Review: Eden Essentials 4-delige (Messenset)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Essentails Messenset van Eden met 4 sterren.

The Good
 • Voordelig
 • Licht van gewicht
 • Kwaliteitsmessen

The Bad
 • Comfort intensief gebruik

Koksmessen zijn bijna onmisbaar in je keuken. Bijna, maar omdat de prijs nogal kan oplopen en niet iedere thuiskok de geldboom (Pachira aquatica) in de keuken heeft groeien komt Eden met wat nieuws: Eden Essentials. Betaalbare kwaliteit met een scherp randje! Eden is een exclusief merk van Knivesandtools dat alleen via die site te koop […]

Koksmessen zijn bijna onmisbaar in je keuken. Bijna, maar omdat de prijs nogal kan oplopen en niet iedere thuiskok de geldboom (Pachira aquatica) in de keuken heeft groeien komt Eden met wat nieuws: Eden Essentials. Betaalbare kwaliteit met een scherp randje!

Eden is een exclusief merk van Knivesandtools dat alleen via die site te koop is. De productie van deze lijn messen komt direct van de bron, zonder tussenhandel en Europees. Binnen het merk Eden, dat al scherp geprijsd is, bevindt zich een instap submerk voor de chef die op de centen let. Eden Essentials wordt gekenmerkt door een aantal punten.

De Messenset

In de messenset bevinden zich 4 soorten messen:  Eden Essentials koksmes 20 cm, broodmes 20,5 cm,  universeelmes 15 cm,  officemes 9 cm, 2000-108. Het koksmes en het broodmes hebben geen extra uitleg nodig, maar het universeelmes en officemes wil ik graag even toelichten. Een universeelmes is namelijk een wat kleiner koksmes. Zo gebruik je dit mes vooral om kruiden te snijden en kleinere stukken vlees zoals worstjes en kaas. In de praktijk zal je merken dat je dit mes het meeste pakt voor de kleinere klusjes waar het koksmes net even te groot voor is.

Het officemes mag je niet mee naar kantoor nemen, waar het vandaan komt die naam, Joost mag het weten. Het mesje van 9 cm kun je het meest vergelijken met een sterkere en preciezere vorm van het allerhande aardappelschil mesje. Het is voor de allerkleinste klusjes en het langdurige schilwerk.

Full-tang

Het design van de messenset is authentiek Duits, te herkennen aan de 3 nagels. Het staal van het mes is langer en het lemmet loopt langer door in het heft om zo meer kracht te kunnen geven bij zwaardere snijklussen. Het hefboomeffect versterkt waardoor je met minder kracht soepeler kunt snijden.

Polyoxymethyleen

Het heft is gemaakt van polyoxymethyleen, een bijna metaalachtige harde plasticsoort die gemakkelijk te bewerken is en veel wordt gebruikt in industriële toepassingen vanwege de hardheid en het feit dat het niet oxideert.

X50CrMoV15-staal

Nee, dit is niet mijn wachtwoord deze staalcode is de naamgeving voor roestvaststaal met de naam ‘Duits staal’. Voor de schei en natuurkundigen onder ons heb ik voor de aardigheid de samenstelling opgezocht.

IJzer (Fe)

0,50 % Koolstof (C)

15% Chroom (Cr)

Molybdeen (Mo, ongespecificeerd maar ca. 1%)

Vanadium (V, < 1%)

Wat een kenner zou kunnen opvallen is dat het koolstofpercentage voor messenstaal niet bijzonder hoog ligt, waardoor de hardheid op zo’n 55 C ligt. Deze hardheid is gemiddeld, voordelig en is vergelijkbaar met de Europese merken zoals Sabatier, Gude, Zwilling, Helkels & Wusthof, Messermeister. Waarom de hardheid belangrijk is? Als je een enorm hard en sterk mes hebt kun je het veel vaker slijpen en is het veel duurzamer. Hoe hoger de Rockwell C score, hoe harder en duurzamer het mes.

 

Het gebruik

Het gebruik van alle vier de messen komt aardig overeen en verschilt enkel in de manier van hanteren door het mestype en niet door het ontwerp of materiaal van Eden. Het koksmes voelt zeer prettig, licht van gewicht en bij levering vlijmscherp. Het universeelmes is zeer gemakkelijk en precies te hanteren. Het officemes werkt verfijnt en snijdt dwars door pitjes heen, waar het broodmes een stokbrood doorglijdt alsof het pudding is. Korstjes wegsnijden voor kinderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Door het materiaal van het heft en de sterkte van het staal voel je dat je een duurzaam mes in handen hebt. Het mist misschien ietsjes aan gebruikscomfort bij het handvat en volledig omvatten van het mes. Je voelt een lichte scheiding tussen het materiaal staal en plastic. Deze zogenaamde minpuntjes aanvaard ik van harte bij het zien van de adviesprijs van ongeveer € 100,- voor de hele set.

Specificaties

 

 • Merk: Eden
 • Serie: Essentials
 • Type: broodmes, koksmes, officemes, universeelmes
 • Geleverd als set: ja
 • Aantal messen: 4
 • Gewicht: 483 gram
 • Staalsoort: X50CrMoV15
 • Hardheid: 55 HRC
 • Afwerking lemmet: licht gematteerd
 • Lemmet eigenschappen: glad
 • Type snede: plain edge
 • Slijpwijze: westers geslepen
 • Soort handgreep: westerse handgreep
 • Materiaal handgreep: kunststof, POM
 • Kleur: zilver, zwart
 • Rechts- of linkshandig: symmetrisch
 • Vaatwasmachinebestendig: ja, maar wij raden dit sterk af
 • Land van herkomst: Portugal
 • Garantie op materiaal- en fabricagefouten: 25 jaar
 • Graveerbaar: ja

Graveren

Knivesandtools graveert ook. Dat is nog wel een aanrader om te noemen, vooral als je het cadeau doet. Een persoonlijke handtekening, leus of yel op je mes is toch superleuk! Voor mij hebben ze een heel persoonlijk boodschap laten graveren: Have a Knives day 😛

Conclusie

De Eden Essentials messenset 4-delig is een zeer voordelige set die in kwaliteit alles biedt wat een thuiskok nodig heeft. De messen zijn sterk, makkelijk slijpbaar, licht van gewicht, duurzaam en vlijmscherp. Bij veel gebruik toont de onkwetsbaarheid van de materialen hun kracht en levert het iets in qua gebruikscomfort. Dit maakt de messenset van Eden een aanwinst voor iedere kok die graag veel resultaat wilt halen over een betaalbare of zeg maar gerust een voordelige set.

Beschikbaarheid

De Eden Essentials messenset is verkijgbaar bij Knivesandtools

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.