Review: Grill Bill (pro) Large


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 5 sterren.

The Good
 • Disign
 • Afwerking
 • Glasvezel vilt
 • Gietijzeren rooster
 • Topvent
 • Compleet
 • Ashtray
 • Dikte Keramiek

The Bad

“Revenge is a dish best served cold”..... Een oneliner waar je u tegen zegt, uit de film Kill Bill. Maar, ga je dishes serveren uit de Grill Bill zijn ze warm toch écht veel beter!! Check hier de review van de Grill Bill large Pro!!

 

Grill Bill

Bijna elk jaar dat we BBQ’s testen voor de verkiezing komt er een nieuwkomer voorbij. Dit jaar is niet anders, sterker nog, dit jaar doen er maar liefst 2 nieuwe namen mee. Persoonlijk vind ik dat heel stoer, want in de toch wel volle wereld die kamado heet, moet je toch echt wel verstand van veel verschillende dingen hebben. En ook een flinke partij lef, om op te boksen tegen de grote namen die zich jaar in en uit al bewezen hebben.

Bobby, de oprichter van GrillBill bezit deze eigenschappen. Hij is altijd al gefascineerd geweest door tech en design. Dan wordt het bouwen van een nieuw merk waarin je beide kunt toepassen samensmelting van 2 talenten. 12 jaar geleden begon Bobby als designer / webbouwer en online marketeer. Alles wat je online ziet over Grill Bill komt dus uit eigen hand. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en vind je terug in de aankoopprijs van zijn Kamado’s. 2 jaar geleden begon het idee voor de Grill Bill Kamado. Ook het BBQblog bbqnoeier is toen gebouwd. Neem gerust een kijkje, maar wees gewaarschuwd… je gaat honger krijgen!!

Januari vorig jaar kwam Bobby’s moeder plotseling te overlijden. Een vervelende periode breekt aan, maar hij weet het een positieve wending te geven, door het beetje geld wat zijn moeder hem heeft nagelaten, volledig te investeren in Grill Bill. Dat had ze graag zo gewild dacht hij. Het idee van een gezellige Grill Bill Family (de junior en senior) kreeg toen pas echt een gezicht.

De naam Grill Bill is deels te danken aan de beroemde Tarantino film Kill Bill, ze mogen zelfs het originele lettertype gebruiken in het logo, hoe cool is dat als echte Tarantino fan! Verder haalt Bobby vooral inspiratie uit de punten die hij zelf zou verbeteren bij kamado’s. We willen een goed product en blije klanten. Kwaliteit boven kwantiteit, dat is Grill Bill. Aldus Bobby.

Unboxing

Normaal gesproken doen we altijd een unboxing. Echter nu niet, want de GrillBill Pro word zo goed als klaar voor gebruik afgeleverd. Erg luxe, scheelt een hoop tijd en vooral een berg karton! En goed om te vertellen is dat dit niet alleen bij mij gebeurt, tegen een kleine bijbetaling bij aankoop van een GrillBill wordt deze zo kant en klaar bij je neergezet. Fik erin en gaan!

Wat valt op?

Wat direct opvalt is dat deze GrillBill glad is. Dit in tegenstelling tot alle andere Kamado’s en dat vind ik niet alleen erg leuk, maar ook heel mooi. De mat zwarte finish en donker bruine accenten van de plankjes en handgreep, vind ik een slim gekozen kleuren combinatie, die overal goed zal staan. Vervolgens is er gebruik gemaakt van grote wielen van 6 inch (15 cm), die zijn flink getest, want de GrillBill werd zoals gezegd, geassembleerd bij me afgeleverd en er moest even achterom mee gereden worden. Ze kwamen met glans door de keuring heen! Het is dat ‘ie geen 1,5 meter afstand biedt, zoals een boodschappenkarretje, anders was ik er zo mee naar de supermarkt gelopen 🙂

Een handige ashtray moet er voor zorgen dat de lucht toevoer optimaal blijft, doordat er gemakkelijk overtollig as weg genomen kan worden. De ashtray is 2 delig, en het gedeelte wat je vast hebt zit een handig magneetje in verwerkt zodat je hem zo aan de GrillGill kan plakken! Handig handig!!

De plankjes en handgreep zijn van bamboe gefabriceerd, dit kan bij wat nalatig gebruik wat onderhoud vergen, maar optisch is het oogstrelend en duurzaam natuurlijk! Handig dat de tafeltjes beide voorzien zijn van haken voor alle tools die je nodig hebt. Wat ook opvalt is dat de GrillBill standaard geleverd wordt met een gietijzeren grillrooster. Dit is een groot  pluspunt, want van die dikke maillard strepen op je gerechten krijg je nu eenmaal veel meer smaak, en dat is wat je wilt toch? De Topvent is ook niet 13 in een dozijn, maar een mooie zware gietijzeren Margietschijf die makkelijk bij te stellen is, zonder je vingers te verbranden.

Specificaties

 •   Geschikt t/m 8 Personen
 •   Grill diameter: 46.7 cm / 18.4 inch
 •   Werkhoogte: 91cm
 •   Gewicht 82 kilo
 •   Materiaal grill: RVS + Gietijzer
 •   6 inch wielen
 •   Uniek Nederlands design
 •   Roestvrij stalen gecoat frame

 

Eerste gebruik

Yes, het is zover! We gaan de Grill Bill even rustig opstoken voor een niet al te hete sessie om Picanha te bereiden, om vervolgens de temperatuur omhoog te gooien voor een korte grill actie met wat kleiner spul voor de kids. Ideaal om te doen als je een Kamado voor de eerste keer aansteekt, want zo kan ie eerst even rustig inbranden. Ik raad dit aan om altijd te doen wanneer je een nieuwe kamado hebt, zo voorkom je niet alleen scheuren en andere ellende, maar het is ook nog eens erg lekker!

Zo gezegd zo gedaan, we vullen de firebox voor ongeveer de helft met kolen, en steken deze aan. Onderste schuif half open en de Margietschijf op een kiertje. Zo voorkom je dat de temperatuur omhoog knalt. Geduld is nu een schone zaak en ik vind dit altijd al genieten. Het is telkens anders hoe een Kamado reageert en dat maakt het een spannend spel. al gauw is de Grill Bill op de gewenste temperatuur en dan is het een kwestie van een “beetje knijpen” zodat ie daar op blijft. Dat gaat prima. De Grill Bill reageert prima op de handelingen.

 

Tijd voor de Pinanha op het gietijzeren grillrooster te leggen en dan is het wachten/genieten geblazen!  De Grill Bill pro blijft opvallend stabiel. Er hoeft op een enkele keer na niet bij gesteld te worden en na een uurtje geeft de thermometer het gewenste aantal graden aan. Het moeilijkste van de dag is nu aangebroken, want het is nu tijd om de Picanha een kwartiertje te laten rusten voordat je ‘m gaat aansnijden.

Eerlijk vlees van Beef & Steak

Picanha is natuurlijk heerlijk, maar wil je een leuk, en lekker BBQ pakket? Samen met onze vrienden van Beef & Steak hebben we een mooi JustForKoks probeer pakket samengesteld voor iedereen die het leuk vindt verschillende soorten vlees te proberen. Het pakket wat ruim voldoende is voor twee grote eters bestaat uit:

 • 2 x Ierse Brisket burgers (100% rundvlees)
 • 2 x stokjes gemarineerde haassate
 • 5 x Bommelse Moink Balls (Gehaktballetje met spek)
 • 4 x Livar BBQ worst
 • 1 x Braaiworst

 

Het oordeel

De Grill Bill pro 21″ Kamado is een serieuze kandidaat om met de titel beste kamado tot 1000,- er van door te gaan. Er is geen enkel punt waarop ik de kamado kan betrappen, op het feit dat deze eigenlijk nog maar 1 jaar oud is. Sterker nog ik zie een kamado die echt staat te pronken in mijn tuin, oerdegelijk is en fantastisch om mee te werken. Wetende dat, de eigenaar nu ook alweer bezig is met upgrades laat mijn kamado hart sneller kloppen. Ik ben zeer (positief) verrast door de Grill Bill pro Kamado BBQ.

Ook het verhaal achter het merk, het “All-in” gaan met de erfenis van je moeder, geeft niet alleen aan hoe serieus Bobby hiermee bezig is, maar ook hoe zeker hij er van is dat dit een goed product is. Ik heb respect voor dit soort passie, en voegt voor mij wel degelijk iets toe aan de beleving van het testen. Met een verkoopprijs van 949,- is het zeker geen hele goedkope Kamado, maar een prijs die vergelijkbaar is met de bouwmarkt kamado’s zou ook niet passen bij de Grill Bill. Dit is echt een Kamado die zich met recht mag scharen tussen de gevestigde orde. Ik zou als ik “hun” was dit merk scherp in de gaten houden, want mijn gevoel zegt dat dit echt pas het begin is van iets heel moois.

BBQ Verkiezing van het jaar

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Grill Bill pro 21″ is in de categorie Kamado tot € 1.000,- één van de kanshebbers. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2020 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.