Review: Cortemaggio Corvina Verona IGT 2016


Dorien beoordeelde namens JustForkoks de Cortemaggio Corvina Verona IGT 2016 van Wijnvoordeel met 4 sterren.

The Good
  • Heerlijk rijke smaak
  • Bomvol van fruit
  • Stevig qua percentage
  • Laagdrempelige tannines

The Bad
  • Geen

Proef deze Italiaanse ronde, volle en sappige rode wijn met veel tonen van vers geplukt rood fruit zoals kersen!

Corvina Verona! Dat klinkt gewoon al lekker, vind je ook niet?! JFK dook onder in deze prachtige rode Italiaanse wijn uit 2016. Of het was is, dat lees je hier!

Intro

In deze review testen wij Cortemaggio Corvina Verona IGT 2016. Een prachtige, volle Italiaanse wijn afkomstig uit één van de mooiere provincies van wijnland Italië. Wist je dat ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt, afkomstig is uit Italië? En 30% van alle Europese wijnen uit dit land komt?! Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans. Tijd dus om een goede Italiaanse wijn op de voorgrond te zetten!

Wijnhuis

Eugenio Tinazzi is de grondlegger van wijnhuis Cantine Tinazzi, gelegen in de schitterende omgeving van het Gardameer in de provincie Verona blies hij in 1960 dit wijnhuis leven in. De wijn was dermate geliefd dat het bedrijf snel groeide en het wijnhuis zich uitbreidde naar de provincie Lombardije en later succesvol werd in heel Noord-Italië. Zoon Gianandrea Tinazzi nam op 18 jarige leeftijd het wijnhuis al over en besloot in 1980 over de grenzen te gaan. In slechts 10 jaar wist hij successen te boeken in heel Europa. Hij is inmiddels in zijn vaders voetsporen getreden en ook zijn dochter Francesca maakt nu een groot deel uit van het wijnhuis. Cantine Tinazzi is een groot familievoorbeeld in het behouden van (wijn)tradities en toch hoge kwaliteit te kunnen blijven bieden. Oenoloog Giuseppe Gallo en zijn team zorgen er voor dat iedere oogst zorgvuldig en met passie wordt behandeld om heerlijke Italiaanse karakteristieke wijnen te kunnen garanderen.

Druif

De wijn wordt gemaakt van de Corvina druiven.  Deze druiven worden geoogst van minstens 3 jaar oude en maximaal 10 jaar oude stokken, geplant tegen de vruchtbare kalk- en vulkanische heuvels van de provincie Verona. Corvina Veronese is een blauwe druivensoort, die voorkomt in het noordoosten van Italië en wel in de provincie Veneto. Deze druif vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar (nog steeds) bekend onder de naam Hrvatica. De druiven zijn klein en hebben een dikke schil, waardoor er enige bescherming is tegen schimmel en rot. Veel kleurpigmenten zijn niet aanwezig en het ontbreekt deze soort ook aan een grote hoeveelheid tannine, waardoor slechts lichte wijnen worden geproduceerd die jong gedronken moeten worden. De wijn is bepaald aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit. De eerste knoppen dragen op de loten géén vrucht. Een lange loot is dan ook nodig om enige opbrengst te hebben.

De Test

De fles heeft een 100% kurk,  geen schroefdop. Een stukje traditie probeert dit wijnhuis in ere te houden. Ik zeg chapeau voor de kruk! Sommige dingen moeten eigenlijk ook blijven zoals ze waren. Een heerlijke geur komt mij tegemoet als ik de wijn in het glas laat glijden. Soepel valt deze op de bodem, een diep donker rode kleur neemt bezig van het glas.

Geuren als rood fruit zoals kersen en frambozen en rijke aroma’s komen mij tegemoet als ik de wijn in het glas rond laat walsen. Nippend, want het is een krachtpatser met 14% alcohol, proef ik verschillende tonen vanille, zachte tannines en frisse zuren. Ergens in de verte zit nog een amandeltje. Een volle ronde en sappige smaak blijft achter gepaard gaand met een lange en fruitige afdronk. Voor een wat zwaardere wijn is deze goed toegankelijk.

Conclusie

De Cortemaggio Corvina Verona IGT 2016 is een héérlijke wijn, goed passend bij vele soorten vlees zowel gegrild als gestoofd. Maar, deze wijn past ook goed bij meerdere gerijpte kaassoorten zoals de wat oudere kazen met iets meer pit. De wijn zeer zeker zijn eigen podium dragen, wanneer deze wordt gedronken als heerlijke borrelwijn. Door de kleinere druif met dikkere schil en dus de zachtere tannines is deze wijn zeer geliefd bij de beginnende rode wijndrinkers. Dankzij het zachte en fruitige karakter.  De stukprijs is € 11,98, dan ligt de verwachting ook iets hoger. Aan die verwachtingen worden ruimschoots voldaan zodat wij van mening dat de prijs/kwaliteit verhouding volledig in balans is. De Corvina Verona 2016 brengt exact wat wijnhuis Cantine Tinazzi nastreeft; traditioneel van kwaliteit.

Verkrijgbaar

Bent u al nieuwsgierig geworden na de  smaakvolle ingrediënten van de wijn en de beschrijving ervan? Dat begrijpen wij heel goed! Deze bijzondere en smaakmakende wijn is nu verkrijgbaar bij wijnvoordeel voor meer € 6,99! Deze review is mogelijk gemaakt de Wijntraining Online.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.