Review: Kazoku Koksmes 20 cm


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kazoku Koksmes 20 cm van Meesterslijpers met 4 sterren.

The Good
  • Damast stijl
  • Prettig te hanteren
  • Scherp geprijsd

The Bad
  • Geen

Kazoku is Japans voor familie. Is dit mes een blijvertje in de familie messen van JFK? Je leest het hier!

Van onze vrienden Meesterslijpers kregen wij een familielid op bezoek, namelijk hun Kazoku koksmes. Dit gave koksmes is gemaakt van het betere Japanse messenstaal en betekent letterlijk ‘familie.’ Justforkoks ging aan de slag met dit Oosterse snijtuig.

Meesterslijpers danken hun naam niet aan een gekkigheidje, dit zijn echte meesters in de messen. Een familiebedrijf met een winkel in Amsterdam, waar hun slijperij centraal stond. Staat eigenlijk, maar de vrouw des huizes heeft de winkel gepimpt naar een combinatie kookwinkel-slijperij.

In de afgelopen jaren zijn er heel wat merken en producten de revue gepasseerd tot enkel de klasse is achtergebleven. Topmerken en producten uit de kookwereld, de messenbranche en crème de la crème op het gebied van professionele haar- en stofscharen, tondeuses en manicure producten.

Kazoku staal

Kazoku, ik zei het al even, Japans voor familie. Een product dat staat voor vertrouwen en dat is belangrijk in je keuken. Je moet kunnen vertrouwen op een goed en degelijk mes. Dit mes is gemaakt voor een zeer degelijk staalsoort: het VG-10 staal, gehard tot 61 HRC Rockwell. Deze staalsoort is een roestvaste staalsoort met een hoog koolstof percentage. Hoog, 1%, wat werkelijk hoog is in de staalwereld. Het koolstofgehalte maakt VG-10 harder dan de meeste soorten. En hoe harder het staal, hoe gemakkelijker het scherp te slijpen is.

Er zit ook een keerzijde aan hard staal. Het is wat gevoeliger voor pitcorrosie en dat vraagt dus ietsjes meer van jou als eigenaar. Deze messen werp je niet zomaar in je vaatwasser, maar koester je wat meer. Met de handwas afspoelen en schoonwrijven met je theedoek. Droog wegzetten of hangen en niet in een lade laten liggen.

Voor de meeste (thuis)koks klinkt dit als de normaalste zaak van de wereld, maar je zal verstelt staan hoeveel koksmessen de vaatwasser in gaan. Niet doen! Je geniet veel langer van je mes. Ben je toch eigenwijs en zie je een roestplekje? Slijp het weg, dan zal het niet verder roesten en kun je als vanouds van je mes genieten.

Het mes

Het Kazoku mes heeft een Japanse look dankzij de damast afwerking. Deze fabricage variant zie je vaker in de Oosterse keuken omdat het uiterlijk ten eerste prachtig en uniek is, door de 32 lagen staal die nooit exact hetzelfde patroon hebben. Ten tweede heeft deze look iets authentieks. Het doet je denken aan de oude messen die handmatig worden geslagen en daarom de prachtige ringen of bloemen tekenen op het lemmet.

Het handvat is geen houtsoort, al lijkt dat op het eerste gezicht. Ook geen plastic. Het is gemaakt van Micarta. Dat klinkt exotisch, maar het is eerder technisch. Een vezelversterkt kunststof laminaat, gemaakt door een hars dat op hoge temperaturen in linnen wordt gedrenkt en zo verstevigd is met vezels en hars. Onder hoge druk kun je er allerlei producten van maken en bewerken. Het voelt hard, glad, al is het handvat iets meer grip meegegeven. Heb je gladde handen, dan nog is het goed te hanteren.

Gebruik

De Meesterslijpers doen hun naam eer aan en dat had ik niet anders verwacht. Het Kazoku koksmes is vlijmscherp. Het is redelijk licht van gewicht, maar stevig en ferm genoeg. Het werkt precies en snel. Dit mes is niet gemaakt om bevroren zaken of te harde producten mee te snijden. Gebruik het daarom als snel en elegant werktuig voor de dagelijkse kost zoals groenten, kruiden, fruit en het precieze hak en snijwerk.

Specs

Mes Soort Koksmes
Lemmet lengte 20 cm
Lemmet Dikte 2.24 mm
Lemmet hoogte 4.3 cm
Herkomst staal Japans
Lemmet afwerking Damast
Tang Halve tang
Handgreep lengte 10.6 cm
Handgreep Soort Micarta
Handgreep Breedte 26.56 mm
Rechts- of Linkshandig Links- en Rechtshandig
Gewicht 233 gram
Staalsoort VG-10
Totale lengte 32.5 cm
Hardheid 61 Rockwell
Slijpwijze Aziatisch
Serie Kazoku

Conclusie

Het Kazoku Koksmes 20 cm van Meesterslijpers is een fijn mes. Het is scherp, hard, sierlijk en prettig geprijsd. Een aanrader voor iedere kok die een goed werktuig wenst, maar geen schatkist tot zijn beschikking heeft. Maakt dat dit mes tot een categorie laag segment? Qua prijs misschien wel, maar de degelijkheid van het staalsoort, het stevige handvat en het uiteindelijke gevoel van het mes geven Kazoku een hogere waardering.

Kazoku Koksmes 20 cm kopen

Je kunt het Kazoku Koksmes 20 cm kopen bij Meesterslijpers te Amsterdam of in hun overzichtelijke webwinkel. Laat het door deze meesters slijpen of graveren voor een extra persoonlijke touch. Bekijk het mes hier direct in webshop.

 

 

 

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.