afmetingen product 910 x 990 x 910 mm
Grilloppervlak 910 x 910 mm
Land van herkomst Tsjechië
Garantieperiode 5 jaar
Materiaal Cor-Ten staal

Hoe wordt de Vulcanus grill gemaakt?

 

Eerste gebruik

Dan komt het leukste van de hele grill. De eerste keer vlammen! Ik maak gebruik van de Hotsticks van Écht voor extra lang warmte plezier, want je weet niet van te voren hoelang er gegrild gaat worden. En met deze sticks zit je, door hun extreem lange brandtijd altijd goed. Bovenop de sticks gaat een aangename hoeveelheid Baaihout. Dit kurkdroge hout zorgt voor een schone verbranding met weinig rookontwikkeling.

De verleiding om gelijk een groot vuur te maken is erg groot, echter is dit niet verstandig om te doen. Door te snel opstoken zou de bakplaat krom kunnen trekken. En dat is niet wat je wilt uiteraard. Dus met een kalm vuurtje wat zo nu en dan wat extra aandacht krijgt met de Looftlighter wordt de temperatuur van de plaat rustig opgebouwd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat opvalt in dit proces is dat er toch behoorlijk wat rookontwikkeling ontstaat. De luchtregelaar waar tevens ook asresten doorheen vallen staat op zijn meest open stand. Ik open de afval bak aan de onderkant en er is direct opvallend verschil. De opvang bak is dus erg handig voor het opvangen van vet en asresten, maar zorgt wel voor een stagnatie qua zuurstof aanvoer, en dus ook rookontwikkeling.

Met de afval bak eruit is de rook snel weg

 

Nu de plaat de gewenste temperatuur is kunnen we deze invetten met arachide olie, ook wel pinda olie genoemd. Deze olie heeft een de eigenschap dat je er zeer heet mee kan koken zonder dat het gaat aanbranden. Ideaal dus voor vuurschalen als deze dus! Het is een erg warme dag en nu de temperatuur van de Vulcanus flink aan het oplopen is word het een warme bedoeling, maar het is erg leuk om te doen. En dan zijn we nog maar net begonnen!

Ok, invetten dus en dan is het zaak om verschillende warmte zones te maken. Wat eigenlijk wil zeggen dat ik 4 verschillende hoeveelheden brandstoffen tegen de 4 platen aan leg.

 

Door op deze manier de Vulcanus in te delen maak je het jezelf erg makkelijk. Want op deze manier heb je altijd een gedeelte van de plaat met de juiste temperatuur voor ieder stukje vlees of vis. Je kan echt zien en ook horen wanneer een vleesje te hard gaat en op een ander gedeelte moet door garen, Echt een leuke manier van BBQ-en is dit. Je speelt met verschillende temperatuur zones en je waand je een echte chef wanneer je voelt dat het lekker gaat.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De gefreesde vet afvoer werkt goed, echter door dat er geen pootjes onder de Base zitten kan ik de grill niet waterpas stellen.  Dit zorgt ervoor dat de vet afvoer niet optimaal werkt, en er loopt op deze manier dus wél af en toe vet in het vuur. Voor mij maakt dit niet veel uit, echter is dit wel een feature van Vulcanus waarmee ze de concurentie aan het denken mee zetten. Idee is top, uitvoering wat minder.

Hout om te braaien!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Begin dit jaar kwam SlowWwood met een nieuw product uit. De Braaibox!! Deze box is samengesteld door Comforttrade (braai.nl) en SlowWwood. In de box zit 15kilo topkwaliteit en kurkdroog braaihout. Dit hout is zwaar, het brandt lang en megadroog. Ideaal hout om lekker mee te BBQ-en. Het mooie is dat de braaiheren van elke verkochte box een bedrag te doneren naar Stichting MAMAS. Zo krijg je het niet alleen warm van buiten, maar óók van binnen.

Hotsticks van Écht

Als je hout brand met de aanmaakhoutwol, dan is het een pro tip om je vuur aan te vullen met ECHT® Hotsticks. Dit zijn Briketten die worden gemaakt van kokosschillen.  Deze hotsticks zijn groot en dik en branden mooi lang en constant. De hotsticks zijn geperst zonder bindmiddel, waardoor ze wat langer nodig hebben om goed te branden. Gooi ze dus niet direct op je aanmaakhoutwol, maar wacht tot je haardhout lekker brand en vul het vuur aan met de hotsticks. Dan merk je dat je een hele avond kunt grillen op een stik over 4 en kun je later weer overgaan op hout als je grillfeest klaar is, maar je wel nog wilt geniet van de warmte.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Je kunt deze producten vinden in de webwinkel van ECHT.

Bakkers klaar? Bakken maar!

Ja en dan gaan we los! De Plaat is heet en smeekt bijna om vlees en vis. Nou dat kan ie krijgen. Door het pretpakket van Beef&Steak kunnen we een waar feestmaal voor onze gasten neer zetten. Kijk mee en geniet!!

Het koken op een plaat is heel gaaf. Wel intensief, want je moet goed kijken en luisteren. je hoort aan het sissen van het product op de plaat dat de op een hete zone ligt, maar hoe heet dat dan écht is weet je niet. Veel controleren in het begin zorgt ervoor dat je snel feeling met je plaat krijgt en als snel zal je merken dat je de Vulcanus goed onder de knie hebt en dat voelt echt heel gaaf. Je kookt echt op zicht en gevoel. Je zintuigen worden geprikkeld om ze later nog meer te prikkelen met het proeven!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Conclusie

Ja wat een heerlijke machine is de Vulcanus pro 91 Chéf. Een machine inderdaad, want wat kan je hier wanneer je wilt toch een partij eten op kwijt zeg. Goeiendagschotel wat een oppervlak om mee aan de slag te gaan! De vierkante vorm van de bakplaat zorgt er voor dat er 1/3 meer oppervlakte ontstaat dan een ronde plaat met de zelfde diameter. Slim dus, echter is de vorm wel smaak gevoelig. Persoonlijk vind ik het een pracht object wat alle aandacht opeist in je tuin. Wanneer er gasten zijn lopen ze direct naar de grill toe om te kijken naar de details en goede afwerking. Dit is echt een high-end model wat zich makkelijk kan scharen in klasse van bijvoorbeeld Ofyr. Een waar ornament voor in de tuin, waar je onvergetelijke gerechten mee kan maken, herinneringen voor het leven die gemaakt gaan worden op zwoele zomeravonden. Dit is waar vuurschalen zoals deze voor staan. Toegegeven, het is een hele investering, maar je gaat er zoveel voor terug krijgen. en alle waar naar zijn geld zeg ik altijd. Dit is echt een product wat gebouwd is om een leven lang mee te gaan.

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Vulcanus pro 91 Chef is één van de grote kanshebbers in de categorie Houtgestookte BBQ. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.