Gastblog: Tips voor wijn bij wildgerechten

Abelswijnen weet alles over de perfecte combinatie tussen wild & wijn. Lees eens mee, dan weet jij het ook!

Maarten Nas van Abelswijnen.nl is gek op de herfst en op wild! Hier lees je zijn tips als Gastblogger op JFK voor de lekkerste wijnen bij herfstig en onstuimig weer.

Even voorstellen: Maarten Nas is de naam. Samen met mijn vrouw Floor eigenaar van online wijnwinkel Abelswijnen.nl en van wijnhandel Bastion Wine & Spirits. Wijnliefhebber, wijnkenner en vinoloog i.o..

We krijgen vaak de vraag welke wijnen bij welke gerechten matchen. Daar geven wij maar al te graag advies over. Nu, tijdens het wildseizoen, hebben we daarom een aantal gouden tips die het gemakkelijker maken de perfecte wijn te vinden bij wildgerechten. Als wild en wijn goed op elkaar zijn afgestemd, gaan beide namelijk beter smaken. Onthoud alvast het volgende: een goede wildwijn hoeft niet altijd duur te zijn! Volg de volgende tips op en het kan bijna niet misgaan.

Drie gouden tips voor wijn bij wildgerechten

Tip 1: bepaal het smaakgehalte van het gerecht

Het is belangrijk om een wijn te kiezen die qua smaak grotendeels overeenkomt met de smaak van het gerecht. Krachtige wijnen gaan bijvoorbeeld perfect samen met krachtig gerecht. Kies je bij een krachtige wijn bijvoorbeeld een zacht gerecht zal de wijn de verfijnde smaak van dit gerecht overrulen. Andersom zal de lichte wijn niet goed tot uiting komen. Zonde!

Dus: krachtige wijnen bij krachtige wildgerechten en lichte wijnen bij verfijnde gerechten.

Tip 2: houd rekening met de bereidingswijze

Gerechten kun je op veel verschillende manieren bereiden; in de oven, bakken, grillen en zo door. Het mondgevoel dat een gerecht karakteriseert, speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste wijn. Bij zowel gerechten als wijnen heb je bijvoorbeeld een ‘strak’ of ‘filmend’ mondgevoel. Bij een strakke smaak kun je denken aan een schijf citroen. Bij een filmend mondgevoel aan een romige soep. De gouden tip is om te gaan voor overeenstemming. Een gerecht met een strak mondgevoel vraagt om een strakke wijn. Een gerecht met een filmend mondgevoel vraagt om een filmende wijn.

Tip 3: houd rekening met garnituur

Het stuk wild op je bord speelt de hoofdrol. Toch moet er ook rekening gehouden worden met garnituur. Deze kan de wijnkeuze namelijk beïnvloeden. Wil je bijvoorbeeld een frissere wijn drinken met een krachtig gerecht? Kies dan voor een frisse groentegarnituur. Als je wijn wat voller en rijper van smaak is dan het stuk vlees is het slim om voor een bijgerecht of saus te kiezen met een wat rijpere smaak.

Om je wat meer op weg te helpen, hebben we hier een aantal wijnsuggesties per wildgerecht:

Wijn en edelhert

Het vlees van de edelhert is wat stevig van smaak. Een warme, stoere wijn met veel smaak past hier goed bij. Denk aan een Barolo, Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano. Een Malbec of stoere rode Bourgogne kan ook prima.

Favorieten: Finca La Linda MalbecChianti Classico docg Geggiano Pontignano of Ruffino Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano..

Wijn en eend

Rode wijnen van de Cabernet Sauvignon of Merlot gaan erg goed met eendenborstfilet. Een droge rosé wijn uit Navarra of corbieres is ook een goede keuze. Bij gebraden wilde eens met saus waar vruchten goed naar voren komen, is een Carmenere uit Chili een goede optie. Ook een Malbec uit Argentinië of Chili is een goede keuze.

Favorieten: Louis Eschenauer Cabernet SauvignonCastillo de Molina Carmenère Reserva en Finca La Linda Malbec

Wijn en fazant

Een Chardonnay is heerlijk bij gesmoorde fazant met zuurkool. Ook een Pinot Gris uit de Elzas of een Grauerburgunder uit Oostenrijk of Duitsland is een goede match. Voor rode wijnen kun je het beste kiezen voor een Pinot Noir uit Chili, Frankrijk en Zuid-Afrika. Zachte rode wijnen zijn vaak goed in balans met gesmoorde fazant. Een halfdroge Riesling is een aangename verrassing bij een gebraden fazant. Wat ook erg prettig is, is een Gewürztraminer!

Favorieten: Michel Léon Pinot Gris van Arthur MetzManoir Grignon Chardonnay, en Château Pontet Nivelle

Wijn en haas

Rode wijnen zijn erg smakelijk bij hazenrugfilet. Hierbij is een Franse Pinot Noir erg lekker. Zijn er vruchten verwerkt in het gerecht, is een Beaujolais Villages aan te raden. Bij hazenpeper adviseer ik een stevige wijn, zoals een Argentijnse Malbec og een Italiaanse Primitivo.

Favorieten: Finca La Linda Malbec en Grande Corterosso Primitivo di Manduria

 

Wijn en konijn

Wild konijn kan makkelijk met zowel witte als lichtrode wijnen. Voor witte wijnen zou ik kiezen voor een Pinot Gris of Pinot Grigio. Voor rode wijn zou ik kiezen voor een Valpolicella Classico of een Italiaanse Sangiovese.

Wijn en patrijs

Een Chardonnay uit de Bourgogne of een licht rode wijnen uit de Bourgogne zijn een goede match met patrijs. Staat een wilde grijze patrijs op het menu, kies dan voor een rode Bodeaux of dito Bourgogne. Ook een Chileense Cabernet Sauvignon is een goede keuze.

Favorieten: Château Pontet Nivelle en Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva

Wijn en ree

Een volle rode wijn is een goede combinatie met ree. Denk aan een Rioja Reserva of Chianti Classico. Ook een combinatie van Cabernet Sauvignon en Syrah doet het goed.

Favorieten: Carlos Serres DOC. Rioja ReservaChianti Classico docg Geggiano Pontignano en Manoir Grignon Cabernet Syrah

Wijn en zwijn

Kies voor een krachtige wijn! Denk aan een Barolo of Amarone. Is het gerecht wat zachter? Kies dan voor een Saint-Emilion of een grote jongen uit de Bourgogne: Gevrey-Chambertin, Pommard of Corton.

Favorieten: Château Pont de Pierre Lussac Saint-EmilionRipasso Valpolicella Classico Superiore Le Preare en Victor Berard “Le Revermont” Pommard AOP.

Wijn en wildpaté

Vaak is dit een voorgerecht, dus ga niet te hoog op smaak zitten met een begeleidende wijn. Een Rioja Crianza of een soepele rode Bordeaux is hier lekker bij. Ook een droge rosé is heerlijk.

Favorieten: Carlos Serres DOC. Rioja CrianzaChâteau Pontet Nivelle en Elixir Côtes de Provence Rosé.

 

 

 

 

1 reactie

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.