Review: Cosori TurboBlaze


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de TurboBlaze van Cosori met 4.5 sterren.

The Good
 • Gebruiksvriendelijk
 • Esthetiek
 • Stille werking
 • Ruime capaciteit voor het formaat
 • Makkelijk schoon te houden
 • Beschikbarheid van op het model gespecificeerde recepten

The Bad

Airfryers hebben sinds ongeveer 15 jaar geleden een vast plekje weten te veroveren binnen de meeste huishoudkeukens. We waren benieuwd naar wat de stand van zaken is rond hedendaagse airfryers en kozen voor deze test voor een airfryer van Cosori. Het Chinese merk was al een aardige tijd actief in Europa, met name in Duitsland, […]

Airfryers hebben sinds ongeveer 15 jaar geleden een vast plekje weten te veroveren binnen de meeste huishoudkeukens. We waren benieuwd naar wat de stand van zaken is rond hedendaagse airfryers en kozen voor deze test voor een airfryer van Cosori. Het Chinese merk was al een aardige tijd actief in Europa, met name in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar recent werd de push vergroot voor een bredere markt, waardoor ook onze aandacht getrokken werd.

Voor hen die Corosi niet kennen, het is een merk dat zich vooral focust op apparaten die te maken hebben met het bereiden van voedsel; denk aan airfryers, broodroosterovens, voedseldehydrators, rijstkokers, snelkookpannen en waterkokers. Naar Cosori’s zeggen ligt hierbij een focus op innovatie, gezondheid en gebruiksgemak. In Nederland beperkt het merk zich vooralsnog tot airfryers, de productcategorie waar het voor Cosori (overigens een anagram van ‘cosmopolitan’ en ‘rising’) mee begon.

We kozen voor het bespreken van de TurboBlaze. Dit vanwege het gegeven dat een innovatieve DC-motor toegepast zou zijn waarmee het bereiden van voedsel een stuk sneller zou moeten gaan.

 

Uitpakken

De Cosori TurboBlaze komt verpakt in een doos waarin het stevig omgeven is met piepschuim. Eigenlijk precies zoals je het zou verwachten. Wanneer we de airfryer los bekijken, zien we dat Cosori evoor gekozen heeft wat waarschuwingen te plaatsen die op zich logisch overkomen, maar misschien voor een beginnende gebruiker toch handig zijn. Goed dat dit niet zomaar met een meegeleverd papiertje onder het mom van ‘veiligheidsinstructies’ gedaan wordt. Ondanks dat we deze bij alle apparaten die we testen, uiteraard, zorgvuldig doorlezen…

We zien tevens een QR-code voor de VeSync-app (VeSync is de moederorganisatie boven Cosori waar ook Etekcity en Levoit onder vallen) waarin we recepten kunnen vinden, en wat basis instructies die verder echt voor zichzelf spreken.

De airfryer is verder natuurlijk gewoon een airfryer, zonder meegeleverde accessories… Tenminste dat zou je zeggen. Wanneer we de lade openen, zien we dat een grillrekje met 5 spiesjes meegeleverd wordt. Altijd leuk natuurlijk.

Wij kregen bovendien van Cosori het ‘5,5-Litre Air Fryer Accessoires II’-pakket meegeleverd.

Hierin vinden we:

 • 1 bakvorm voor taart, brood of cake (Ø19,6cm)
 • 1 pizzapan (Ø19,6cm)
 • 1 siliconen onderzetter (Ø17,8cm)
 • 1 eggbites/cupcake houder (Ø16,6cm)
 • 1 rond metalen grillrek (Ø20,3cm)
 • 100 bakpapier bakjes (Ø20cm)

 

Ontwerp

Het eerste dat opviel aan het ontwerp van de Cosori TurboBlaze is dat het een vrij elegant uitgevoerde airfyer is. Het apparaat is bijna volledig uit plastic opgetrokken, maar de matte afwerking, de feel van de afwerking en de keuzes qua vormgeving zowel in kleur en vorm geeft de TurboBlaze een eigen uiterlijk mee. Extra in het oog springt de interface aan de bovenzijde. We zijn niet echt van de glossy afwerkingen, maar in dit geval past het. Ja, het is zeer gevoelig voor vetvlekken en vingerafdrukken, maar dat kunnen we wel accepteren. De interface spreekt overigens voor zich. Verder vindt je zowel op de website als in de handleiding een overzicht van zaken waarvoor de modi in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Bovendien vinden we op de Amerikaanse site van Cosori zowaar een receptenboek voor de TurboBlaze. Kennelijk krijg je deze in bepaalde markten in hard-copy ook bij de airfryer meegeleverd. Jammer dat dit in Nederland niet het geval is.

De TurboBlaze weegt ongeveer 6 kilogram en het formaat van de airfyer is ongeveer 30 x 30 x 30 centimeter. De handvat steekt ongeveer 6,5 centimeter uit en heeft een sluitbeveiliging. We zijn er niet helemaal over uit of dit echt nodig is. Meer beveiliging is aan de ene kant altijd goed, en op zich wordt na verloop van tijd het indrukken van de knop een automatisme. Hoewel uw reviewer persoonlijk wel voor een sluitbeveiliging is, kunnen we het ons voorstellen dat andere gebruikers dit toch als een losse handeling zullen blijven zien en in plaats daarvan gewoon een lade uit het apparaat willen trekken zonder onnodig iets in te hoeven drukken.

Als we de lade bekijken, zien we dat het rooster in de mand met rubberen stoppen vast zit in de vier uitsparingen in de hoeken van de lade. Een erg slimme toepassing, omdat op deze manier je makkelijk de lade kan omkiepen zonder dat het rooster mee komt. Ondertussen kan nog steeds de maximale ruimte van de lade benuttigd worden (de meeste airfryers gebruiken een intern mandconstruct die je uit de lade kan tillen, welke meer ruimte inneemt). Minder slim ontworpen vinden we het middelste ‘handvat’-deel waarmee je de rooster uit de lade moet trekken. De gaten zijn iets te groot, waardoor bijvoorbeeld bij het bereiden van friet, wat frietjes doorheen kunnen vallen. Geen enorm probleem, maar ideaal is anders.

Aan de achterzijde van de TurboBlaze zien we een beugel voor het wikkelen van de kabel wanneer je de airfryer niet gebruikt. Ook zien we de luchtuitvoer. De beugel zorgt er tevens voor dat het onmogelijk is dat je de airfryer ergens tegenaan zet terwijl de uitvoer geblokkeerd wordt. De lucht invoer zit aan de bovenzijde onder de interface in het goudkleurige deel van de body.

De stroomkabel is een vast exemplaar. Dit is meestal het geval bij dit soort keukenapparatuur, en we denken dat de lengte van 95 cm voor de meesten lang genoeg is. Een modulaire oplossing was echter een plus geweest.

 

Gebruik

Welnu, eens zien wat die geweldige DC-motor oplevert als we de Cosori TurboBlaze eens aan het werk zetten. Zoals aan de interface te zien is, is het gebruik van de TurboBlaze redelijk rechttoe-rechtaan. Als je het overzicht in de handleiding doorkijkt, heb je in de meeste gevallen genoeg aan het kiezen van een programma welke allen een eigen ventilatorsnelheid, tijd en temperatuur hebben. Deze laatste twee kan je naar eigen inzicht aanpassen, de ventilatorsnelheid niet en staat per programma vast.

Als we eerst het voorverwarmprogramma kiezen, merken we al hoe stil de airfryer over komt. Op een afstand van rond de 35 cm meten we een geluidssterkte van rond de 40 dB. De feedback van de display gebeurt met piepjes. Die hoor je als je iets ingeeft, maar ook als een programma klaar is (en wanneer je de Airfryer in- en uitschakelt). Het valt verder op dat de mand vrij groot (ongeveer 24,5 x 24,5 x 9 (ongeveer 11 diep zonder rooster)) is voor het formaat van de airfryer.

Ok, laten we daadwerkelijk iets bereiden.

We probeerden wat zaken als groente te garen, zelfgemaakte friet en een tosti. Dit ging prima op basis van de gekozen programma’s met behulp van de genoemde overzichten. Wil je echter een airfryer beoordelen, dan zul je voor het typische airfryer-werk moeten gaan; hetelucht frituren en snel opwarmen. Hoewel het uiteindelijk zelf een beetje experimenteren is, ging het bereiden van voedsel eigenlijk zonder klachten. We merken wel dat het idee van de krachtigere motor, waar de TurboBlaze-naam vandaan komt, daadwerkelijk een ding is. Dit betekent dat het aanhouden van de bereidingsinstructies die meestal redelijk accuraat zijn, in combinatie met de TurboBlaze iets anders (korter) ingeschat dienen te worden omdat de kans groot is dat je met óf aangebrande gerechten komt te zitten, of gerechten die van buiten zo snel dichtschroeiden, dat het garen of opwarmen van binnen niet goed gebeurt.

Zo warmden we een foccacia op welke volgens de instructies 10 minuten opgewarmd moest worden bij x-temperatuur (we weten niet meer welke). We kozen voor 8, en hoewel het broodje prima smaakte, was het alsnog te lang.

Onze loempia leek prima van buiten, maar was te koud van binnen. Met het doormiddensnijden en doorverwarmen is deze alsnog gered. Bij een volgende poging kozen we voor een programma welke een lagere fan-snelheid heeft en stelden we handmatig een lagere temperatuur in wat resulteerde in een perfect bereide loempia.

Het opnieuw opwarmen van een kebabrol is nog altijd iets waarvoor we het ideale programma moeten inklemmen qua instellingen. We vragen ons af of het handmatig kunnen variëren van de ventilatorsnelheid een gewenste instelling is. In principe wil je zo weinig mogelijk keuzes, en alles automatisch laten doen, maar aan de andere kant is het natuurlijk zo dat een beschikbare feature niet ook daadwerkelijk gebruikt hoeft te worden als je dit niet wil.

Een airfryer met bakpapier gebruiken is uw reviewer nooit een fan van geweest. Tenminste, niet voor frituren. We hebben geprobeerd wat kipfilet en groente klaar te maken met het bakpapier welke we meegeleverd kregen, en dat werkte eigenlijk prima. Voor het snel bereiden van wat langere snacks als carrero’s en frikandellen merkten we echter dat het bakpapier toch een beperking vormde en de ene zijde minder goed klaar was dan de andere zijde. De gefotografeerde frikandellen zijn tussentijds gedraaid, maar je ziet alsnog dat er een duidelijk verschil is tussen de zijdes.

Na een paar weken met de TurboBlaze doorgebracht te hebben, hadden we redelijk goed door wat het gedrag van gerechten precies zal zijn tijdens het opwarmen met bepaalde gebruikte instellingen. Het komt feitelijk neer op het gebruik van conservatievere instellingen die je later opschroeft. We zien het aangepaste gedrag van de TurboBlaze versus andere airfryers niet als een nadeel. Innovatie betekent in de meeste gevallen dat iets anders werkt, en daar zul je je als gebruiker op moeten instellen. En als dit binnen redelijke kaders mogelijk is, zien we dit niet als een probleem.

Reinigen

Reinigen van de TurboBlaze, zowel extern als intern gaat vrij makkelijk. De finish van de body laat zich makkelijk afnemen, even als de bovenzijde. De mand zelf is door de simpele opzet met het interne rooster makkelijk af te doen. Stel dat je de keus maakt geen bakpapier te gebruiken, moet je het erg bont maken wil je langer dan een seconde of twintig bezig te zijn met het afdoen van de mand en het rooster na ieder gebruik.

 

VeSync App

Cosori verwijst naar de VeSync-app voor wat recepten middels de eerder genoemde QR-code. In de app zijn de nodige recepten te vinden specifiek voor jouw airfryer. Al is het misschien een beetje verwarrend dat bij de recepten de TurboBlaze aangemerkt wordt als de ‘DC601/DC602’, terwijl je wel ‘TurboBlaze’ invult bij ‘My Devices’ (de app is helaas in het Engels) en dit modelnummer op dat punt nergens aangegeven wordt.

Qua werking is de app verder niet bepaald intuïtief als je echt alleen maar recepten wil vinden. Deze krijg je voor zover wij uitvonden namelijk alleen te zien als je eerst kiest voor ‘search’ en vervolgens een van de subcategorieën kiest.

Wellicht is het een van die dingen die naar voren komt wanneer je ervoor kiest een all-in-one-app te maken (de app is bedoeld voor veel meer dan alleen airfryers en recepten. Waarschijnlijk is deze voor het volledige gamma van alle VeSync-merken en biedt het dus ruimte om ook bijvoorbeeld allerlei persoonlijke gegevens in te vullen en automatische scénes aan te maken) in plaats van voor meer specifiek gebruik.

Hoe dan ook, weet je eenmaal hoe de recepten te vinden, dan krijg je een esthetisch plezierig ogend overzicht met een duidelijke lijst van benodigde ingrediënten, instructies voor het bereiden en welke instellingen je voor je airfryer moet kiezen.

 

Conclusie

Hoewel het even zoeken was naar wat het effect van de krachtige DC-motor van de Cosori TurboBlaze precies betekende voor hoe je met de airfryer om moet gaan rond het bereiden van je gerechten, kunnen we na een testperiode van ongeveer drie weken alleen maar zeggen dat we zeer tevreden zijn over het apparaat. Het uiterlijk is dik voor elkaar, de gebruiksvriendelijkheid valt weinig over te klagen en de prestaties zijn eveneens top. De airfryer is bovendien makkelijk schoon te houden.

Cosori promoot het apparaat als iets dat ook daadwerkelijk sneller je voedsel kan bereiden. Dit is op zich waar, maar we willen dit gegeven niet te veel op waarde schatten omdat het een keus is tussen ‘snel’ en ‘sneller’ en het alleen geldt voor specifieke gevallen. ‘More power’ is nu eenmaal niet het antwoord als het om het bereiden van veel gerechten gaat; het op de juiste manier opwarmen duurt gewoon zo lang als het duurt.

Een extra plus is de extra informatie die Cosori beschikbaar heeft gemaakt, met name de recepten specifiek voor de TurboBlaze. Al met al kunnen we de Cosori TurboBlaze van harte aanraden.

# reacties

 • Interessante review. Dank hiervoor. Ik was op zoek naar een airfryer die er ook goed uit ziet en dit is op het oog iig een mooi apparaat. Goed om te weten dat het ook functioneel wel een goede ding is kennelijk. Deze gaat op de lijst!

 • Thanks for the review. I replaced my old Philips airfryer with this one and this review was on point for me. I really like it. I’m not huge on cooking, but the app gives quite some interesting suggestions and for a while I made a lot with the Cosori.

  Great to have another option for easy food preparing and it was interesting to learn an airfryer can be way more than just for warming up snacks.

 • Hoi Rajesh,

  Heb jij ook last gehad van een plastic geur tijdens gebruik van de Cosori turboblaze airfryer? Ik heb er ook net eentje aangeschaft en tijdens het gebruik ruikt het naar plastic, hopelijk verdwijnt dit vanzelf na een paar gebruiken. Hoor graag!

  • Nee, daar heb ik vanaf dag één nul last van gehad. Als ik kijk naar de bouw van het apparaat is dit ook niet logisch, aangezien de plastic delen op geen enkele manier in aanraking komen met hete delen. Neem het even op met de support van Cosori of de winkel waar je hem kocht. Zou een eventuele terugkoppeling waarderen als er iets interessants over te melden is.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.