Review: Grizzly Grills Medium Kamado


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Medium Kamado 2021 van Grizzly Grills met 4 sterren.

The Good
 • Mooier nieuw design
 • Beter scharnier met duwveren
 • Betere schoorsteen
 • Grendel aan de deksel
 • Fiberglass vilt
 • Luchtdicht en perfect te reguleren
 • Chipfeeder met bajonetsluiting
 • Toffere, kleinere wielen


The Bad
 • Schoorsteen heeft iets speling
 • Haakjes tafel raken stalen onderstel
 • Lijmrand rond ventilatierooster vangt het weer

Deze kamado is gewoon beregoed! Lees de Grizzly Grills Medium review voor alles upgrades van het 2021 model!

Grommm, de Grill Beer is hier met een nieuw model: De Grizzly Grill Medium!  In Kamadoland heeft Grizzly Grills zich al bewezen.  Van dezelfde creators (200 Fahrenheit) als van de Bastard en GrillGuru heeft Grizzly Grills zich dit jaar gericht op het hogere segment met nieuwe ontwikkelingen op kamadogebied.

In de winkel van de Bastard; HarlemBBQ staan drie merken centraal. Grill Guru, Grizzly Grills en the Bastard. De Guru richt zich voornamelijk op het iets lagere segment waar prijstechnisch hele interessante BBQ’s worden aangeboden. The Bastard heeft zijn naam en segment reeds bewezen en is nog altijd mega populair. De Grizzly Grills heeft een sprong gemaakt. Een sprong naar een hoger segment, waar in dit model extra is gelet op innovatie en kwaliteit.

 

Grizzly Grills

Grizzly grills is een relatieve nieuwkomer op de Nederlandse markt, echter maken zijn als sinds lange tijd hoogwaardige BBQ’s. De fabrikant maakt bij de productie alleen maar gebruik van duurzame materialen en geeft tien jaar garantie op het gebruikte keramiek. Op dit moment bieden zij vier kamado’s aan: de compact, medium, large en XL. Vanaf juni 2021 is het nieuwe model kamado verkrijgbaar wat zowel op looks als op kwaliteit een makeover heeft ondergaan.

Grizzly Grills Medium Kamado Unboxing

Normaal gesproken unboxen wij zelf de BBQs. Dit is mooi voor de lezer, voor ons als redacteur en voor de gehele feel met het materiaal. Maar omdat wij deze Grizzly Grills Medium mogen testen ruim voor de release datum, betreft het een showmodel wat reeds in elkaar is gezet. Geen probleem natuurlijk, want wij testen graag de nieuwste producten.

De Grizzly Medium wordt geleverd met de volgende accessoires:

 • 2 x half ronde grillroosters
 • Verdeelrooster kolenmand
 • Kolenmand
 • Platesetter
 • Pizzasteen
 • Chip feeder tool
 • Aspook

Deze slideshow vereist JavaScript.

Grizzly Grills Medium Kamado

De Grizzly heeft het bekende Kamado ontwerp met een paar leuke toevoegingen. Allereerst is daar de kleur, iets aangepast in vergelijking met vorig jaar. Deze kamado heeft namelijk een mooie, meer donkere kleur grijs. Dit gecombineerd met het gepoedercoate zwarte onderstel zorgt voor een mooie chique verschijning. Een echte naam voor de kleur was er nog niet, dus opper ik bij deze “Grizzly Grey” In vergelijking met 2020 heeft de Grizzly behalve een tintje grijs, veel meer ontwikkelingen meegemaakt. Daarom fietsen we hier even door de nieuwste wijzigingen heen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wielen

In de modellen waren de wielen van deze BBQ extra groot uitgevoerd en voorzien van extra veel rubber voor het gemakkelijk rollen van deze zware gigant.  In dit model is er voor gekozen om de wielen strakker te maken en te voorzien van de Bastard wielen die zichzelf bewezen hebben in kwaliteit. De softwheels rijden prettig en zijn sterk.

Schoorsteen

De schoorsteen was al een opvallende. Geen margrietschijf maar een RVS schoorsteen. Deze is nu groter en van mat zwart gepoedercoat staal wat mooi matched met het onderstel. De schoorsteen heeft een twist functie waarbij aan beide kanten van de kamado de schoorsteen wordt opengezet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Draai je dus de schoorsteen geheel open, dan krijg je aan de voor- en achterkant een opening waarde rook mooi doorheen komt. Sluit je de kamado af, dan komt er geen sliertje rook doorheen. Dit zit echt goed luchtdicht.

Wel heb ik gemerkt dat de schoorsteen op de kamado top wordt geplaatst met vilt eronder. Dat is goed natuurlijk, maar als je veel speelt met de schoorsteen en de ventilatie dan voel je soms de schoorsteen in zijn geheel draaien, in plaats van alleen het ventilatie gedeelte. Dit kan opgelost worden door voor het eerste gebruik de rand van de topcap tussen het bovenste deel topcap en de bodem topcap iets in te vetten. Alsnog zal je iets speling houden. Het vilt mag hier dus dikker, of de schoorsteen zou met schroeven vastgezet moeten worden tegen de buitenzijde keramiek. Grizzly is hiervan op de hoogte gebracht en zij zagen dit laatste finetune puntje ook terug. In een volgende versie zal dit verholpen worden.

Zelf kun je een een extra laag vilt gebruiken, of als je hem nog niet gebruikt hebt de rand invetten. Je kunt het ook zo laten, want ik ondervind er geen hinder van.

Scharnier

Een groot pluspunt in het ontwerp is de scharnier voor de deksel, deze is van een zware kwaliteit en voorzien van duwveren. Deze was de voriger jaren al groot en van RVS, maar toen werd er gebruik gemaakt van trekvering. Dit jaar is de scharnier nog groter, met drie enorme duwveren erin die de duurzaamheid en het gemak bedienen. Bovenop het scharnier zit een gave RVS cap voorzien van het Grizzly Grills logo. Heel stoer. In de praktijk uit dit zich dat de deksel heel gemakkelijk en licht opengaat. Hij veert niet echt omhoog, maar je kunt hem met één vinger omhoog brengen. Heel prettig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Grendel

Omdat de scharnieren zo fijn werken zit er aan de voorkant een handigheidje. Je kunt je kamado op slot zetten met een hendeltje, waardoor de klep niet zomaar open gaat (dat zou zonder ook niet kunnen, maar nu is het wel hermetische en luchtdicht gesloten). De grendel is voorzien van het Grizzly logo en ziet er gaaf uit. In de praktijk merk ik dat door het afsluiten van de deksel de temperatuur nog beter te regelen is omdat geen enkele vorm van zuurstof bij of weg kan.

Vilt

Dit komt ook wel door de dubbelzijdige glasfiber vilt. Dit zien we in 2021 bij meer modellen kamado, maar dan vaak of enkelzijdig (alleen de bovenkant bijvoorbeeld). Het glasfiber vilt sluit beter af. Omdat beide randen voorzien zijn van het vilt is de grendel aan de deksel wel prettig, want dit vilt is iets dikker en zou zonder grendel kunnen zorgen voor een moeilijk sluitbare kamado. Nu is het dus niet het geval en werkt het perfect.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Chipfeeder

Tevens is de Grizzly voorzien van een aparte opening om houtsnippers in te werpen tijdens het roken, dit doe je met de bijgeleverde chipfeeder tool. Deze zat ook al in de iets oudere modellen, maar is nu iets anders vormgegeven. De Chipfeeder was in de voriger modellen gesloten met een schroefsluiting. Dat gaf iets meer moeilijkheid bij het openen van een hete kamado. Dit jaar is er gekoen voor een Bajonetsluiting ipv schroefdraad. Met een simpele klik is de chipfeeder open en toch nog vast genoeg om luchtdicht te blijven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Accessoires

De Grizzly wordt geleverd met de hierboven al even beschreven chipfeeder tool, maar hij heeft nog meer verrassingen voor je in petto. Zoals veel kamado’s heeft ook de Grizzly een heat deflector (pizzasteen), een plate setter die je kunt gebruiken om zowel hoog als laag te grillen en met (heat deflector) pizzasteen. Echt een musthave, die platesetter, en heel fijn dat dit standaard is meegeleverd.

Het RVS grillrooster bestaat uit twee delen. Persoonlijk vind ik dat altijd mega irritant omdat het rooster nooit helemaal strak en bewegingsloos ligt. Anderzijds begrijp ik de gedacht wel om bijvoorbeeld de ene helft van het rooster hoog te grillen (om bijvoorbeeld de kippenpootjes lekker te laten garen) en de andere helft laag voor het snellere grillwerk. Wil je de kamado bijvullen met kolen, dan is ook het optillen van één rooster wel gemakkelijk.

Als laatste zit er een aspook bij om het  as uit de kamado te kunnen verwijderen, dit model hebben we vaker gezien en werkt naar behoren.

Geef Hem Van Leer

Hoe kan je BBQ’en zonder er een zooitje van te maken? Natuurlijk met een stoer lederen schort, en niets zegt kwaliteit als het Geef Hem Van Leer schort wat zij ons geleverd hebben. Voorzien van een eigen opdruk ben je helemaal klaar voor een vlekvrije en optimale grill ervaring.

Behalve een stoer schort, hebben ze in het pakket ook lederen handschoenen in dezelfde stijl Echt een mustheave. Ik gebruik geen tangen of weet ik wat meer als ik een rooster wil verwisselen. Ik trek die dikke handschoenen van Geef Hem Van Leer aan en ben veilig en stoer aan het werk! Kijk eens op hun website en verras je zelf, je moeder, de buurman of je maten met dit prachtige pakket.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Grizzly Grills Medium gebruik

Dan is het tijd voor het moment suprême, voor de eerste de gigant aanzetten. Voor deze sessie heb ik uiteindelijk toch gekozen om de Expert lijn kolen van ECHT te gebruiken. Deze grote chunks branden gewoon aanzienlijk langer. Met een drietal tondelwikkels heb ik de kamado aangestoken en na een aantal minuten de ventilatie in de schoorsteen en beneden op minimaal gezet. Ik wilde deze tempreatuur tot ongeveer 125 graden houden. Wat ook een aanrader is, zijn hun Maribu kolen.

ECHT Houtskool

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Mooi vlees eten we graag, maar niet dagelijks. We wisselen geregeld af om niet alleen aan onze trek te denken, maar ook een aan onze planeet.

De moet ook bij houtskool in het achterhoofd blijven. Waar houtskool vaak gekapt wordt van prachtige bossen zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit.

Neem eens een kijkje in de webwinkel van ECHT voor echt duurzame houtskool! En nog veel meer!

Beef & Steak

BBQ zonder goed vlees? Dat kan natuurlijk echt niet, daarom verzorgt Beef&Steak al sinds lange tijd de tests van debestebbq.nl. Je kunt online kwalitatief hoogwaardig vlees bestellen wat heel snel, diepgevroren wordt geleverd. Eén van mijn persoonlijke favorieten binnen Beef en Steak zijn de extra dik bevleesde Spareribs. Man die zijn goed! Ze zijn mooi geprijsd en echt dik.

Als de BBQ brandt dan gebruik ik de platesetter om de pizzasteen onder te plaatsen en daarboven het grillrooster te plaatsen. Op het grillrooster plaats ik een handigheidje van Ikea. Het is eigenlijk een pannen opbergrekje, maar als je hem als een harmonica uit elkaar trekt en je haalt de plastieken dopjes eraf, dan heb je het perfecte rek om je spareribs in te zetten. Op deze manier kan je er veel meer kwijt en zijn ze erg gemakkelijk te lakken en te kruiden. Ideaal!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar eventjes terug. Want om de spareribs te bereiden moet je altijd eerst wat zaakjes regelen. Stap één is denk ik om ze te ontdoen van het extra vel aan de achterzijde zodat je goed door het vlees kunt garen. Daarna heb ik de ribs gekruid met Dust2Dust van Beef & Steak; echt een aanrader. Of welke ik persoonlijk nog lekkerder vind is Braaisout (die is lekker zoet). Na het kruiden heb ik de kerntemperatuur opgezocht en een probe aan de ribs gekoppeld.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De dekselhouder set van Ikea fungeerde als spareribs rek en na de temperatuur goed te regelen kon het feest beginnen. Na een uurtje ben ik begonnen met het kwasten van de ribs met een lekker zelf gemaakt, zoet sausje. Dit heb ik nog een uur of twee volgehouden met een temperatuur op 125-150 graden, waar ik af en toe de ribs omdraaide. Het resulteerde in heerlijke spareribs.

 

Temperatuurmetertje

Wat jammer is, is dat de temperatuurmeter van de Grizzly is uitgerust in zowel Fahrenheit als graden. En dan de Fahrenheit in de grootste letters. Dat werkt gewoon soms verwarrend en is in Nederland niet nodig. Uiteraard went het en kijk ik er nu niet meer na, maar als we toch innoveren op de kleintjes, dan ook even op die.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het grote voordeel van een kamado is natuurlijk dat deze de warmte lang vast houdt en de hitte goed te reguleren is. De glasfiber afsluitingen en de toegevoegde grendel zorgen bij dit model voor een optimaal rendement. Het roken met de chipfeeder op deze Grizzly mag dan ook geen enkel probleem zijn.

Aanslag op de kitranden

Behalve de schoorsteen die nog een stuk vaster mag, zagen wij ook dat de rand die om het ventilatierooster beneden is gekit of gelijmd, reageert op weersomstandigheden. Dat betekent dat er een laagje witte aanslag op de lijm komt wat er nasty uitziet. Je kunt het met een natte doek gemakkelijk schoonvegen, maar het hoort gewoon niet. Dit is gemeld bij het team van 200 Fahrenheit en daar zijn ze al lekker mee bezig; voor nu? Af en toe een doekje.

edit:

We merken dat de kitlaag steeds slechter wordt en bij gebruik langer dan een paar maanden ook afbrokkelt. Dit mag natuurlijk niet. We verwachten dat Grizzly deze laag zal vervangen met de ouderwetse vilt laag. Voor nu een extra minpunt.

Tafeltjes

De tafels van deze Medium zijn niet van gewoon bamboe, maar van high pressure donker bamboe. Dat ziet er stoerder uit en matched mooi met het donkere handvat die in deze versie stoerder is door het logo van Grizzly erin te branden, in plaats van een RVS plaatje.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar goed, die tafels. Die zijn top, alleen bij het dichtklappen komen de opberghaakjes die aan de tafel zitten tegen het stalen onderframe aan. Doe je dit zachtjes dan is het geen probleem, maar die tafeltjes klap je in de praktijk gewoon naar benenden en dat gaat iets minder zacht dan nodig is. De haakjes beschadigen het poedercoat zwart staal en dat moet niet. Ik denk dat als je haakjes weggelaten worden of op een andere wijze gemonteerd worden er geen botsing ontstaat. Anders zou je nog rubberen klemmetjes kunnen gebruiken.

Na het BBQ’en.

Vreselijk, de welbekende schoonmaak….Echter met een kamado als deze valt dit allemaal behoorlijk mee. Het schoonmaken kan op twee manieren. Veel mensen poken de kamado hoog op, zetten alles open en laten het vet en roet van het rooster branden. Op deze manier kan je eigenlijk het rooster de volgende dag gewoon weer gebruiken.  Wil je hem fris en fruitig?

Gebruik dan mijn tip. Ik sluit alles direct af. Knijp de kamado helemaal dicht. Voordeel is dat je heel veel kolen niet opbranden en je de volgende dag nog veel kolen overhebt. Zeker met de kolen van ECHT.

Als de kamado is afgekoeld pak je een emmer wat en gooi je een scheutje afwasmiddel en een scheutje schoonmaakazijn in het water. Omdat het rooster uit twee delen bestaat (ja, hier is het wel echt een voordeel) kan je de roosters lekker in het sop laten staan. De volgende dag loop je met een schuursponsje naar je emmertje en veeg je alles met het grootste gemak schoon.

 

Conclusie

De Grizzly Grills Kamado Medium is een kamado met een vormfactor die we natuurlijk ondertussen allemaal goed kennen. Het verschil bij dit soort grills zit hem in de belangrijke details. Grizzly is hier met deze kamado zeer goed in geslaagd, het formaat, onderstel en kwaliteit zijn allemaal zeer goed in orde en uitstekend te noemen. De kleurstelling is iets aangepast naar Grizzly Grey; zeer chique en valt nergens uit de toon. Echt innovatie vinden we terug in de glassfiber dubbele viltranden, de vergrendeling, de nieuwe schoorsteen en het grote scharnier met duwvering op de achterkant.  De minpunten zijn het botsen van de tafelhaakjes, het verweren van de lijmresten rond het ventilatierooster en de schoorsteen waar nog wat beweging in zit. Dit zijn allemaal kleine details die relatief gemakkelijk opgelost kunnen worden. Wij testen hier het eerste model en we zijn blij dit soort dingen te mogen opmerken en door te geven. Het verbaast mij niets als er binnenkort een edit onder deze review komt met de aanpassingen in hun komende Grizzly design.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.