Review: Etapron Colorado Pocket (Leren Schort)

Nee, je hoeft je oude lasschort niet te gebruiken bij het barbecueën. Hier is een betaalbaar model met kwaliteit!

Een lederen schort is de ultieme barbecuetool van 2017! Overal kom je ze tegen, maar waarom zijn ze eigenlijk zo trendy en hoe weet je of je een écht goed schort hebt? JFK zoekt het voor je uit! Lees de review van één van onze favoriete schorten: Etapron!

Barbecueën is hot en niet alleen dankzij de gloeiende kolen. Zo veel verschillende soorten barbecues, overal verkrijgbaar en speciale slagerijen die alleen nog het beste vlees aanprijzen. Waar men vroeger alleen nog een speklapje en een hamburger kon klaar maken, staan nu hele buitenkeukens te shinen en de meest uiteenlopende grote stukken vlees worden professioneel klaargemaakt.  Wat dan niet mag ontbreken is een écht leren schort, want de barbecue alfa man heeft tegenwoordig het schort aan. 😉

Etapron

Etapron, wat lijkt op leather apron (lederen schort), is onderdeel van C.J. Maas Leder-Lefa B.V.  Dit bedrijf zorgt al 30 jaar lang voor lederbewerking in Nederland en omstreken, maar minder lang zijn zij online en in ons vizier met de leren barbecue schorten. Behalve het schort hebben zij veel meer soorten producten in hun assortiment, maar vandaag behandelen we de Etapron schorten. Deze vrinden van JFK hebben ons een prachtig schort opgestuurd die wij testen en… mogen weggeven! Houd daarom behalve onze website en de reviews ook Facebook in de gaten want de give away komt er heel snel aan. Goed, terug naar de review.

Het prachtige leer dat Etapron gebruikt is niet van het dier waarvan je het zou denken? Ugh, Slapende Tijgerlelie, het leer van de schorten komt namelijk van de waterbuffel. Het looien gebeurt zowel hier als in Italië op een natuurvriendelijke wijze. Oké, dat klinkt wat te romantisch… Er moet natuurlijk een beest gedood worden, wil je aan de slag kunnen met de huid. Maar lieve milieu-activisten, dit leer is een ‘afvalproduct’ van de slacht. Dat klinkt misschien wat kleinerend, maar eigenlijk is het een mooi en dankbaar gegeven. Als er dan een dier geslacht moet worden, dan wordt tenminste werkelijk alles van het buffeltje gebruikt.

 

Wanneer het leer vanuit Italië wordt gelooid, komt het heel vel naar Nederland. Hier wordt het met de hand gesneden en bewerkt tot het klaar is voor gebruik. In totaal werkt Etapron met vier verschillende leersoorten, waardoor je nooit een identiek fabrieksproduct in de hand krijgt, maar iets dat eigen en uniek is.

Design

Etapron heeft verschrikkelijk veel bijzondere modellen en kleuren. In de basis bestaan er vier modellen. De Nevada, Arizona, Colorada en de Texas. Deze modellen zijn allemaal aan te passen met de Pocket toevoeging. Inderdaad een zak erbij of niet. Daarnaast zijn er ook nog eens in totaal eenentwintig verschillende kleuren mogelijk! Van traditioneel zwart en bruin tot Ferrari rood! Erg origineel natuurlijk een fel gekleurd schort, maar  mijn smaak gaat uit naar de Colorado pocket (met zak) in de kleur Brown. De Colorado is gemaakt van een stevig leder met een rustieke uitstraling en voelt gewichtig aan. Wanneer ik het schort uit de verpakking haal zit het keurig en strak opgerold. Het materiaal voelt natuurlijk sterk en robuust aan. Je hebt hier echt te makken met een stoer mannending, precies zoals het barbecueën bedoelt is, straalt de Colorado dit uit.

Gebruik

Het is dus snotverjan hoog tijd om te barbecueën en dit schort eens uitgebreid te testen.  Het aankleden is geen raketwetenschap, je hangt de nekriem die het gewicht draagt over je nek en je bevestigt de gesp aan je zij. Deze zijn in maat aan te passen en zorgen dus voor een one size fits all. Er is ook een large beschikbaar die enkel in lengte verschilt of de XL die ook in de breedte wat groter is voor de echte BBQ liefhebber. Wanneer je de gesp vast hebt gemaakt voel je een veilig, stevige bescherming die als gegoten aanvoelt. De pocket die bij dit model hoort is voor mij onmisbaar. Hier kan een goed zakmes in, een aansteker of een bieropener J allemaal zaken die je bij het BBQ’en goed kunt gebruiken.

Dankzij de Colorado Pocket voel je jezelf direct een barbecue master die werkelijk alles onder controle krijgt achter elke braad unit! En dat terwijl de barbecue nog niet eens aanstaat.  In het begin voel je door de nieuwigheid eventjes aan het gewicht dat je het schort draagt, maar ik merkte dat tijdens het barbecueën dit al snel verdwijnt. Het schort zit bij mij als een tweede huid en het leer word merkbaar soepeler tijdens het dragen. Het blijft de stevige snit behouden, maar kreukt niet bij het bewegen. Ook wordt het leer niet slap, het leeft iets maar blijft voldoende kracht behouden na veelvuldig gebruik.

Conclusie

Een kwaliteitsschort tegen een Nederlandse prijs, dat is wat Etapron schrijft over haar schorten en dat is ook het geen dat ik ervaren heb.  Voor 69,- euro heb je een zeer mooi exemplaar in huis die ook nog eens naar eigen wensen is aan te passen. De schorten zijn volledig te ontwerpen qua design, kleur, lengte en leersoort en je logo kan op het borstplaatje worden gelazerd of ingebrand.  Erg prettig zo’n schort dus, hoe hebben we al die tijd zonder gekund zou je bijna denken!

De schorten van Etapron en deze Colorado Pocket is verkrijgbaar bij de website van Etapron.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.