Review: Inchmurrin 12 Year Old Single Malt Whisky


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Inchmurrin 12 year old single malt whisky van Loch Lomond met 4 sterren.

The Good
  • Uitzonderlijke Geur
  • Veelzijdige whisky
  • Verrast zelfs de kenner

The Bad
  • Zeer sterk zonder drup water

Op de oever van Loch Lomond staat al sinds zijn oprichting in 1814 de distilleerderij "Loch Lomond Distillery". Wij nemen een kijkje in de keuken.

Het betoverende eiland Inchmurrin, ook wel “grassy isle” genoemd, is het grootste eiland van Loch Lomond. Wat dan weer het grootste meer van Schotland is. Op de oever staat de distilleerderij “Loch Lomond Distillery”. Wij testen… Hoe kan het ook anders… De Loch Lomond Inchmurrin 12 year old single malt whisky.

Loch Lomond Distillery

De Loch Lomond Distillery ligt sinds het jaar 1814 op de grens van de Schotse Lowlands en de Highlands. Het is een van de weinige whisky fabrikanten die zowel een aged single malt, een non-aged single malt, een grain whisky én een blended whisky produceert.

Duncan Barton bracht bij zijn aankomst bij Loch Lomond Distillery een speciaal soort ketel met zich mee. Eentje waarbij er een groter contactgebied was met de opstijgende alcoholdamp waarmee whiskey gedistilleerd kon worden tot een alcohopercentage van 90%. Om een lang verhaal kort te maken: Normale zogenoemde stills zijn in staat te distilleren tot een alcoholpercentage van ongeveer 70%. Door deze speciale wijze van distilleren te gebruiken zijn de heren bij Loch Lomond in staat smaaknuances te creëren anders dan bij gebruik van een normale still. Het is dan ook geen toeval dat de favoriete whisky van kapitein Haddock uit de strip “de avonturen van kuifje” van Loch Lomond makelaardij was…

De Whisky

Non-chill filtered, een term die elke whiskyliefhebber die verder komt dan een red label wel eens op een etiket heeft zien langskomen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Nadat de Inchmurrin voor een periode van 12 jaar in gepensioneerde bourbonvaten heeft gerijpt is deze klaar om gebotteld te worden. Maar eerst even filteren! Bij chill-filtering wordt de whisky afgekoeld naar een temperatuur rond het vriespunt. Bij deze temperatuur stollen vetzuren, eiwitten en esters waardoor deze makkelijker uit de pasgeboren whisky gefilterd kan worden.

Maar whisky is een ambacht. Je laat toch geen ingrediënten 12 jaar lang inwerken op je alcoholische schepping, om ze daarna met industriële methodes van de whisky te scheiden? Puur omdat de consument wil dat zijn glaasje kristalhelder is? Ik wil whisky zoals hij bedoeld is… Zoals hij het vat in ging… 12 jaar geleden.

De Inchmurrin wordt gerijpt op drie verschillende vaten: Bourbon, Refilled en Recharred. Na een proces van 12 jaar worden de vaten weer met elkaar vermengd door de master blender van Loch Lomond: Michael Henry. Met als resultaat een licht rokerige fles met een alcoholpercentage van 46%. Non-chill filtered natuurlijk!

 

De Geur

Het eerste wat me te binnen schiet nadat ik met mijn neus het glas van de Inchmurrin in ben gedoken is sterk en verrassend: Drambuie en een beetje Hennessy! Krachtig zoet en kruidig! Ik ruik bloemen en zwarte thee en verse berk. Maar vooral vooral het zoete van snoep en zoals gezegd drambuie… Interessant!

De Smaak

Na inname van de eerste teug Inchmurrin ben ik nog meer verrast dan toen ik rook. Ik proef toffee, ik proef iets rokerigs en iets van framboos… Maar deze whisky is zó druk dat ik veel andere smaken niet van elkaar kan onderscheiden… Dit moet anders kunnen!

Na een aantal druppels water toe te voegen tref ik een compleet andere whisky aan. De Inchmurrin is nog steeds druk van smaak en laat vele smaken langskomen. Gelukkig nu na elkaar… in plaats van een explosie vanaf de aanvang. Hij is toegankelijker. Ik proef fruit. Veel fruit! Appels, druiven, peren en mango! Het zoete van witte chocolade, caramel en room. Om af te sluiten met alsnog die rokerig-peperige punch waarmee ik deze tasting begon… Whoaaa!

Ik heb nog geen whisky gedronken zoals deze Inchmurrin. Na toevoeging van een paar druppels water neemt hij je mee naar vele smaaksensaties. Door zijn eigenaardige karakter zal elke whiskyliefhebber onder de indruk zijn. Niet omdat hij uitmuntend is in één smaak, maar juist omdat hij je een rondje laat maken langs een heel breed spectrum van smaken… Zolang je maar een paar druppels water toevoegt. Ik zeg je… Water!

 

Loch Lomond kopen?

De Loch Lomond Inchmurrin 12 year old single malt whisky is verkrijgbaar bij de betere slijterijen en wordt geïmporteerd door de Monnik Dranken. Meer weten over deze Inchmurrin, of over deze importeur? Check http://monnik-dranken.nl/nl/

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.