Review: Edge of Belgravia Kuroi Hana


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kuroi Hana van Edge of Belgravia met 4 sterren.

The Good
  • Prachtig design
  • Japanse staalsoorten
  • Haarscherp

The Bad
  • Weinig grip
  • Ziet snel krassen

Edge of Belgravia komt weer met iets prachtigs! Kuroi Hana! De Sensei onder de keukenmessen.

Kuroi Hana! Dat klinkt al geweldig, toch?! Een Engels bedrijf, met Japanse invloeden. Staar naar het prachtige donkere en unieke bloemenpatroon dat in het mes geslagen is, met het futuristische heft. Dit bijzondere mes in nu op Kickstarter en het prototype als review bij JFK!

Als eerst moet ik even reclame maken voor de harde werkers van Edge of Belgravia. De messenserie is een hit, binnen vijf uur hadden ze hun target gehaald op Kickstarter maar nu, nog steeds stijgt het bedrag en worden er meer en meer beloningen toegevoegd. Neem daarom gauw eens een kijkje bij hun campagne

Edge of Belgravia

Edge of Belgravia is Engels merk dat zich vestigde in 2010 in Belgravia, Londen. Eén van de meest innovatieve chef-kokmerken van de wereld. Met modern design uit Londen, hoogwaardige materialen en zeer scherp roestvrij staal zijn hun messen net zo zeer effectieve koksmessen als kunstwerken voor ieder huishouden. Edge of Belgravia is niet onopvallend gebleven en opgemerkt door een aantal toonaangevende blogs en tijdschriften, waaronder Design Milk, Cool Hunter, Notcot, Gwyneth Paltrow’s Goop, Selectism, Bright Bazaar, Fortune Magazine, Monocle, GadgetGear en nu natuurlijk ook: JFK!

Kuroi Hana Snijmes

Ik kreeg via mijn collega Bas de goede tip om Edge of Belgravia te benaderen. De messen die we namelijk in de kickstarter campagne zagen waren van ongekende schoonheid. Zelf ben ik een absolute messen fan en zeker van de Japanse stijliconen. De Kuroi Hana was dus even happen naar adem bij het eerste aanblik. We hebben een eerste prototype mogen ontvangen van de Slicing Knife 7,5 inch. Bij ons beter bekend als het Snijmes van 19 cm. Een Snijmes is bedoeld om in een vloeiende zaagbeweging door stugge en plakkerige vis te snijden met het grootste gemak. Maar ook natuurlijk stevige stukken vlees. Een snijmes is een essentieel instrument voor het snijden van grotere vleesstukken in elk restaurant, buffet of cateringbedrijf.

Snijmessen zoals deze komen in getande of gekapte punt voor, maar ook de langere variant van het ‘gewone’ koksmes valt onder de snijmessen. Het Snijmes wat wij hebben ontvangen is de gekapte punt, met lang lemmet van 19 cm en verschillende, sierlijke inkepingen om het plakken te voorkomen.

Het design

Het mes is een schoonheid. Een ware botsing van twee werelden. Aan de ene kant heb je het Japanse design, met de verschillende lagen staal die zorgen voor een prachtig bloemmotief. Aan de andere kant een new age design, gekarakterisseerd door gebouwen en moderne kunst. Door deze twee zaken samen te smelten en daar bij de effectivietijd te gebruiken van een ergonomisch heft, daar is over nagedacht. Dat maakt de Kuroi Hana één van de mooiste messencollecties die ik ooit heb gezien.

Het staal

Bij de Kuroi Hana is er gekozen voor een Japans staal, genaamd AUS-10. Dit is de meest sterke en scherpe staalsoort in de AUS categorie en zeer verglijkbaar met het superstaalsoort VG-10. Beiden van oorsprong Japans, met een mengeling van Amerika. Deze messoorten staan bekend om hun scherpte. Met een hardheid van 58-60 HRC is de Kuroi Hana gekenmerkt door een hoge taaiheid, hoge scherpte en goede roestvaste bestendigheid. Deze staalsoort bevat ook een gedeelte Vanadium, een stof die de slijtvastheid en de taaiheid verbetert. De overige lagen worden gevormd door veranderingen van S / S 430 en S / S 431 staal om een bescherming te creëren, waardoor de snijkern wordt beschermd.

Naast het staalsoort en de hardheid zijn er verschillende lagen staal aangebracht. Het mes bestaat uit 67 lagen Japanse stalen. Dit meervoudige staal kent zijn oorsprong in zowel Japans Samurai als Damascene zwaarden. Het patroon doet vermoeden dat een Japanse zwaardmeester wekenlang bezig is geweest om de geslagen look te krijgen. Oorspronkelijk is dat wel zo, maar tegenwoordig dompelen ambachtslieden het mes handmatig in een etsoplossing. Dit dringt door de meervoudige lagen staal en brengt het mooie donkere bloemenpatroon op het mes uit. Dat maakt het iets minder spectaculair, maar nog steeds heeft ieder mes een uniek bladpatroon.

Conclusie

De Kuroi Hana Snijmes van the Edge of Belgravia is op dit moment het mooiste mes uit mijn keuken! De stijlen die samenvallen zijn zo bijzonder, dat het iedere keukenliefhebber zal opvallen en bekoren. Nadelen? Iemand? Misschien eentje. Het handvat, dat overigens heel comfortabel vasthoud heeft minder grip als je natte handen hebt. Dat komt nog wel eens voor. Ook is een kras op het materiaal van het heft wat sneller zichtbaar door de glanzende afwerking. De plussen! Het mes is razendscherp, zo scherp dat bij het uitpakken mijn collega redacteur zichzelf direct in de vingers sneed. Dit mes is echt bedoeld voor de grovere stukken vlees en vis, wat echt een gemak creëert. Je kunt het mes natuurlijk multifunctioneel gebruiken, maar bij het snijden van groenten ben je beter af met een ronder koksmes. Dit snijmes, met z’n fijne groeven voor minder plakken en de prachtige lagen staal maken koken en bereiden nog leuker.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.