Review: Grill Bill pro Senior Kamado (23.5″)


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
 • Tijdloos design
 • Compleet geleverd
 • Robuuste uitstraling
 • Kwaliteit materiaal
 • Dikte Keramiek
 • Gietijzeren grillrooster
 • Stabiel in gebruik

The Bad

Yes! Grill Bill is weer van de partij om deel te nemen aan Debestbbq2021! Voor ons een groot voor(ge)recht om er mee aan de slag te gaan, maar de concurrentie siddert. En met recht. Vorig jaar ging Grill Bill er van door met de award voor de Beste Kamado onder de 1000,-. Nu stuurt Grill Bill zijn absolute vlaggenschip in, om ook in de Koningsklasse zich te gaan meten met de best of the best!

Grill Bill

Ja in kamado land is Grill Bill een gevestigde naam. Een naam die zich schaart tussen de grote merken. En dat mag ook wel, want na al die jaren aan de weg ti… uh nee dus. Grill Bill bestaat nog “maar” 2 jaar!!! Dat zie je zeker niet terug in de Kamado’s. Dit is geen prijs vechter die je na 2 jaar kan vervangen voor een andere. Die zien we genoeg voorbij komen en worden outclassed door de Grill Bill. Dat komt door dat de eigenaar een zeer technische achtergrond heeft, met oog voor design. Die eigenschappen gecombineerd met webdesigner maakt, een perfecte mix met alle ingredienten die nodig zijn om met een onderscheidende Kamado te komen.

Anders in alles, zelfs op het gebied van strategie Als je naar alle andere bekende merken kijkt (AKA “The usual suspects” zoals Bobby ze noemt), dan valt 1 ding je op. Ze staan in heel veel winkels, bouwmarkten en tuincentra. Je kunt ze op elke hoek van de straat vinden. Grill Bill biedt daarentegen wat meer exclusiviteit, en verkoopt hun kamado’s alleen rechtstreeks aan particulieren. Online via de webshop, of via de showroom in Eindhoven. Dat komt niet alleen ten goede aan de service, maar ook aan de prijs. Omdat ze niet aan groothandels en winkels verkopen kunnen ze een zeer complete high-end kamado, tegen een zeer concurrerende prijs aanbieden. Want marges van 30 tot 40% die wederverkopers opstrijken zijn vrij normaal in de kamado branche. Er zijn zelfs plannen om in 2022 een 2e filiaal te openen op een strategische plek in Nederland. Zo hoeven klanten die vaak helemaal vanuit Groningen, of andere uithoeken van Nederland uren moeten rijden naar de showroom, minder lang in de auto te zitten.

Unboxing

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zo wordt de Kamado geleverd dus. In een stevige doos met in apart verpakte grillroosterS, ja want er zit niet alleen een RVS rooster bij , maar ook écht 1 van gietijzer. Ook de standaard bij geleverde standaard (hij blijft leuk 🙂 ) zit in zijn eigen verpakking . Dit maakt dat alles wat makkelijker te vervoeren is.  Snel uitpakken dus!

Alles zit echt prima verpakt en komt ongeschonden ook weer uit de verpakking, wel zo handig. Hoog tijd om hem in elkaar te zetten dus!

Assemblage

Zoals met iedere kamado wordt eerst het frame, of standaard in elkaar gezet. Met fijne grote schroeven en bouten geeft dit het frame niet alleen zijn stevigheid die nodig is om de 95 kilo zware kamado te houden, maar het geeft de hele grill ook een robuuste en krachtige uitstraling mee. Het frame zit zo in elkaar, en mocht je er niet uitkomen, dan zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

 

Eerste indruk

Wanneer de kamado in het frame staat en afgemonteerd is, kunnen we hem eens goed bekijken. En al snel word ik er blij van. Het eigenzinnige gladde ontwerp beviel me al erg goed in de kleinere versie, en het lijkt erop dat de term “hoe groter hoe beter” hier voor zeker op gaat! Zwarte dome met bruine tafeltjes en handvat en een strakke topvent als kers op de taart. Ja, die eerste indruk is goed, zeer goed!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Specificaties

 • Grill rooster 52 cm
 • Gietijzeren rooster 52 cm
 • Incl Platesetter
 • Geschikt voor 12 personen
 • Gewicht 95 kilo
 • Werkhoogte 91 cm
 • Garantie 10 jaar
 • Glasvezel pakking
 • Extra grote wielen

 

 

Wat valt op?

Tjsa, wat valt er in eerste instantie op. Er staat écht een hele dikke kamado. Maar wanneer je even de tijd neemt zie je dat deze kamado erg goed in elkaar zit. In balans noem ik het. De afmetingen zijn goed in verhouding en de kleurstelling ook. Ok, dat laatste is persoonlijk, maar ik denk dat er niemand zal zeggen dat dit, even los van wat degene verder van de kamado gaat vinden, een lelijke kleur is. Wat ik prettig vind viel me op tijdens de assemblage, de ashtray sluit volledig in de opening.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit zorgt ervoor dat alle asresten dus daarin opgevangen worden. Ja logisch zou je denken, maar dit is de eerste Kamado waarbij ik dit zie. Het zorgt voor een gemakkelijke schoonmaak, maar wat nog veel belangrijker is, het zorgt daardoor dus ook voor een stabiele lucht toevoer. En wat is er nodig om alles uit je kamado te halen?? Juistemmmm stabiele lucht. Hierdoor kan je dus ten alle tijden de zelfde reactie verwachten van deze kamado wanneer je voor elke grill sessie even je ashtray leegt. Voorspelbaarheid is alles namelijk, helemaal als je echt lange low&slow acties gaat doen, moet je er van uit kunnen gaan dat je kolen voorzien blijven van dezelfde constante lucht stroom. Wat zo’n klein detail voor zo’n groot apparaat kan betekenen wordt nogal onderschat. Gelukkig door Grill Bill dus niet.

Big weels keep on turning! Proud Billy keeps on Burning haha!! Ja dat valt nog meer op….Die wielen, lekker groot, en hierdoor rijdt deze 95 kilo zware unit alsof het een kinderwagen is! Handig voor wanneer je net even de kamado moet verplaatsen. Heb dit getest om even door het gangetje bij mij achter over wat putdeksels te rijden, en ging prima. Altijd spannend dat dan weer wel, maar de wielen zijn echt prima om dit gewicht te dragen.

De thermometer valt mij ook op. Wellicht geen hele bijzondere, maar wel weer anders dan alle andere verwerkt, door deze in een chrome ronding te plaatsen. Hierdoor weer een gave andere look dus ook. Ook fijn dat “graden celsius” duidelijker worden weergegeven in plaats van “Farhenheit”. Dat is, ondanks dat we in europa zitten hier toch vaak net andersom, dus dit zien we graag. En dan is het nu tijd om te chillen en grillen, Ik haal de kolen erbij!

Houtskool van Écht

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Vaak word houtskool gekapt van prachtige bossen. Daarom zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit. En een bijzonder specifiek assortiment. Check deze tof gekleurde zak. Speciaal voor kamado’s!!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Beef & Steak

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens, en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze Grill Bill, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan? De hele grill vol met de meest lekkere stukjes vlees. Het is een waar Iberico feest, dat begon met steaks en fingers en als uitsmijter een Iberico tomahawk. Die was me toch een partij lekker….. niet normaal.

Pizza time!!

Ok, nadat we de Grill Bill rustig op temperatuur hebben laten komen en heerlijk gegrilld hebben met vlees gaan we lekker Pizza’s maken. Persoonlijk vind ik dat niet alleen erg lekker, maar ook heel leuk om te doen. En als je het doet moet je het goed doen, dus maak dan je eigen bodem van 00 bloem, gewoon in elke supermarkt te koop. Beetje lauw water, gist en olijf olie erbij en kneden maar!! na een minuut of 5 voel je dat het deeg klaar is om in 4 gelijke stukken te verdelen. Ik weeg ze altijd af, dan zijn al je pizza’s van het zelfde formaat. 4 uurtjes rijzen een je proeft echt waarom je doet gewoon vaker moet doen!

Ondertussen plaatsen we de heatdeflector in de Grill Bill en leggen de pizzasteen op het rvs rooster die op de heatdeflector ligt. Ga niet op de deflector zelf bakken, want dat wordt een aangebrande ramp doordat deze veel heter is dan de pizza steen zoals deze nu geïnstalleerd is.

Ventilatieschuif volledig open en de topvent op zijn hoogste stand en de temperatuur loopt in rap tempo op. Zo tegen de 300 graden (of meer) is een goede temperatuur en die wordt snel bereikt. Ook hierbij stelt de kamado niet teleur. Tuurlijk daalt de temperatuur snel wanneer de deksel wordt geopend als je er een pizza op of af haalt, maar de hitte schiet er weer snel in. En zo worden (vind ik tenminste) de lekkerste pizza’s gemaakt. Genoten!

Conclusie

We kunnen concluderen dat de Grill Bill XL echt een hele goed kamado is. Een kamado die compleet geleverd wordt, en een goede achterban heeft. Want wanneer je de website alleen al bekijkt zie je direct dat er veel tijd in is gestoken en zeer professioneel is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook na een aankoop zal je in de eerste week dagelijks mails krijgen met daarin tips voor assemblage en gebruik. Goede nazorg dus. De lijntjes zijn kort, en Bobby wind er geen doekjes om. “Bobby Big Balls” noem ik hem, of “All in Bobby”. Want je moet toch beste ballen hebben, om de erfenis van je overleden moeder te investeren in je droom. En die droom is uitgekomen, want Grill Bill is na 2 jaar al op de kaart gezet als zijnde “hoger segment kamado”. Met zijn gladde ontwerp en kleine maar zeer belangrijke details zet hij zijn concurrentie op vele vlakken te kijk. Doordat deze kamado in het hogere segment valt is de prijs ook hoger dan je standaard Doe-het-zelf Kamado, echter betaald dit zich dubbel en dwars terug in service en kwaliteit. Je krijgt een heleboel kamado voor je geld! Ik ben zeer onder de indruk van de Grill Bill xl pro en weet zeker dat dit nog steeds maar het begin is van iets veel groters wat komen gaat voor Grill Bill.

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Grill Bill XL pro 23,5″ is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado vanaf 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.