Review: Falk Klassiek Bolle Sauteuse van 20cm INO2567SF (pan)

  Amai! Dit panneke is niet zomaar een panneke! Deze sauspan uit de klassieke Falk serie is exclusief ontworpen voor de bereiding van de lekkerste sauzen. De Bolle Sauteuse van Falk is uitgebreid getest door Justforkoks! Falk Culinair is een ambachtelijke Belgische fabrikant, gegroeid uit een derde generatie familiebedrijf, tot een productiefirma waar een team […]

 

Amai! Dit panneke is niet zomaar een panneke! Deze sauspan uit de klassieke Falk serie is exclusief ontworpen voor de bereiding van de lekkerste sauzen. De Bolle Sauteuse van Falk is uitgebreid getest door Justforkoks!

Falk Culinair is een ambachtelijke Belgische fabrikant, gegroeid uit een derde generatie familiebedrijf, tot een productiefirma waar een team van vakmensen hoogwaardige koperen kookgerei produceert.  Het kookgerei blinkt uit door een unieke samenstelling van de combinatie:  roestvrij (Inox) staal en koper, die de bimetaal techniek wordt genoemd. Deze techniek biedt de professionele serie pannen een perfecte warmtegeleiding.

Design en gevoel

Deze pan is een zwaargewicht, dat voel ik. Dat voel ik als leek in het koperen kookgerei direct.  Mijn broer, die Sous chef is in een Nederlands restaurant met een Bib Gourmant waardering, keek niet vreemd op bij het gewicht van de pan. “Deze pannen zijn onverwoestbaar.” Vertelde hij enthousiast. “De prijs van kwaliteitspannen liggen relatief hoog, maar doordat je bijna levenslang met een Sauteuse doet als deze, kost de pan eigenlijk veel te weinig.” En daar had hij direct een belangrijk punt voor de review. Want natuurlijk was mij dit opgevallen, een pan rond de 200,- euro, dat moest iets speciaals zijn.

Als we de pan bekijken dan heeft het direct iets ambachtelijks. Het gietijzeren handvat met de dikke letters die het merk ‘Falk’ maken geven een robuuste uitstraling. Dit zijn potverdorie mannenpannen! Het koper kleurt prachtig en steekt af van alle andere potten en pannen in mijn keukenvoorraad. Het gewicht is voor mij even wennen. Je pakt de pan met meer kracht op en zet het (de eerste dagen) voorzichter terug. Hoe meer je de pan gebruikt, hoe lekkerder dat voelt.

Wat maakt deze Sauteuse speciaal?

Speciaal, dat is hij wel. Deze sauspan uit de ‘Klassiek’ serie van Falk is speciaal ontworpen voor de bereiding van sausjes. De bolronde vorm van deze koperen pan maakt het kloppen gemakkelijker. Het zou de klontvorming verminderen en bij gerechten zoals risotto gemakkelijker door te roeren zijn. Wel gaf mijn broer aan dat dit meer afhankelijk is van je kloptechniek, dan de pan… Maar, alle beetjes helpen.

De Sauteuse heeft een dikte van 2,5mm en heeft hierdoor een optimaal controleerbare warmteregeling, daarnaast is het materiaal koper ook nog eens de ultieme geleider. Dat betekent dat de combinatie van de dikte en het materiaal zorgt dat de pannen veel beter presteren dan dunnere pannen, die krom kunnen trekken. RVS pannen geven sneller klontvorming doordat er geen gelijkmatige temperatuur bereikt kan worden. De temperatuur in een RVS pan is boven anders dan beneden.

Voor deze pan hoef je het vuur niet zo hoog te zetten, omdat de warmte zeer snel door het materiaal geleidt.  Ten tweede is een gerecht zeer snel klaar. Bij bijvoorbeeld soepen of gerechten die nog eens opgewarmd mogen worden. Een goede geleiding zorgt ervoor dat je producten in de pan mooi kunnen garen en suiker kan karameliseren. Je krijgt dan heerlijke gebakken uien, mooie sauzen, jus en over karamel gesproken; deze sauteuse is zeer geschikt om karamel in te maken.

Een ander voordeel van de 2,5 mm dikke pan is levensduur. Nu staan koperen pannen al bekend door hun onverwoestbaarheid, deze dikte komt de duurzaamheid dus enkel ten goede.

De specificaties van de pan

Een koperen Falk Bolle Sauteuse 20 cm pan wordt gemaakt van een massieve koperplaat van 2,5 mm dik en deze wordt rechtstreeks verankerd met een flinterdunne laag roestvrij staal/inox. Hierbij blijven alle geleidingsvoordelen van massief koper bewaard.

Dikte 2,5mm
Diameter 20cm
Volume 1,7l
Hoogte persvorm 7,6cm
Totale lengte inclusief grepen 37,1cm
Totale hoogte inclusief grepen 15,9cm
Gewicht 1,84kg
Falk referentie INO2567SF
Bijpassend deksel INO1052SF
Equivalent in signatuur reeks 2567S1810

 

Het onderhoud

De Falk Bolle Sauteuse 20 cm pan is eenvoudig schoon te maken. Dat had ik gelezen, maar ervaren is anders. Zoals veel professioneel keukenmateriaal kun je beter de vaatwasser mijden. Dat zorgt altijd voor ietsjes meer afwas, maar wanneer je materiaal koestert is het prima om er iets meer effort in te steken.

Zoals de beschrijving aangaf moest ik enkel koud water in de Sauteuse laten staan. Een minuutje of vijf, daarna het water weggooien en warempel! Je veegt inderdaad de pan met keukenpapiertje schoon, echt. Ook na plakkerige champion roomsaus. De buitenkant is geschuurd, dat maakt poetsen is niet nodig. Voor het onderhoud heeft Falk een middeltje paraat en een schuursponsje, maar dit is niet om na iedere kookbeurt te gebruiken.

Conclusie Falk Klassiek Bolle Sauteuse

De Falk Bolle Sauteuse 20 cm pan is een tijdloze, slijtvaste kwaliteitspan. In de professionele keuken wordt deze bolvormige pan gebruikt vanwege de geweldige geleiding en zijn onverwoestbaarheid. In de thuiskeuken is de Falk pan net zo goed op zijn plaats. De pan is een pronkstuk in mijn keuken dankzij het materiaal en het ambachtelijke design -met name door het gietijzeren handvat met het robuuste “Falk” logo.-  De pan is niet goedkoop, dat mag gezegd worden, maar de keerzijde is dat het product levenslang meegaat. In ieder restaurant wordt gebruik gemaakt van koperen pannen en dat is niet vanwege het mooie kleurtje. Oh, ja! Kook je op inductie, dan kan je gebruik maken van een inductieplaatje. Als laatste aanmerking zou ik nog kunnen noemen dat het handvat heet wordt. Daar zullen de koks om moeten lachen, want in een restaurant haalt iedere kok een pan van het vuur met doek of vuurvaste handen. Voor de liefhebbers thuis mag het dan weer wel genoemd worden.  Voor de rest kan ik alleen maar het product aanbevelen voor iedere prof keuken en professionele liefhebber.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.